查看: 28516|回復: 79
打印 上一主題 下一主題

新手揀機一問

fung614 發表於 2010-5-25 13:32:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
各位師兄好,我係一名新手
我想買amp+喇叭+cd機
但唔係好識應該點去揀
耳塞我就比較知點去揀
喇叭會唔會好似的耳塞咁,分冷暖聲架?
我而家用緊sennheiser既cx-6

我主要用黎聽歌,比較少睇戲
聽既主要係香港,日本同歐美既流行曲
但個妹會聽classic,阿媽就要求一定要有收音機

我既預算係6-8k左右(amp加喇叭)

另我老豆有對愛華既舊式喇叭,
唔知好唔好留佢,剩係買對amp算
對喇叭係愛華sx-990,搵唔到佢既資料
下面我有upload圖,希望有師兄知道
我插入我個jvc合一hifi(90年代平價貨,壞剩收音機)
再駁audio-in(大陸杰科dvd=.=)聽,同對cx-6差唔多分柝力

唔好意思,講左咁多野

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
TAN00333 發表於 2010-5-25 14:12:02 | 只看該作者
房间不大的话,买个书架箱仔和胆机听歌都是很好的享受
hifi-brush 發表於 2010-5-25 19:30:28 | 只看該作者
可考慮將範圍宿窄,兩個方案:A) 先找amp配你對喇叭聽住先(因為amp又要揀胆,石,細瓦數,最終配甚麼喇叭…等等)        B) 先找喇叭,再為喇叭找AMP(我見到有對$3xxx的書架喇叭都唔錯丫)。
 樓主| fung614 發表於 2010-5-25 19:56:51 | 只看該作者
回復 2# TAN00333

對呢,都忘了要說房間比較小....

回復 3# hifi-brush

哦?但係我個預算咁低,揀膽果的,會唔會超左我個預算?
因為其實我唔係好知膽機幾錢...
咁係唔係買amp先可以比較容易控制個預算?
我上面對愛華係唔係唔係咁得,唔應該留?
hifi-brush 發表於 2010-5-25 21:57:31 | 只看該作者
我的想法不是預算問題,預算越多梗係越好,不過你的預算都可以亞,我的想法係一步步昇級的樂趣及攪清楚自己對聽野是否有追求,之後才行下一步,如果係我當然揀(B)。
簡單任務 發表於 2010-5-25 22:19:33 | 只看該作者

老實講句,音源再好聲,去到最後出唔倒離...
CD機同AMP最好一套
國產膽機唔差,可以去旺角聽下,聲同外藐都ok

本帖子中包含更多資源

x
簡單任務 發表於 2010-5-26 00:14:07 | 只看該作者
楼上一套連喇叭人仔6k幾,不過喇叭差左D,低頻唔够。
TAN00333 發表於 2010-5-26 00:39:54 | 只看該作者
回復  TAN00333

對呢,都忘了要說房間比較小....

回復  hifi-brush

哦?但係我個預算咁低,揀膽果的,會唔 ...
fung614 發表於 2010-5-25 19:56

房間不大,聽歌仔為主的話,建議您關注一下廣州博良“牧歌”小型書架式音箱,這箱很好推,聲音甜潤、鬆軟、通透,香港應有經銷商的,大陸售價在2800左右,香港地也差不多的.配AMP膽機的話,配一台30~40W輸出的EL34推挽膽機就非常好了,如果功率小一些,如15W左右,也可以,但控制力要差一些,也爆不起來,這些膽機在3000元上下應有交易~~~~

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| fung614 發表於 2010-5-26 10:20:38 | 只看該作者
回復 5# hifi-brush

咁又係啊,我都想慢慢升,所以無諗住一下子買的好貴既機
(當然,想都唔夠錢去做)

回復 7# 簡單任務

國產機?之前真係比較少去睇
有乜野牌子可以架?等我去研究下先
圖中既又係邊隻?個樣幾好咁

回復 8# TAN00333

其實國產既質素而家係唔係拍得住國外架啦?
係唔係平的可以買到相當於國外較好質素既產品?
bsonlyhaha 發表於 2010-5-26 11:25:40 | 只看該作者
bsonlyhaha 發表於 2010-5-26 11:30:15 | 只看該作者
AIWA箱....可以放埋一邊。找部膽機仔....加對書架箱...包你話正。音箱可以聽下POLK AUDIO A1或A3..都唔錯。
TAN00333 發表於 2010-5-26 11:51:44 | 只看該作者
回復 8# TAN00333

其實國產既質素而家係唔係拍得住國外架啦?
係唔係平的可以買到相當於國外較好質素既產品?

回復   ...
fung614 發表於 2010-5-26 10:20

同一价位下,不是所有的國產机既質素都拍得住國外的,反过来看,在同一价格下,國外(指纯进口的,不是大陆工厂加工的假洋鬼子)的机子碰上国产精品,十有七八要输,国产不代表低质,进口也不代表高素质,老兄自己想一想其中的原因吧
hifi-brush 發表於 2010-5-26 23:01:54 | 只看該作者
不太贊同 "CD機同AMP最好一套" !
簡單任務 發表於 2010-5-27 00:39:56 | 只看該作者
不太贊同 "CD機同AMP最好一套" !
hifi-brush 發表於 2010-5-26 23:01

hi c-hing

除非試過配搭適合,因試過金嗓子AMP 搭英國CD機同金嗓子CD機差好遠,

同廠一套音源+AMP 唔哂花時間左試右試ma,又節省很多$

當然,有D朋友對靚聲要求唔太高,喜歡成日换機都是一種樂趣
 樓主| fung614 發表於 2010-5-27 16:51:50 | 只看該作者
回復 11# bsonlyhaha

可以去邊度試架?價位大約多少?

回復 12# TAN00333

其實因為一直聽聞國外的牌子,所以唔知國內係點
國內得既話我都想考慮,因為漫步者果的電腦音箱都唔錯
只不過比較唔知邊的國內牌子會比較好咁,
師兄有無介紹?

回復 14# 簡單任務
呃.....咁即係好唔好買一套啊?

同埋,我有個FD叫我不如買SONY成套果的藍光高清組合,
話有新出,一套過,好岩我喎
http://www.sonystyle.com.hk/ss/p ... ght_hav_e970w_debut
但係其實係唔係應該買返的平過佢既膽機都好過佢?

仲有,膽機係唔係唔可以長開架?
同埋,如果4000蚊度既膽機應該點揀?
(我預4000買機,3000買喇叭)
如果呢個價,買膽機好,定類似Marantz SR5003果的AMP好?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-27 16:55:17 | 只看該作者

石機同膽機唔同架?有乜分別架?
hifi-brush 發表於 2010-5-28 01:07:27 | 只看該作者
攪清楚套野是聽歌憶話AV,AV一般滿足唔到我地聽歌的要求("SONY成套果的藍光高清組合"和"Marantz SR5003"都係AV類)不過後者比前者好好多。
  唔係一定買膽機,不過同等價值,膽機會着數多D,不論選擇與聽感,但你的情況下,石機可能適合你多D,因你是剛剛玩及你身邊朋友又好像沒有玩膽機的。
  膽與石比較,石機適合長開多些。
  如果純個人意見,我會到二手輔或網上找一些"唔洗蝕好多的品種"
"http://hififever.com/discuz/viewthread.php?tid=6200&extra=page%3D1" 都唔錯丫,之後再慢慢找AMP。
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 01:54:07 | 只看該作者
回復 17# hifi-brush

我都覺得AV同聽歌會有的唔同,原來真係既
我本要聽歌,睇戲唔要求

我之前一直以為膽機係的遙不可及既野
動輒幾萬蚊咁,所以無乜點樣真係去睇過
原來有千元既尺度,咁真係有的心動
咁我想問下,石機同膽機比,差唔多錢,有無話邊樣好的?
如果唔可以長開,我會幾百蚊買多個MINI-HIFI比阿媽聽收音機

唔洗蝕好多的品種即係?
如果去買二手,要注意的乜?同一手差多少?
耳塞既話同相機果的唔差得多,所以都會睇返一手
唔知音響會點,同埋想睇可以去邊度睇?
的點會唔會明碼實價架?有無得試架?
有無邊間的店員比較老實,
會指點新手,而唔係老點?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 01:55:27 | 只看該作者
BTW,係啊...身邊無人玩膽機或HIFI,
耳塞就識多的人
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 11:14:19 | 只看該作者
而家知道乜野係膽機同石機啦
石機即係用IC果的機,膽機即係真空管
bsonlyhaha 發表於 2010-5-28 11:56:16 | 只看該作者
樓主,這是自家制膽機,我也有一台帶到美國聽。我是住在美國的。
如要試機可找黃生,他在太子可以試機或帶自己的機和音箱去玩,比較比較!
有興趣電郵給我,我到時俾黃生既電話給你。希望你能找到一套自己喜歡的HIFI!
bsonlyhaha 發表於 2010-5-28 11:59:06 | 只看該作者
Marantz SR5003 + 膽機..約四千左右...再加對書架音箱,聽音樂的話....有排玩!
bsonlyhaha 發表於 2010-5-28 12:02:40 | 只看該作者
搞錯..打錯字!
應該是Marantz CD5003+ 膽機..約四千左右...再加對書架音箱,聽音樂的話....有排玩!
 樓主| fung614 發表於 2010-5-28 22:58:05 | 只看該作者
回復 23# bsonlyhaha

WA,自家制架......
Marantz CD5003+ 膽機..約四千左右...再加對書架音箱<<加埋音箱大約要幾多?
CD5003我輕輕SEARCH過,好似1-2千度,加膽機,即係部膽2-3千?係唔係咁計?
CD5003配邊隻膽好架?配返MARANTZ定其他牌子好?
CD5003係CD PLAYER,洗唔洗話買SACD PLAYER會好的?
hifi-brush 發表於 2010-5-28 22:59:29 | 只看該作者
"咁我想問下,石機同膽機比,差唔多錢,有無話邊樣好的" 我會話膽機(很多時候聽慣膽機,唔係好想聽石機)。 "唔洗蝕好多" 一般係比較貴的,上次我話果對喇叭都屬於係,不過最好話下價啦。 "二手同一手差多少"  不一定,一般6-7折。 梗係有得試啦,如果你好彩,可以配搭不同 (不過你的價位是比較選擇小)。 http://www.review33.com/storedir ... amp;subtype=2ndhand,香港影音寄賣中心,幸運 (蘇記) 音响有限公司。 一般都唔會"指點新手",不過你可試下,上面兩間都係碼實價架。
bsonlyhaha 發表於 2010-5-29 05:50:35 | 只看該作者
問問你先!平時聽CD多定係SACD多?日後是否全聽SACD?現在有多少CD碟?好既SACD機要多少錢?唔好既SACD要來做乜?你的預算可否買到一部好的SACD?你會要一部唔好既SACD機定係買一部好聽的CD機?
我介紹的膽機係...中國機...不過好聲好聽好力,要四千多...。邊個講都唔好信....信自已既耳,口味很奇怪....各人不同。試多幾部機,到時選一部最合自己的機。選機不需要同一牌子的....CD機是訊源...工放機是把訊源放大,再跟音箱發出聲音....!如果同一牌子配才好,咁就玩套裝機MINI機都得...邊度駛玩HIFI呀!
 樓主| fung614 發表於 2010-5-29 10:41:34 | 只看該作者
回復 25# hifi-brush

二手差咁遠架?咁我會去睇下的二手既喇叭
但AMP同CD機應該會買一手,感覺好似穩陣的

回復 26# bsonlyhaha
平時都係聽CD多,SACD真係一隻都無
不過見有的機讀到SACD所以先問下
係啦CD,其實部CD5003幾錢?我見都幾好評,諗住呢部都應該OK架啦
但我見仲有部CD6003,有乜分別架?唔係好識睇...

我都明白聽感好重要,玩耳塞都有的咁既感覺
最初入門果時,想換耳塞,揀左好耐,
都係覺得某牌子先岩自己,
比佢貴既UE 5PRO,UM2冋ER4都比唔到我想要既感覺我

而家我個PLAN係揀CD機>AMP>喇叭,咁既流程岩唔岩?
bsonlyhaha 發表於 2010-5-29 11:18:51 | 只看該作者
最正確都係先揀喇叭,搵到一對音色和外型適合自己的喇叭先。再找匹配有足夠功率AMP。CD機是訊源,越靚聲的CD機...經AMP放大..再由喇叭播出來聲音越靚!
CD5003幾錢?你自己行多幾間店問下就知。CD5003應該係首選,唔會揀錯。
喇叭我覺得一手自己煲到靚係最好!免得俾人爆到殘晒!喇叭慢慢煲先至靚聲,新箱又唔怕膠邊老化。
 樓主| fung614 發表於 2010-5-29 12:04:06 | 只看該作者
回復 28# bsonlyhaha

原來有老化問題,
仲以為佢零件較少會買二手都無咁危險添

原來要由喇叭開始,
我見到Wharfedale Diamond 10.2都OK咁
如果個價OK,咁應該會揀呢對
(我上PRICXX.COM睇個價,我估佢指一對既價呱)

咁再來就應該係欠個AMP
AMP就真係唔識點去揀,好似有唔好既膽管
而膽都有唔同既數目,唔識睇........
hifi-brush 發表於 2010-5-29 13:03:09 | 只看該作者
都幾好(外型),一定係一對計,不過,要留意靈敏度,靈敏度越細就越難推(難推=要找較大瓦數的機)。另外見議在二手輔找一找有無你想找的牌子型號(碰運氣),因為你找的是較新產品,不會有老化的。
kk_ho 發表於 2010-5-29 15:18:05 | 只看該作者
For me........

CD player IIS output --> Upsampling convert to 192/24KHz IIS --> Digital amp. (300W x 2 x 2).
Stereo bi-amp class D.
KK.
hifi-brush 發表於 2010-5-29 16:44:01 | 只看該作者
KK SIR:
椅!好提議喎,可聽盡她的頻率:40 - 24000Hz,又唔怕唔夠力,不過,唔知我有無理解錯你的意思(我都想學下野)?
 樓主| fung614 發表於 2010-5-29 21:55:58 | 只看該作者
回復 31# kk_ho

回復 32# hifi-brush

呃.........唔係好明.................
hifi-brush 發表於 2010-5-29 23:16:36 | 只看該作者
我沽"31# kk_ho"他看到你揀的喇叭頻率可以去到 40 - 24000Hz(低音至高音的範圍,高音一般去到18000Hz)及我又話"靈敏度"的問題,你又層提過SACD(SACD高音去到18000Hz),於是KK SIR就想到一個好前衛的想法比你。可能沽錯,唔好怪我!
 樓主| fung614 發表於 2010-5-30 00:30:31 | 只看該作者
回復 34# hifi-brush

我就係睇唔明佢既提議係乜

佢係唔係叫我睇Stereo bi-amp class D?呢個係amp既種類黎?
hifi-brush 發表於 2010-5-30 12:20:46 | 只看該作者

bi-amp=兩部amp,一部推高,一部推低,class D是amp的工作型式,但我忘記是怎樣,KK SIR有空可簡單教導!另外Digital amp又是amp的另一制式,不過我只是跟同道者談天說地及當中又學倒野姐,不要太認真了,總刮 "31#" 是特顯你揀的喇叭優點!   看看http://www.review33.com/2ndhand/ ... 08120146&page=1唔合適就忘記佢.
 樓主| fung614 發表於 2010-5-30 13:47:12 | 只看該作者
回復 36# hifi-brush

對野好靚仔咁啊
可惜比人買左啦,唔係真係有的心動

原來KK SIR係叫我用兩個AMP推,
但係,兩個AMP就會超過左我個預算架啦
其實,果個POST入面個喇叭有兩組輸入,
就一定要用兩組AMP比佢架?
佢有兩組輸入好過一組果的架?
hifi-brush 發表於 2010-5-30 14:00:49 | 只看該作者
"就一定要用兩組AMP比佢架?"  唔係
"佢有兩組輸入好過一組果的架?" 多個玩法選擇麻。
我見到yahoo.com.hk的拍賣都有對Wharfedale Pacific Evo,不過就貴好多,開價$4000!如有興趣,同佢講價,不過唔好比我攪亂你,最好你自己決定吧。
 樓主| fung614 發表於 2010-5-30 16:41:39 | 只看該作者
回復 38# hifi-brush

4千..可惜要買CD機,如果唔係都可以考慮
kk_ho 發表於 2010-5-30 17:35:51 | 只看該作者
Digital input class D controller  with cross over filter inside.

本帖子中包含更多資源

x
hifi-brush 發表於 2010-5-30 18:46:27 | 只看該作者
當年見過第一部Digital amp是聲寶,外型剎食,不過到現在,始終未聽過,唔知聲音表現是怎樣的,我自己用有限知識去沽佢,高低頻及速度應該一流,不過中頻就唔知點,只是靠沽及亂up,不要見怪!
 樓主| fung614 發表於 2010-5-31 14:15:43 | 只看該作者
回復 41# hifi-brush

回復 40# kk_ho

呢的AMP,係唔係都係膽機黎架?定係石機?
有無邊的牌子同型號介紹下?
hifi-brush 發表於 2010-5-31 14:53:09 | 只看該作者
唔係膽又算唔係石係數碼,我都唔太認識,忘記它吧,除非KK SIR肯教你玩!
 樓主| fung614 發表於 2010-5-31 15:36:06 | 只看該作者
回復 43# hifi-brush

原來係的咁複雜既野
咁我都係繼續搵膽先
而家決定左喇叭係Wharfedale Diamond 10.2
CD機係Marantz CD5003
但膽就未知點揀好,師兄有無乜野提議啊?
同埋我想問下呢,CD5003同6003有乜分別架?
我見佢多左個USB,好似有的方便咁
hifi-brush 發表於 2010-5-31 19:32:56 | 只看該作者
"同埋我想問下呢,CD5003同6003有乜分別架?",你上網找資料麻。
其實唔洗咁急找音源(cd機),不過已有目標是好事,因可騎牛溫馬。
我D提議唔係好啱你,(我自己喜歡買二手野 + 唔洗蝕好多 + 有口碑 + 唔介意上網買),睇黎,呢D係你最唔啱嘅,所以我提議你去音響輔問Sales,另外,6# 都幾好(外型及牌子),10#肯定夠力好多(不過未聽過),如果去音響輔可以留意以下牌子(石機Cambridge  Cyrus  ARCAM AURA)(膽機Musical Fidelity 國內牌子很多),及可以去(http://www.hifi18.com/product.php?cat=45)睇睇外型及大致價錢。
kk_ho 發表於 2010-6-1 08:34:52 | 只看該作者
最近試緊有粒森美既20W class -D
體積衹有3x3mm,成塊板都係1/8 張咭片咁大
出奇好聲
塞入電腦机箱話咁易
hifi-brush 發表於 2010-6-1 12:17:16 | 只看該作者
KK SIR:
好想見識下,有無機會呢?
 樓主| fung614 發表於 2010-6-1 14:23:06 | 只看該作者
回復 45# hifi-brush

其實唔係唔岩架,只係未去睇姐
我都諗住星期六去睇睇的二手,
諗住AMP會入二手,6-7折好吸引呢
唔該師兄個網,好多野睇

回復 46# kk_ho

1/8 張咭片咁大<<嘩,好細件啊
kk_ho 發表於 2010-6-1 15:47:31 | 只看該作者
45nM process + 0603 SMD components
hifi-brush 發表於 2010-6-1 16:12:14 | 只看該作者
KK SIR:
呢D Digital amp 貴唔貴呢?