一部膽機, 多重享受

samuelsum 發表於 2010-9-13 14:04:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前砌了一部單端膽機, 一個好簡單的線路 - 用上自動編壓...   雖用不上最佳工作電壓, 但總算可以玩下不同的膽

前管: 6SN7, 12AX7, 6922... (8腳 / 9腳, 兩個轉頭一邊)
推動管: EL34, Kt88, 6L6...

當然前管要用上轉頭, 先可以咁玩; 全機由電容, 電阻到牛牛, 都是100%平價國產零件

主要是因為要試下個線路, 到遲少少要再做過發燒零件

可惜只試過著機, 未煲好...要遲少少set好個房再試聲

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ahkit18 發表於 2010-9-13 23:03:18 | 顯示全部樓層
師兄.. 想問下 DIY 膽機貴唔貴架. 係邊度可以學到整..
 樓主| samuelsum 發表於 2010-9-13 23:07:08 | 顯示全部樓層

哈哈, hififiever好 - modi會教你

平既在廣州買kit, 一千蚊都有...
我依套你預兩千...因為不锈鋼...不要亂咁跟人學 - 唔上hififever, 可以考慮一些"非牟利"團體學
價錢好難講, 視乎係咪貴價零件

kk sir話唔好講名
 樓主| samuelsum 發表於 2010-9-18 00:47:46 | 顯示全部樓層

為了拍照, 搞到一地都係

真正的開了聲, 試下推對3寸aura點樣聲

聽了以下的唱片, 又係依啲...除了大陸的味精天碟一號; 人聲特別做出來...唔太多評論人哋點做唱片

啲唱片之前的一個貼有講過, 唔再長氣
http://www.hififever.com/discuz/viewthread.php?tid=1950

講返部下等價的機, 個線路是從一個el84的自動編壓的單端線路改成; 可以用上很多不同的推動管, 因家中沒月太多四極/五極管, 除了6550 (kt88)以外, 只有el34...

一開聲發現此機線路分析力, 應可說是其中一個比較好聲的el34單端線路
細膩程度是自己都唔係好信, 令我有少少信心去再投資下貴價零件落依部機 ...

可是, 又出現了一個問題, 對aura得87dB, 要推到個volume到9點半先推得好少少...勝在部機去到十一點半先出現比較明顯 (示波器開始見)
聽真少少, 對aura的反應比較慢了一丁點, 啲動態或者音符, 好似迫咗响一條隊上面出唔切... 我唔可以話對喇叭差, 因為3寸唔應該太多要求

加上此機, 我用交流做燈絲, 聲算比較暖 - 但因個人口味, 我比較喜歡爽快的聲, 交連只用了0.33uf (少到俾人話 - 有冇搞錯)

到有人聽過我部機, 佢都話好聲, 但唔夠膽味 - 難度爽快就唔係膽聲
用了0.68uf的話, 聽果啲咁既什麼大陸女聲, 一定會瞓著...太慢了一點  (可能是因為那些cheapcheap大陸電容慢聲)

最後, 這線路配6550, 6sn7 -> 6550, 一開聲只有一個"粗"字, 唔知是不是因自動編壓, 去唔到最佳工作電壓所致...唯有用返el34去聽
又試下落12ax7-> el34, 聲有少少唔自然, 有少許唔知點形容的"乾"既聲 - 唔通兩枝老膽  - 但家中無其他機可以插12ax7 ; 無得再試

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x