查看: 16332|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

蝦缸

modi 發表於 2008-1-20 16:51:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
身痕又來過,又做了一整日。
$25一隻的死士,一共買了五隻。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
alfcat 發表於 2008-1-20 17:35:05 | 只看該作者
Modi Sir,

好嘢. 不放棄是好重要的, 正如摩機一樣.

想當年, 一年我最少要重新開缸一次. 最差的時候, 朋友笑魚缸像亞馬遜森林 .... :cry:

不過勇還勇 ... 蝦是對水質十分敏感 ... 最好等水草定了(2 星期), 先放蝦落去.

CAT
 樓主| modi 發表於 2008-1-20 21:15:44 | 只看該作者
[quote:a2c423ee81="alfcat"]Modi Sir,

好嘢. 不放棄是好重要的, 正如摩機一樣.

想當年, 一年我最少要重新開缸一次. 最差的時候, 朋友笑魚缸像亞馬遜森林 .... :cry:

不過勇還勇 ... 蝦是對水質十分敏感 ... 最好等水草定了(2 星期), 先放蝦落去.

CAT[/quote]

cat sir:

你講得好正確,不過D細佬想睇蝦,所以買幾隻死士,今次又是大番缸,買ADA II黑泥,重新做底床,我個人都希望等兩星期後再試水質,水決定買好蝦呢!
alfcat 發表於 2008-1-20 21:38:04 | 只看該作者
Modi Sir,

ADA 泥是我心水 Choice, 但價錢就真係..... 想當年 Total HK$ 3,xxx 泥因無人要, 全部丟了 .... :cry:

用 ADA 泥最煩入水時要慢慢來, 唔係成缸泥水 ....

哈..哈 ... 小朋友想看蝦仔, 咁無計啦 .... 如果你個缸好多草, 買一袋80隻蝦, 當水質 OKAY, 三個月後, 會有很多小蝦. 到時小朋友重開心!

CAT
 樓主| modi 發表於 2008-2-3 09:40:47 | 只看該作者
新住客

水質已穩定了!

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| modi 發表於 2008-3-8 12:50:26 | 只看該作者
有喜!     

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| modi 發表於 2008-3-8 13:57:03 | 只看該作者
找到三隻大肚!

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| modi 發表於 2008-3-8 13:58:05 | 只看該作者
最清的一張,數數有多少?

本帖子中包含更多資源

x
alfcat 發表於 2008-3-8 21:22:03 | 只看該作者
Modi Sir,

你個缸係唔係重未有魚? 係就安全好多 ...
 樓主| modi 發表於 2008-3-8 21:32:58 | 只看該作者
[quote:5cfa1c126f="alfcat"]Modi Sir,

你個缸係唔係重未有魚? 係就安全好多 ...[/quote]

Cat Sir係唔會養魚,只是蝦及螺。
alfcat 發表於 2008-3-9 22:50:58 | 只看該作者
Modi Sir,

病到五顏六色 ... 唔記得 Congratulate 你 D 蝦有喜 ....真係唔好意思.

應該兩星期內 D 蝦會生咗 D 蛋 .... 再過多兩星期看看見不見到小蝦 ..... 通常只在它們游水時先看得到.

CAT
alfcat 發表於 2008-3-11 14:29:39 | 只看該作者
Modi Sir,

一個小小的建議 ... 用多D 三角芒 .... D 蝦會重開心, 快高長大 ...生多幾round

CAT
 樓主| modi 發表於 2008-4-4 20:39:36 | 只看該作者
大家來找找!

還有三隻在抱卵

本帖子中包含更多資源

x
alfcat 發表於 2008-4-4 22:02:54 | 只看該作者
Modi Sir,

上一次是三月, 那一批應該生了吧 ....

CAT
 樓主| modi 發表於 2008-4-8 21:53:16 | 只看該作者
約有廿多隻蝦B,現在發覺剩下四隻母蝦,都大肚了。
死士已早登極樂,現在會開始買入新的品種。
alfcat 發表於 2008-4-8 22:03:10 | 只看該作者
Modi Sir,

不出奇. 蝦的壽命是很短的 ... 有幾個月已經很好了.

我的建議 ... 不要買太多蝦. 因為它們很易"飽和". 多了出來的很快便會死去 ...

CAT
 樓主| modi 發表於 2008-4-17 10:32:15 | 只看該作者
新住客!

本帖子中包含更多資源

x