打印 上一主題 下一主題

新手問題,請幫幫忙

tonynmk 發表於 2006-2-26 23:06:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
大家好,我想買一部AV AMP放在睡房看戲打機等,心水型號係 ONKYO既SR-703 OR 803,我間房好細,因此想用一D好細既5.1喇叭(好似叫衛星喇叭),座地喇叭唔夠位放,但我對喇叭可說是完全唔識,想買D一SET 5.1既組合(唔洗煩麻),我想問有D咩推介呢??幾$到??有圖嗎???我預萛係1000-2000左右,主要打機同睇戲(房好細,應該唔需要太大W數),請大家幫幫我,好苦惱
william 發表於 2006-2-27 10:13:00 | 只看該作者
Tony, $1000-$2000 do not have much choice,

I am using Wharfedale MovieStar 60 before which just cost below $2000.
http://www.amazon.com/gp/product/B000077CLZ/103-6002286-2895832?v=glance&n=172282

Or you can choose to use speaker collection 5.1 come with amplifier so that you do not need another AV amp. 501R price is about $2500. We are using that in office and quite ok with this price range

http://www.spkr-collect.com/
 樓主| tonynmk 發表於 2006-2-27 22:38:07 | 只看該作者
唔該晒你既回覆,原來2000買一套5.1好勉強,其實我要求不需太高,只要出到5.1既音效,當然聲音唔好太差.....我都可以接受,而我想要703,803係因為一來可以出到DTS之外,另外就係可以當佢做分線出,因為除了DVD用色差,其他如 PS2,XBOX360,錄影機都用上色差,但色差輸入電視只有一個~而睇左好多雜誌都話幾好,而家主要在於喇叭方面,因為唔知要用幾W輸出既喇叭,好似仲要8OHM定6 OHM都唔係太清楚,因為怕燒喇叭或燒機,這就不好了....而房間空間有限既關係,我只用細隻既喇叭仔,AV真係好講學問=___=去深水土步果D影音店OK嗎?$3000左右我都可以接受的