查看: 10229|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

幾十萬音響器材喪試Jero DIY Conrad Johnson PV3

madness9 發表於 2006-7-10 02:27:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我係Jero!
開機後決定將佢放去幾十萬音響組合度試試,睇下夠唔夠抽先!文字好多!有心機就睇啦!

一部出色的音響成品,我覺得要將錄音時的樂器擺位,不同樂器、人聲的聲音頻寬及特性,分層次分音場咁還完反出泥!再加入適當的品牌特性,令乜都好平均的錄音樂曲,人性化咁表達反出泥!.....Diy 器材都係一樣!

經過多個星期同Conrad Johnson PV3的抗戰,今個星期日在Hi-Fi Diy 終於成功開了聲,須然線路鋪排上及地線的接駁方法嘗有多個改善方案,但整體來說都幾滿意,決定煲機一個月後,試盡這部機優缺點後,再定立一個摩機方案,到時會換個頂級機箱(加上自己的design)及接線方便再作改善。

小弟業餘從事錄音工作及玩了十多年樂器及PA器材,有鋪怪辟,鐘意係咁試唔同器材及線材的聲音與特性,耳朵有很高的靈敏度!多年玩音樂練反泥的!呢部又係自己製作,補品連膽加加埋埋都駛有七八千銀,唔好計心機錢,加上己將駛用多年的音響賣丟,因此對自己的DIY成品有一定要求,因此,一定要地獄式喪試呢部PV3可以去到邊度!家中名貴器材己經比我賣晒,為有攪攪朋友,最小要弄套廿三十萬級數的器材泥試下先得!一係唔試.......一試要去盡佢試先得,因此喪試開始啦!

拿得人家套幾十萬器材試,點都要保護下人地的財產,唔係賣身都唔點!試左自己套野,行反佢十幾廿十個鐘睇下有無問題先炸!
自家試機器材如下:
1) 十年Celestion A2座地speaker一對!
2) Teac解碼
3) Marantz CD38膽 CD player摩機版一部
4) DIY 3886 一部
5) DIY PV3 Conrad johnson 補品版!
6) 陳年西電電源線,超時空speaker cable,musical fidelity 信號線
7) 德律風根12ax7,valvo12At7膽

須然唔係好貴的器材,但都夠自己試下聲底架啦!........我聽開Jazz,人聲,小品,Blues等等!檢查完確定.....運送途中無弄壞接線之後,開機試試先!整隻Danny Summy的諳一聽聽先,因為呢隻碟樂器多,加上有人聲,係唔同Hz的音頻入面都有得試,好似double bass同個Bass Drum都可以試個效果!中音可以聽下個drum snare自唔自然,同聽下個Bass分唔分到唔同Hz的低音,出泥有無拿埋一注,Bass彈跳力有無過份!夾埋其定人聲樂器分唔分明,吹口樂器有無比撞散,人聲集唔集中到,立體聲分離度夠唔夠!........第一首假如可以試下佢!

因為未煲機關係,有些地方評論會作出一個理性定位,例如聲音較硬,Wave的柔軟性唔夠等等!唔會當佢舊機咁去試!呢點係明白架!
第一個感覺係解析力還原力唔錯!Detail好夠,人聲及樂器的尾音及細節聽得好清楚,立體聲分離度(音場的闊度)中上但未夠,因為新機聲音較硬會有呢個問題,因此不能作準,中頻音域表現好好,Danny係中音域的歌手,聽過佢現場同Cd十幾年,個中音好準確咁表達反出泥,無乜多餘的color!好滿意!但有齒聲,唇聲的問題,係某一個中頻太强都會有(唔係口水聲係小小尾音cc聲泥,唔好攪錯),但高還原能力的CD機同amp都可能會將錄音時kill左的呢類聲還原到小小出泥,又可能係新機新線新電容關係,係某一個Khz的反應過大!因為人聲係好敏感,小小一點的改變都會影響到!我覺得係新線材新機或者高分析力居多!所以唔太擔心!一陣試試唔同音域的女聲無就唔關事架啦!低音方面.......第一個感覺係好强勁!成份推出泥的感覺,有點放縱呀!須然未至於唔收個隻,但比我個感覺係較為剛烈,有可能係Jensen同blackgate的電容太新關係!所以Bass的反應唔太自然!呢點要試多二百個鐘後先知!拿林轉條西電speaker石線中和反佢先,我聽開小品!純個人喜好,唔太鐘意大重bass,快出快入彈彈下個種較合我!個兩支膽的特性都好忠誠咁表達到出泥,膽機特有的空氣感慢慢咁飄到出泥啦,最驚無膽味者,....試過唔錯都無咁驚!相信煲完機後會好好多!
我再一路試左好多隻碟,但唔多講啦!.....要講留反將CJ試幾十雞音響先再作詳盡解析!.....要煲足佢十五個鐘先去我朋友度試!

我朋友的器材如下!

1) simaudio Moon Eclipse CD player
    http://www.simaudio.com/mooneclipse.htm

2) Hovland膽前級及後級
    http://hovlandcompany.com/products/electronics/default.html

3) Sonusfaber .......超頂級書架Speaker
    http://www.sonusfaber.com/index.html

4) Linn座地Speaker

5) 名貴線材及電源等粗粗地咁計都有成三十幾雞有多架啦

將佢接上我部Conrad Johnson會點?......想知碼!哈哈我諗阿KK同william或者其他同學都想知掛!不過睇波先!聽日再寫埋!拿部CJ去同呢D級數器材拍埋玩,係咪好想知佢去到邊呢!

睇住小小相先!仲有好多呀兄弟!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
william 發表於 2006-7-10 02:55:47 | 只看該作者
Jero, 非常期待你的PV3煲機後及用幾十萬器材配襯後的效果!!

你的心機絕不會白費的!!
kk_ho 發表於 2006-7-10 03:03:23 | 只看該作者
有可能係Jensen同blackgate的電容太新關係!所以Bass的反應唔太自然!

Reason :

1. Not enough time for burn in
2. Try look look the 1uF (feedback use), use my method teaching at 1'st lesson

KK
DUALXEON 發表於 2006-7-11 02:10:52 | 只看該作者
jem

請問有無同D無升級機Compare有甚麼不同.
可否List升級零件及total 價.

Thx
 樓主| madness9 發表於 2006-7-12 01:37:10 | 只看該作者
己出了part2試機報告在新一個主題!

回覆!
我大部份用了jensen同blackgate和RMG電阻!一個choke同線材!
駛左upgrade大約四五千到啦,唔大記得實際數字!睇反話你知!
想聽的話找日我拿反上去試聽下呀!
DUALXEON 發表於 2006-7-12 04:45:54 | 只看該作者
[quote:a7111fa0af="jem"]己出了part2試機報告在新一個主題!

回覆!
我大部份用了jensen同blackgate和RMG電阻!一個choke同線材!
駛左upgrade大約四五千到啦,唔大記得實際數字!睇反話你知!
想聽的話找日我拿反上去試聽下呀![/quote]

多謝,七仟真是要聽吓.HifiFever they are busy all the time :?: and you have to said  that before (最小要弄套廿三十萬級數的器材泥試下先得!一係唔試.......一試要去盡佢試先得) have got any good idea can listening you amp with !!!!!!!

Rgds