查看: 7464|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

DLS R55

DAIGAU 發表於 2007-8-5 23:58:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
大家好, 小弟初黎報到, 好多野都唔識, 以後有機會請多多指教!
早幾個月買左對 dls r55返屋企, 自己因為第一次買音響野玩, 感覺上都覺得幾滿意!
其實因為自己身邊朋友個個身體健康, 乞痴都唔多個, 莫講話發燒, 所以自己都好少機會接觸到其他器材。請問各大大對呢對speakers有咩野評價呢?請隨意分享大家意見, 以增小弟見聞??不勝感激!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
dynamicdog 發表於 2007-8-8 18:42:07 | 只看該作者
Hi,

對喇叭咩聲底? 邊度牌子?
stephen2k 發表於 2007-8-8 22:44:16 | 只看該作者
對speaker 點夠你 dog哥 果對正呀
DUALXEON 發表於 2007-8-9 04:20:14 | 只看該作者
九哥

喇叭好,不過凈得條Zero行頭其他大陸線一定好衰聲,都吾知他點聽.

我地唱衰他.新朵(觀音頭掃把腳).
 樓主| DAIGAU 發表於 2007-8-9 23:23:12 | 只看該作者
[quote:e48cc23aef="dynamicdog"]Hi,

對喇叭咩聲底? 邊度牌子?[/quote]

感謝回復!
不好意思, 咩聲底小弟見識實在有限, 未敢亂評。
據網上資料顯示此係一個瑞典牌子。原主力汽車音響, 近年開始做home entertainment. 所以網上資料主要都係圍繞車機為多。
如有興趣, 官網中有節錄雜誌評語如下。
http://www.seles-car-audio.si/DLS%20testi/dls%20UR55%20test%20report.htm
http://www.dls.se/files/586/2/R55_Highfidelity_1_07_sve+eng.pdf (見文末英版)

小弟原想由本地用家中, 多了解產品特性, 聊作參考。可惜牌子太冷, 似乎聞者鮮矣~
stephen2k 發表於 2007-8-10 20:47:30 | 只看該作者
對speaker 賣幾多錢
 樓主| DAIGAU 發表於 2007-8-11 10:59:36 | 只看該作者
[quote:c66f4d84b4="stephen2k"]對speaker 賣幾多錢[/quote]

約7k咁上下...
stephen2k 發表於 2007-8-11 12:33:32 | 只看該作者
大狗哥, 七仟元, 你唔駛聽啦, 靚聲機會唔大 8)
 樓主| DAIGAU 發表於 2007-8-12 11:04:01 | 只看該作者
[quote:52027ccf41="stephen2k"]大狗哥, 七仟元, 你唔駛聽啦, 靚聲機會唔大 8)[/quote]

stephen2k大哥,

感謝回復!!
咁如果一對可以稱得上"靚聲"既喇叭, 一般要預算多少銀兩呢?
有勞有勞~!!
stephen2k 發表於 2007-8-14 11:07:29 | 只看該作者
三路座地喇叭, 我保守估計要五萬以上才可以像樣, dynamicdog大哥果對都要差不多七萬
stephen2k 發表於 2007-8-14 11:08:58 | 只看該作者
所以你見我都係玩細喇叭, 因為冇錢 :cry: