查看: 10510|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

請問。JBL S系列做影院配什麼功放合適?

turbod 發表於 2006-2-22 01:58:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
主 箱:S312 II環繞:S26II中置:S-CenterII炮:威力登10R功放有人介紹用YAMAHA 2500亦有人介紹用哈曼(Harman-kardon)635唔知尼套搭配點樣?得吾得咖?仲有更合適的嗎?
130 發表於 2006-2-22 11:11:32 | 只看該作者
Denon3806
 樓主| turbod 發表於 2006-2-23 01:17:59 | 只看該作者
[quote:0b2ef25af4="宗仔"]Denon3806[/quote]
感覺2500超值.。。如果用3806的話全套水貨要幾錢呀??仲有用尼套JBL掂吾掂?
130 發表於 2006-2-23 09:19:57 | 只看該作者
你放心啦!無問題,足夠有餘,重幾爽聲,比少少心得你,市場上大部份AV喇叭都不算難推,主要是在(靈敏度)方面比起聽音樂(兩聲道)的喇叭為高,在買amp前,最緊要上網睇睇自己想買產品的規格、輸出是否盈合自己的要求。我本人不建議買水貨,除非果件產品是一定只有水貨,無辨法之下才買,買水貨是潛在一定風險的,至於水貨的品質又是否與行貨的品質有出入的,我的答案是(以前就有,現在就一定無)。除非果件產品是一定只有水貨,在此,祝你玩AV開心。
ddesignlab 發表於 2006-2-23 10:33:53 | 只看該作者
I am agree , if water good said it can only be with warranty by shop, not famous repair center, forget it. But if said that warranty with e.g. Lok Man Repair center in Shatin, it's no problem because Lok Man is famous in HiFi field. Another concern is the parts and components of your products, if need to order in Japan or foreign countries oronly provide to direct sale in HK, that means it can't be repaired by the others.....those things we may think more before buy.

Normally AV AMP's quality is stable. Choose AV AMP, which part is your main concern? Powerful, surround effect or musical? Normally movie efffect e.g. DTS are standard, no need many surround effect, surround effect suitable for MTV, concert or old movie which has stereo only.....Surround must be Yamaha but some said it's not enough power. Powerful must be Denon but some said it hard for music, Musical may be Marantz but for movie is normal. Trust your ear and choose the JBL speaker for test in shop is need.
 樓主| turbod 發表於 2006-2-25 02:26:57 | 只看該作者
3806行貨要幾錢咖?好少人提及推JBL箱。。多數人都建議上KEF。。。話說聽歌比較好D...真唔真咖?
130 發表於 2006-2-25 12:45:22 | 只看該作者
Turbod兄:如果你唔信我,就當我無講過吧!
 樓主| turbod 發表於 2006-2-25 19:30:50 | 只看該作者
[quote:81df72b8aa="宗仔"]Turbod兄:如果你唔信我,就當我無講過吧![/quote]

當然吾系咁嘅意思啦!!我系話JBL箱好,定系KEF的箱好者。。。同價位的話
130 發表於 2006-2-26 09:48:54 | 只看該作者
Turbod兄:我當然喜歡JBL啦!因我喜歡其開揚感,層次感及低頻力感,而高頻伸延亦相當不俗,因在影院角度上睇,喇叭的開揚感,層次感及低頻力感、高頻伸延這幾點是非常非常重要的,再加上你用的是AV合併機,(而非前後級),一般來講音質較簿,力感的持久力較弱,(即容易腳軟),就算有持久力的AV合併機,動輒最少都要$40000以上,而Denon在AV上的表現及個性,好爽你的喇叭,而KEF的喇叭,淨係開揚感己經有距離,其它的都不作評論,以上是個人意見。
 樓主| turbod 發表於 2006-2-26 11:15:37 | 只看該作者
好多謝宗兄D咁中肯意見哦,
S312II等同一系列D箱好少人氣哦,只聽過系超值。好平咖?吾知幾錢呢?無問過。Denon的聲屬硬。。JBL都系屬硬。。咁出來D 聲會唔會唔襟聽咖?
最近有只叫(Harman-kardon)的AMP聽講同JBL箱最登對啵。仲話人聲比起日系AMP的聲襟聽添。有無聽過?(Harman-kardon)D機都甚小人氣者。不過D人就話(Harman-kardon)好好力水啰。。仲推荐我用635..

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
130 發表於 2006-2-26 20:41:11 | 只看該作者
(Harman-kardon)好好力水,我都認同,不過爽唔爽,又係另一回事,你去試聽就知到,你話JBL聲硬,咁點解你又會買呢?究竟你知唔知乜野叫做硬聲架,比多D信心自己啦,再比多少少個人心得你啦!我揀音響的心得是不論牌子,最緊要爽,要岩自己口味,匹配好的話,聲就自然來,無需擔心,到影音店多試、多聽,是不難找到答案。我很膽心你再問落去,成年都買唔到機,比多DDDD信心自己吧!我會支持你呀。
 樓主| turbod 發表於 2006-2-27 01:59:02 | 只看該作者
好多謝宗仔兄講咁多心得比我知啦!!心弟實在無以為報。。如果你系女仔的話,在下願意以身相許 ops: 。。。。。。不過再多問一次。Denon+JBL尼套裝備分別要幾錢呢 :?: ?
Timate 發表於 2006-2-28 11:05:02 | 只看該作者
I am using harma/kardon AV amp, I am statisfied with the quality on playing music for Jazz and vocal . But I think it's lacked of Bass :? . If you like those pops with strong bass, I think you can go for Denon.
130 發表於 2006-2-28 11:47:14 | 只看該作者
Turbod兄:我真想你自己去試聽吧!唔好再坐係度剩係問,當你去到聽下聽下,可能又有新發現呢?又可和harma/kardon AV amp一起作比較,老實講,一般AV amp是有限錢的,無需擔心,去吧!我很希望下次睇到你的試音結果。所以我拒答你價錢問題,請諒!
130 發表於 2006-2-28 11:50:27 | 只看該作者
(Harman-kardon)好好力水,我都認同,不過夾唔夾,又係另一回事,你去試聽就知到,你話JBL聲硬,咁點解你又會買呢?究竟你知唔知乜野叫做硬聲架,比多D信心自己啦,再比多少少個人心得你啦!我揀音響的心得是不論牌子,最緊要夾,要岩自己口味,匹配好的話,聲就自然來,無需擔心,到影音店多試、多聽,是不難找到答案。我很膽心你再問落去,成年都買唔到機,比多DDDD信心自己吧!我會支持你呀。 記住
 樓主| turbod 發表於 2006-3-1 01:07:18 | 只看該作者
唔該晒宗兄比D意見。不過唔問真D真系吾敢去試機咖,你知啦!一試機三心兩意的話一定比昆啦!介紹D倉底貨比你夠衰啦!仲有只低音炮呢?用JBL的E250好益或用VelodyneCHT12R好呢?
130 發表於 2006-3-1 22:17:26 | 只看該作者
Turbod兄:只要你楂定注意咪唔會三心兩意囉!至於用JBL的E250好益或用VelodyneCHT12R好呢?我認為兩隻都得,因兩者水平及表現差唔多。
 樓主| turbod 發表於 2006-3-2 01:10:41 | 只看該作者
OK..感謝宗哥的意見。期待我新的一套小0小影院庭生.。。。。。
130 發表於 2006-3-3 21:28:42 | 只看該作者
我等你