查看: 26914|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

Squeezebox Network Music Player 測試及體驗會

william 發表於 2006-3-13 12:38:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我們訂的 Squeezebox 己經到貨了, 我已經安排購入者一同在星期四晚取貨及現場測試.

有興趣一同參與者請在此留名, 名額最多10位!

日期: 三月十六日(星期四)
時間: 晚上七時至大家盡興為止
地貼: 觀塘觀塘道418號 東亞銀行中心15樓1505室(電梯大堂於apm商場2樓)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| william 發表於 2006-3-15 21:44:45 | 只看該作者
o5ok and wood confirmed to come! See you tomorrow
 樓主| william 發表於 2006-3-18 00:12:07 | 只看該作者
Squeezebox Network Music Player 測試

本帖子中包含更多資源

x
o5ok2ok 發表於 2006-3-20 02:16:40 | 只看該作者
已經開左聲...
RAC analog都幾好..力水就欠些少..不過來日換下火牛再試..
值得一讚係收音機一樣方便又勁好聲(好過收天線有沙沙聲)
 樓主| william 發表於 2006-3-20 10:55:09 | 只看該作者
o5ok, 恭喜恭喜, 記得發現好玩秘技即時通知我們
o5ok2ok 發表於 2006-3-22 22:35:52 | 只看該作者
如果大家用EAC rip
記住set file 空格用底線取代...
我發現好多時空格加文字會讀唔到file...
o5ok2ok 發表於 2006-3-23 13:49:29 | 只看該作者
又比d 野大家看下...
電源對SB3 的改變...
http://www.enjoythemusic.com/mag ... ices_squeezebox.htm

請高人出人教下點玩...
atat 發表於 2006-3-24 14:09:39 | 只看該作者

SB3

大家好,我是新會員。多多指教。

我自己從美國買了SB3 (星期一訂,很快在昨日收到,玩到成3AM!)
初步印象很好,尤其是internet radio 果part。

我曾經在網上見過,要download D true type font,才能在SB3上顯示中文歌名,但現在就搵唔番果段文章。若有朋友知道,請告之。

PS. 起初我都有些懷疑,但試過之後覺得SB3是非常值得投資的一件產品 (真的有點後悔唔買2部 (USD100 discount)),另一部放入房。
atat 發表於 2006-3-24 16:36:15 | 只看該作者

顏色

重有,關於顏色,我發覺我用緊呢部黑色,很惹塵。如果白色應該會好D。
當然,白色耐o左一定會變黃。
 樓主| william 發表於 2006-3-24 22:01:49 | 只看該作者
我正在找高手做一個頂級電源, 有無人有興趣一起做?
appleteapo 發表於 2006-3-25 02:22:01 | 只看該作者

頂級電源

[quote:ed8fb04b8f="william"]我正在找高手做一個頂級電源, 有無人有興趣一起做?[/quote]

有!  現有一個 PSU 但都不及 Battery 好聲, 我想做多個! (又: 我用 Audigy 2NX, 但 可和 SB3 互換, 轉個 1.7mm 頭就得)
o5ok2ok 發表於 2006-3-25 08:07:05 | 只看該作者
請問可唔可以send 張相睇下用也野電池...
我試緊光纖及同軸分別...

大家比d意見...

電源好想玩下...
希望william 兄早日開辨小組玩....
appleteapo 發表於 2006-3-25 13:10:08 | 只看該作者
[quote:898c979f52="o5ok"]請問可唔可以send 張相睇下用也野電池...
我試緊光纖及同軸分別...

大家比d意見...

電源好想玩下...
希望william 兄早日開辨小組玩....[/quote]

我只在鴨記買Pack 4xAA 1.2V 電池, 接上1.7mm 頭就出 A2NX.  SB3 比 A2NX 大食得多, 用AA電好快玩完.
atat 發表於 2006-3-25 18:06:08 | 只看該作者
用電池=用果時先至開部機
我覺得不太方便同埋用唔到個clock, 個clock display 都幾正幾型
o5ok2ok 發表於 2006-3-26 00:28:14 | 只看該作者
[quote="appleteapot"][quote:9587941bd2="o5ok"]請問可唔可以send 張相睇下用也野電池...

我只在鴨記買Pack 4xAA 1.2V 電池, 接上1.7mm 頭就出 A2NX.  SB3 比 A2NX 大食得多, 用AA電好快玩完.[/quote]

>>>好多謝appleteapot info...
      我試左SB3 > 光纖線>  解碼 > RAC > 合併胆機既淨後級> Speaker
o5ok2ok 發表於 2006-3-26 16:29:34 | 只看該作者

Re: 顏色

[quote:5861caf3d4="atat"]重有,關於顏色,我發覺我用緊呢部黑色,很惹塵。如果白色應該會好D。
當然,白色耐o左一定會變黃。[/quote]

但係又要咁睇:
白色跟個隻白色remote 好冇質感唔夠PRO(好塑膠)..
不過如果放係部白色 MAC  or  NEW MINI PC (centrafield 有賣)就好靚仔...

黑色係關燈後看 Digital VU 或 Analog VU 個兩枝針行下行下好正...
大家又點睇...?
o5ok2ok 發表於 2006-3-26 16:34:39 | 只看該作者
我想問 >> 我試過SP/IF 可以有Volume 調...
但係會唔會冇咁好聲?

又或者係有係野用途?

此外 rip CD 有冇人會跟番EAC site set 番offset value ?
有也野分別... ?
atat 發表於 2006-3-28 12:51:00 | 只看該作者

Display 問題

正如在SlimDevices o既官方forum也有提及 -
有些用戶覺得有部份SB3 個 display 非常 sensitive - 有時會唔著 (部機正常運作中),要輕輕拍拍/移動一下部機,才解決問題。
我部SB3 就係o甘。都15,16,唔知好唔好 return 部機。
o5ok2ok 發表於 2006-3-29 07:49:17 | 只看該作者
以上問題還好彩未發現有疑似個案...

可唔可以詳細少少點發生...
atat 發表於 2006-3-29 11:50:31 | 只看該作者
冇特別話點發生。部機一到就係咁。
但放定o左唔去郁佢又會冇事。

順便一提,將SlimServer upgrade 到 6.2.2 就可以係 SB3 出中文。
o5ok2ok 發表於 2006-3-29 17:53:56 | 只看該作者
又有新料報比大家看下...

http://www.audiocircle.com/circles/viewforum.php?f=78

希望香港d師父玩下又參考下咁香港人就有福了...
o5ok2ok 發表於 2006-3-29 18:49:23 | 只看該作者
appleteapo 發表於 2006-3-31 00:36:35 | 只看該作者
[quote:4b5803cb90="o5ok"]我想問 >> 我試過SP/IF 可以有Volume 調...
但係會唔會冇咁好聲?

又或者係有係野用途?

此外 rip CD 有冇人會跟番EAC site set 番offset value ?
有也野分別... ?[/quote]

EAC 要 set offset!!!  Otherwise you can't get 100% rip.  It is also recommended you use Accurate Rip to compare your result to public result in order to ensure 100% rip.

http://users.pandora.be/satcp/eacoffsets00.htm#-
 樓主| william 發表於 2006-3-31 09:11:46 | 只看該作者
比個擺位Sample大家看看

本帖子中包含更多資源

x
atat 發表於 2006-3-31 14:27:55 | 只看該作者
請問呢隻PSU係咪同一時間充電同供電?成本大約幾錢?
個機殼係邊度買?
 樓主| william 發表於 2006-3-31 19:08:38 | 只看該作者
There may be a few version..... need to confirm with the vendor on the total costing.
piggyzen 發表於 2006-4-1 01:23:26 | 只看該作者
The reason using battery is make it pure power source and isolate from the main. If you are charging battery and get power from battery at the same time, what is the point of using battery?
 樓主| william 發表於 2006-4-1 01:44:37 | 只看該作者
We plan to have the function cut the main when the SB3 is in use and auto-charge when not in use..
appleteapo 發表於 2006-4-1 15:22:12 | 只看該作者
[quote:e05fae33e8="william"]We plan to have the function cut the main when the SB3 is in use and auto-charge when not in use..[/quote]

William while appreciating your effort, I just kind of wonder whether Lead-Acid (commonly used at UPS) can compare with Alkaline, or NIMH battery in terms of discharge performance?  Could you please help confirm that the speed of SLA is fast enough?

Thanks!
o5ok2ok 發表於 2006-4-17 02:02:09 | 只看該作者
請問仲有冇Squeezebox 新進展...
定話已經比人放棄曬唔用... ?
atat 發表於 2006-4-17 12:27:57 | 只看該作者
唔知點解,post o既人確係好少。
不過我自己就用得好好,主要用o黎聽 internet radio 及 重溫本地電台節目,好正!
 樓主| william 發表於 2006-4-17 13:46:54 | 只看該作者
We will have a test on the new PSU (no battery yet) on the coming Thur night, join us if you have time