查看: 17989|回復: 75
打印 上一主題 下一主題

發燒活動 : Digital Audio 比試會 IV Final at 30-July

kk_ho 發表於 2011-7-10 13:57:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式
發燒活動 : Digital Audio 比試會 IV  LAST SHOW with Marantz & Linn 決戰最終回

會先用示波器, AC voltmeter 睇下二部機的1KHz, 0dB 係幾多Volt RMS 輸出, 前級要吾要就一下

安排了:
1部NA7004 black color only.(強行植入192KHz24bits 升頻模塊,以使任何一種歌曲也可抽低LINN, 以對馬仔兩位用家一個最終交待), 吾贏切
1部AD1955 CD+DAC by classmate (Silmic II + RMG + 升頻模塊)
1部AD1955 KK Ver DAC with Super Card.(Black Gate + RMG + 升頻模塊)
1部 Linn Akurate DS
1隻Apple TV 示範AirPlay 光千入AD1955 DAC. (吾駛用NA7004),多謝KK.Ho 借出。
MUKA 的NAS
KK的AMD FUSION PC (全球最小)
SERVER 佬部NAS,佢會準備我們一樣的PLAYLIST

活動地點        HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
日期:     2011年7月30號
時間        2時至7時, 夜晚食晚飯, AA制.
有ODIN 喇叭, 但未煲好

主講者 :  KK

費用全免,20人上限,快手

議程:
AIRPLAY streaming to all machine

費用全免, 必須在此留名, 名額10人, 5人才成團, 及人少D, 自然有靚位

每個登記衹限一個人來, 麻煩各自登記

已報名: 又係D熟口熟面既粉絲......
Manlam168
B16ZX
TMMI
H0200231
CKEUNG
CKEUNG17
CSMITH
Yliwid
Samho71
Hustontsang

Playlist : 可提出, 有修改基制, 但請於28號晚前提出
Fixed list:
你留我在此 : 葉德嫻
農民 : Beyond
The Stimulators/New Year's Eve on the Waterfront : Yg Acoustic
眼睛不能沒眼淚 : 古巨基
"夢想號"黃包車 : 甄妮
留香恨 : 鄭少秋
鮮花滿月樓 : 張德蘭
願君心記取 : 張德蘭
Dave Brubeck Quartet - Take Five
What are difference a day makes : Ingram Washington

STRIKE : Chan Kwong Wing (Infernal Affairs II)
'S Wonderful : Diana Krall Live from Paris
Songbird : Kenny G Live
甜蜜蜜 (Live at Dragon Studio) : 黎明
為您鍾情 : 羅敏莊
Pink Floyd - The Walls (track: "Another Brick of Wall")
Pink Floyd - The Dark Side of the Moon (track: "The Time")

Disc:
Dark Side of the Moon : Pink Floyd
2004-2010 原音精選

Equipment:
Marantz NA7004 with Airplay (全摩版)  by KK.Ho
Gigabitrouter
AAC, FLAC 音樂檔 (真金白銀買)
Windows 7 Professional version PC (With all license)
IPAD 2 with plug player.
Modi M7 preamp
Modi KT88 power amp
KK UCD400 class D amp
KK CD-PRO2 with DAC.
Option : SEAS ODIN Speaker
全部使用 Modi 隔離牛.

注意事項:
1. 準時開局.
2. 不可拍攝, 拍片. 錄音,錄影。
3. 不接受自帶音樂檔,Iphone, Ipod, IPad測試, 恐防有毒。
4. 不接受自帶其它media player 或你的NA7004測試
5. 有 Q & A 時段, KK主持
6. 為確保有最完美效果,試聽期間,請關掉無線電話及謝絕通話。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-15 10:50:27 | 只看該作者
Sam,

We test $2xx Audio Quest USB cable sound quality = $15 type.

Will test again at 20-Aug.
samuelsum 發表於 2011-8-14 20:37:34 | 只看該作者
請問大家有無比較過光纖, 還是USB好聲D呢...
(CD PRO+DAC)

因為未買一條好的USB線試
csmith 發表於 2011-8-2 19:07:19 | 只看該作者
預埋我部 rDac !
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-2 00:56:24 | 只看該作者

如果整濟試机會V, 你地想玩乜

NA7004, Coaxial output 接駁不同DAC, 供應期有限
Apple TV, Optical output 接不同DAC
Tiny PC server, Coaxial output and USB 接不同DAC
Denon DVD3910,Coaxial output  接不同DAC
OPPO BDP93, Coaxial output 接不同DAC.
Synology NAS, USB output 接不同DAC

DAC 名單日後供佈
RDAC from SERVER lo
AD1955 Standard by classmate
AD1955 Deluxe by KK.Ho
TDA1547 DAC by Audio-GD (Balance output)
CS4398 standard DAC
NA7004 running in DAC mode, 供應期有限
MUSILAND DA10 DAC
WADIA DAC
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-2 00:32:17 | 只看該作者
最慘反而是聽到有人轉哂D歌做WMA format
manlam168 發表於 2011-8-2 00:32:02 | 只看該作者
多謝 ckeung,搬得禁辛苦都直得.
ckeung 發表於 2011-8-1 23:38:06 | 只看該作者
補允一㸃,是日難得還有 隔離牛和銀牛的比較,全部人都認同銀牛是好 d ,多謝有錢佬搬部機回來。
csmith 發表於 2011-8-1 23:19:11 | 只看該作者
回復 68# kk_ho
我邊到咁有剎氣呀!我咁 nice!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-1 22:56:13 | 只看該作者
KK 忙到一路食飯一路講, 仲口流白汁

今次用部平衡前後級比linn, 馬仔un-balance, 賽果都係.......馬仔機主, 你應該滿意

問過細陳, 佢話要煲半年, 唯有照做, 每月一次比拼會吧.

Server 事件見我另一文章吧

USB cable, 你小心server佬殺左你, 你應該話在KK DAC, Marantz NA7004 上聽不出分別.
ckeung 發表於 2011-8-1 22:38:48 | 只看該作者
回復 66# tmmi

是日實在太多野比試, 所有 kk 真是很煩忙.
馬仔和 linn 又是半斤七両半之爭, 各有所好.
odin 感覺非常厚身 (唔係厚聲 ), 外箱美觀不足, 聲未開.有恃煲練.
kk 部新 server 好細部, 又方便, 有 d 興趣.
同場加映了 audioquest 初階 usb 和 低階 磁能線 之比較, 厡來是無分別.
tmmi 發表於 2011-8-1 13:07:18 | 只看該作者
各位出席ching點解無報告,部Odin掂唔掂,kk sir比試完洗唔洗練葵花寶典
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-31 01:02:41 | 只看該作者
Today

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-30 04:53:56 | 只看該作者

無改期, ODIN 等緊你. 好扌然勁的低音

本帖子中包含更多資源

x
manlam168 發表於 2011-7-30 01:41:34 | 只看該作者
KK sir
有無改期呀,是不是30號
D機好重呀,返到Hi Fi Fever 有無車仔借呀.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-29 12:31:35 | 只看該作者
過大海賺多D, 上星期賺1K
tmmi 發表於 2011-7-29 11:42:57 | 只看該作者
今明二日要過大海嚟唔到,等睇報告
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-29 02:12:54 | 只看該作者
還有, 你們是首批聽到ODIN 喇叭的人. 注意, 100% 未Run in
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-29 01:42:27 | 只看該作者
大概講講
1. 全平衡前後級
2. NA7004 入不平行, Linn 入平衡,
3. 各試十首歌, 選出最巨爭議的五首歌,

3.1 改用DAC再試
3.2 改用膽機再試
4. CSmith 會示範server
5. KK 會示範Tiny server
6. 作出總結, 再見亦是朋友
csmith 發表於 2011-7-27 23:22:54 | 只看該作者

回復 57# kk_ho

OK, 我部机用 iPhone or iPad 就可以了. USB-DAC 亦試左, OK.

剛剛先知, 原來我整左部 Linn 出嚟...........

http://www.linn.jp/products/detail/rms.html#o-rms

我冇咁早, 約1:00 來, 可以嗎?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-27 21:23:29 | 只看該作者
CSMITH,

記住帶keyboard, mouse.

同埋我早上八時便會在上面(整D身痕野,黃色既), 之後要回家沖涼
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-26 09:30:38 | 只看該作者
我部PC可插 PCI-E SSD, 裝Win7 及最必備軟件,32G便可

SATA x 1 (我改裝少少塞左個750G入去)

得一條Ram slot. 8 USB. 4 ext, 4 header.

到時報价俾大家。
csmith 發表於 2011-7-26 02:02:24 | 只看該作者

回復 54# kk_ho
Very cool design......will see if I can implement my software on your HW. BTW, my target is to make a similar Olive HD server stuff in one machine, that's the smallest ( and with nice outlook ) I can find in the market. I also considered this small one before,

but needs to connect to external CD-ROM, and a large Flash card....not feasible la.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-26 01:35:11 | 只看該作者
SERVER 佬, watch my PC size la...........

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-26 00:32:07 | 只看該作者
無問題, 你來啦
tigherkw 發表於 2011-7-25 23:38:15 | 只看該作者
KK sir,
I want to join on Sat.
Can I get back my cd pro2 + dac after the activity?
Kwong
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-25 20:32:14 | 只看該作者
AMD Fusion E-350 一D 都吾慢, 又可硬解
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-25 20:29:04 | 只看該作者
任何插入電腦既sound card 都係到錢入大海
注意, 係插入電腦入面.
csmith 發表於 2011-7-25 18:29:01 | 只看該作者
Total power consumption : 12W-15W.
kk_ho 發表於 2011-7-25 17:18

我都想咁細Power, 但我又CD Ripper, 又NAS, 又media player, 我都幾滿意. 如果唔做 Ripper, 同你嗰部咁細都得. 我仲想加埋張DAC card 落去, 不過仲揾緊Driver........
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-25 17:18:18 | 只看該作者
Total power consumption : 12W-15W.
csmith 發表於 2011-7-25 14:26:56 | 只看該作者
回復 45# kk_ho

物似主人型嘛!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-25 13:33:10 | 只看該作者
ARCAM R-DAC

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-25 12:12:10 | 只看該作者
我部server 係你1/4 size.
csmith 發表於 2011-7-25 10:35:53 | 只看該作者
回復 43# kk_ho

KKSir,
我部 server 基本上搞好。全自動 rip 歌 ( Flac, mp3, apple format ), ipad remote
control 去我部馬仔7005 AV Amp。作為一部 NAS, 功能已差不多。另想再試 USB 出DAC
效果,又去整多兩盒野,呢幾日會試,希望攪得掂。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-22 23:42:57 | 只看該作者
各位請注意:

1. 試左非膽機既比較先, Muka 說得對, 比拼要全面, 當然NA7004無全行輸出, 你要就一就
2. 用隔離牛絕對不反對
3. 我想要預留一小時左右說明KK Tiny Server, Muka PC server, 及Sever 佬的Server, 他用了新的Rip 歌方法
4. Apple TV+KK DAC VS LINN 會係點?
5. Marantz 抽IIS 入KK DAC VS LINN 又會係點?
6. 有剩時間, 再玩300B 吧.

注意NA7004 黑機之後機主會取走, 無野比較架啦
請見諒
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-22 23:42:53 | 只看該作者
各位請注意:

1. 試左非膽機既比較先, Muka 說得對, 比拼要全面, 當然NA7004無全行輸出, 你要就一就
2. 用隔離牛絕對不反對
3. 我想要預留一小時左右說明KK Tiny Server, Muka PC server, 及Sever 佬的Server, 他用了新的Rip 歌方法
4. Apple TV+KK DAC VS LINN 會係點?
5. Marantz 抽IIS 入KK DAC VS LINN 又會係點?
6. 有剩時間, 再玩300B 吧.

注意NA7004 黑機之後機主會取走, 無野比較架啦
請見諒
tmmi 發表於 2011-7-22 22:45:51 | 只看該作者
modi sir
洗吾洗帶隻銀牛回來試機呀
manlam168 發表於 2011-7-22 00:35

萬眾期待,有錢佬套c餐連銀牛
modi 發表於 2011-7-22 19:29:19 | 只看該作者
modi sir
manlam168 發表於 2011-7-22 00:35

你問問大家想唔想試你的銀牛,我沒有所謂,另你最好連前級一起帶,因未必能完成超級前級!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-22 18:49:42 | 只看該作者
Modi, 今次用fet前級加我既UCD為主, 吾係Linn 機主話公平
manlam168 發表於 2011-7-22 00:35:03 | 只看該作者
modi sir
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-21 21:29:08 | 只看該作者
KK讚成
modi 發表於 2011-7-21 21:13:02 | 只看該作者
Kk sir modi sir
其實有好多學友,都話想試聽modi sir 300b和
前級重有同kk sir 的 cd pro2 配搭 ...
manlam168 發表於 2011-7-10 15:54

抬你自己部300B啦,最多用正在制作的那部前級去配合,只要你抬部300B來測試大把學員舉腳讚成啦。OK?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-14 21:49:54 | 只看該作者
工業用操作系統,加上工業用HTPC,用來做Server
ckeung 發表於 2011-7-14 20:20:41 | 只看該作者
AMD FUSION PC WITH WINDOWS EMBEDDED 7
kk_ho 發表於 2011-7-14 01:49

??? 你想講什麼?
houstontsang 發表於 2011-7-14 11:56:40 | 只看該作者
miss last time, please add me in~
samho71 發表於 2011-7-14 10:53:33 | 只看該作者
我報名參加,十分期待試聽會!SAM
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-14 01:49:06 | 只看該作者
AMD FUSION PC WITH WINDOWS EMBEDDED 7

本帖子中包含更多資源

x
ckleung17 發表於 2011-7-13 08:13:16 | 只看該作者
我報名參加。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-12 19:14:08 | 只看該作者
請問參加試聽會既朋友有沒有是做財務或收數公司, 可否幫手收一收發射機Sir 果2,000 水

吾好理佢闊度定深度.