查看: 13060|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

HI 大家好, 有關CD PLAYER 請教

nfever 發表於 2007-1-23 11:04:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
HI 大家好, 小弟很喜歡古典音樂, 但HIFI是新仔一名. 最近好想買一部純音樂的CD PLAYER 聽 古典音樂.因為以前貪方便用DVD機聽, 但出來D 音完全唔得. 之後才知道要影音分家的道理.
預算有限大約 5千左右. 唔知有什麼好介紹?
心目中有
1. CAMBRIDGE AUDIO 的 AZUR 640C
$3800 在友成看到此機的用料很不錯, 但DESIGN有D 國產機 FEEL. 未知音質如何.

2. DENON 的 DCD-1500
$ 4900日本制造, 但用料 MA MA

有沒有其他??

謝謝.
stephen2k 發表於 2007-1-23 13:17:25 | 只看該作者
我有部好嘢, 可能有幾位大哥不讚同, 不過你自己去聽吓

山靈

CEC  :
stephen2k 發表於 2007-1-23 13:18:04 | 只看該作者
如果冇Budget

就買wadia

:shock:
 樓主| nfever 發表於 2007-1-23 14:22:00 | 只看該作者
stephen2k 兄

THANKS REPLY, 請問 CEC 及 山靈 有沒有WITHIN 我預算的型號?
stephen2k 發表於 2007-1-23 17:19:33 | 只看該作者
CEC all in one CD $7500

山靈 $6500

多少少budget

如果唔想過budget , 一係換解碼
dynamicdog 發表於 2007-1-23 19:48:16 | 只看該作者
山X CD-300唔洗$6500

你去搵William買, 應該有得平, 部機幾靚聲
dynamicdog 發表於 2007-1-23 19:50:11 | 只看該作者
1. CAMBRIDGE AUDIO 的 AZUR 640C
$3800 在友成看到此機的用料很不錯, 但DESIGN有D 國產機 FEEL. 未知音質如何.

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 640C:
本來就是國產機, 但音質比平價國產機還差

買左都係加解碼聽啦,
stephen2k 發表於 2007-1-23 23:03:25 | 只看該作者
聽classical , CEC 一定冇買錯
8)
audionote 發表於 2007-1-24 04:01:17 | 只看該作者
你不要多想.Wadia 一歩到位.像你隆乳.

[quote:edd3dd750d="stephen2k"]聽classical , CEC 一定冇買錯
8)[/quote]
stephen2k 發表於 2007-1-24 09:07:34 | 只看該作者
audionote 大哥, wadia 真係好貴呀, 我哋要儲好多年錢 ops:
stephen2k 發表於 2007-1-24 09:08:59 | 只看該作者
忘你問你, 聽了wadia 581 未, 係唔係好鬼靚聲
modi 發表於 2007-1-24 12:08:45 | 只看該作者
全改膽CD機

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| nfever 發表於 2007-1-24 12:13:01 | 只看該作者
謝謝各大師的回應

wadia/ ACCPHASE/ ESTOERIC 等等 就好似LEICA, 哈仔等只是存在小弟心中, 完全沒有車望去買.

小弟還是現實小小.
另外想問問有沒有C兄用過呢部 CAMBRIDGE AUDIO 640C?
原本我睇呢部機的內龍都OK,正計劃買之際,上到友成個SALES 極力SALE 呢部機, 但小弟一向有個懷習慣就是不相信SALES 的說話,佢愈SALES我就愈覺得唔對路,最後原本想買變左無買, 再計劃過..
modi 發表於 2007-1-24 12:44:08 | 只看該作者
[quote:b17baee8ac="nfever"]謝謝各大師的回應

wadia/ ACCPHASE/ ESTOERIC 等等 就好似LEICA, 哈仔等只是存在小弟心中, 完全沒有車望去買.

小弟還是現實小小.
另外想問問有沒有C兄用過呢部 CAMBRIDGE AUDIO 640C?
原本我睇呢部機的內龍都OK,正計劃買之際,上到友成個SALES 極力SALE 呢部機, 但小弟一向有個懷習慣就是不相信SALES 的說話,佢愈SALES我就愈覺得唔對路,最後原本想買變左無買, 再計劃過..[/quote]

如果你有時間的可於星期五晚上到hififever聽聽那全摩的膽CD機啊!不是一定要買啊,還有其它CD機可以試聽啊。
 樓主| nfever 發表於 2007-1-24 12:56:08 | 只看該作者
謝謝 MODI 師兄
ABC 發表於 2007-1-29 19:50:04 | 只看該作者
I have used CA640c before, its sound is not suitable for me.
So, I buy another player, it is Harmon Kardon HD970, its song is OK!

Just my experience.

Boris
kk_ho 發表於 2007-1-31 00:36:01 | 只看該作者
SONY CDP-X5000

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| nfever 發表於 2007-2-2 09:02:19 | 只看該作者
KK_HO 兄

見到你部 x5000 我就好傷心, 以前有過是日本買回來的, 一個唔小心插入左 220v 電後, 即時玩完, 唔知而家仲有無得買? 我好想買番!! 二手都好...
kk_ho 發表於 2007-2-3 03:12:06 | 只看該作者
nfever,

見到你部 x5000 我就好傷心, 以前有過是日本買回來的, 一個唔小心插入左 220v 電後, 即時玩完, 唔知而家仲有無得買?

No worry, you can take the X5000 to me, I can help you to repair.

我好想買番!! 二手都好...
Please PM to Admin.
WE will arrange to you.

KK.HO

[quote:272d7fb4a0="nfever"]KK_HO 兄

見到你部 x5000 我就好傷心, 以前有過是日本買回來的, 一個唔小心插入左 220v 電後, 即時玩完, 唔知而家仲有無得買? 我好想買番!! 二手都好...[/quote]
 樓主| nfever 發表於 2007-2-4 23:12:39 | 只看該作者
HI KKHO 兄

請問 hififever 是否可以幫我找到此機?
kk_ho 發表於 2007-2-6 18:43:23 | 只看該作者
please call 93067521