查看: 6378|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

HKD500租借Pioneer SC-LX71兩日一夜

h0200231 發表於 2011-2-22 21:21:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
如題,必須能正常操作,因主要用途是對照裡面接線維修本人相同機台之用,運輸方面由本人負責,有意者請PM告知
紅磡區優先,黃埔更佳
 樓主| h0200231 發表於 2011-2-24 07:32:56 | 只看該作者
回復 1# h0200231

RE....................
kk_ho 發表於 2011-2-24 10:15:54 | 只看該作者
what happen to you? Can I help you?
 樓主| h0200231 發表於 2011-2-24 20:00:03 | 只看該作者
回復 3# kk_ho

我摩左部LX71之後(主要換電容,電阻)部機唔著,於是攞左去紅磡日x比師父整,但師父話整極都唔著(測試過主要PCB ok冇問題),可能有機會搭錯機內電線,所以要借一部相同機種參考裡面先至可以了解問題所在,呢部份你可以幫忙嗎?

Thank you
kk_ho 發表於 2011-2-24 22:27:15 | 只看該作者
第一,你吾好驚住,地球上大部份既IC我都可以揾到。
你要老實告訴我如下問題:
1.你支焊雞是否防ESD的?
2.你是否換了很大電容值在傍路位置?
3.所有日糸AV擴音机板與板連接祇有一個組合,吾可能插錯人地屎弗,仲有顏色分辦。
4. 我估你一係電死IC,一係斷左底板。
 樓主| h0200231 發表於 2011-2-25 00:18:47 | 只看該作者
第一,你吾好驚住,地球上大部份既IC我都可以揾到。
你要老實告訴我如下問題:
1.你支焊雞是否防ESD的?
2. ...
kk_ho 發表於 2011-2-24 22:27

1.應該唔係,而家我用緊圖片果隻焊雞
2.對番之前d數值,電容只係有換大電壓,電容量都維持一樣

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
kk_ho 發表於 2011-2-25 02:50:49 | 只看該作者
老友,恭喜你了,此種焊雞害人不少,吾信你攞支雞上來我揾塊板試比你睇,吾駛你賠。
言歸正傳,是否完全不能開机?面板有無字?
你改過邊塊板?

記住吾好驚
 樓主| h0200231 發表於 2011-2-25 21:27:41 | 只看該作者
回復 7# kk_ho

完全冇電過,面版更冇野出
我全要係圖片中幾塊底板換左電容同電阻:
(1)Power supply;
(2)大水塘;
(3)-(4)電源分流;
(5)DAC
(6)ICE Power模組底板
你睇下以上資料幫唔幫到手?

謝謝

樓主| h0200231 發表於 2011-2-25 21:28:36 | 只看該作者
回復 8# h0200231

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2011-2-25 21:47:32 | 只看該作者
試下用鉗錶睇下電流幾多先。

我心痕痕想上你度試下整,你張檯有幾大?
kk_ho 發表於 2011-2-25 21:56:36 | 只看該作者
我估計你死供電,或落漏地鑼絲。
MCU面板吾著,無電到。

就算你電鳩死後面,衹要MCU有電,最多見到開机有野鬧Error.

你亦可問一下有幾千門生既七哥,佢識星禾集團,又識善湖雜誌社,睇下幫吾幫到你。
 樓主| h0200231 發表於 2011-2-26 00:36:58 | 只看該作者
回復 11# kk_ho

部機已經攞左比師父整緊,之前佢話如果有部相同機睇住會快D Check到問題係邊,不過而家冇都可以check但係慢少少;不過師父講過供應至電源分流(圖中1-4)都有電到冇問題,所以應該唔會係果度問題,至於係乜問題佢就要成部機拆開至check到
另外,有個冒眛問題想請教,可否介紹防ESD既焊雞呢?
唔該哂
kk_ho 發表於 2011-2-26 01:59:21 | 只看該作者
chi1673 發表於 2011-2-27 20:21:54 | 只看該作者
1.應該唔係,而家我用緊圖片果隻焊雞
2.對番之前d數值,電容只係有換大電壓,電容量都維持一樣

...
h0200231 發表於 2011-2-25 00:18

請問板主用這種焊雞 會有 嘜問題??
可否講多少少,因本人都用這種焊雞,
MANY THANKS!!
 樓主| h0200231 發表於 2011-5-10 01:05:13 | 只看該作者
回復 10# kk_ho

KK Sir,
同我整部Pioneer SC-LX71既師父話,部機裡面D底板冇問題,最有可能係顯示屏同埋連住佢後面果塊底板瓜左,我拆開睇過佢裡面兩塊晶片都係pioneer自己既產品,請問你有冇辦法搵到呢塊底板呢,若果有既話請幫忙報價

在此萬分感謝

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2011-5-10 01:54:31 | 只看該作者
睇下那裡有此型號, 買一部換板再放出去
 樓主| h0200231 發表於 2011-5-14 00:43:33 | 只看該作者
回復 16# kk_ho

KK Sir,
買一部換版被換果部冇版換,就賣不出去了
我剛剛拆開機器發現裡面有兩塊pioneer晶片PDC179A8和PE5615A,應該是這兩塊晶片壞掉,請問你這邊是否可以找到這兩片晶片,若找到的話請幫忙報價
Thank you very much