查看: 10544|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

請問。JBL S系列做影院配什麼功放合適?

130 發表於 2006-2-22 11:11:32 | 顯示全部樓層
Denon3806
130 發表於 2006-2-23 09:19:57 | 顯示全部樓層
你放心啦!無問題,足夠有餘,重幾爽聲,比少少心得你,市場上大部份AV喇叭都不算難推,主要是在(靈敏度)方面比起聽音樂(兩聲道)的喇叭為高,在買amp前,最緊要上網睇睇自己想買產品的規格、輸出是否盈合自己的要求。我本人不建議買水貨,除非果件產品是一定只有水貨,無辨法之下才買,買水貨是潛在一定風險的,至於水貨的品質又是否與行貨的品質有出入的,我的答案是(以前就有,現在就一定無)。除非果件產品是一定只有水貨,在此,祝你玩AV開心。
130 發表於 2006-2-25 12:45:22 | 顯示全部樓層
Turbod兄:如果你唔信我,就當我無講過吧!
130 發表於 2006-2-26 09:48:54 | 顯示全部樓層
Turbod兄:我當然喜歡JBL啦!因我喜歡其開揚感,層次感及低頻力感,而高頻伸延亦相當不俗,因在影院角度上睇,喇叭的開揚感,層次感及低頻力感、高頻伸延這幾點是非常非常重要的,再加上你用的是AV合併機,(而非前後級),一般來講音質較簿,力感的持久力較弱,(即容易腳軟),就算有持久力的AV合併機,動輒最少都要$40000以上,而Denon在AV上的表現及個性,好爽你的喇叭,而KEF的喇叭,淨係開揚感己經有距離,其它的都不作評論,以上是個人意見。
130 發表於 2006-2-26 20:41:11 | 顯示全部樓層
(Harman-kardon)好好力水,我都認同,不過爽唔爽,又係另一回事,你去試聽就知到,你話JBL聲硬,咁點解你又會買呢?究竟你知唔知乜野叫做硬聲架,比多D信心自己啦,再比多少少個人心得你啦!我揀音響的心得是不論牌子,最緊要爽,要岩自己口味,匹配好的話,聲就自然來,無需擔心,到影音店多試、多聽,是不難找到答案。我很膽心你再問落去,成年都買唔到機,比多DDDD信心自己吧!我會支持你呀。
130 發表於 2006-2-28 11:47:14 | 顯示全部樓層
Turbod兄:我真想你自己去試聽吧!唔好再坐係度剩係問,當你去到聽下聽下,可能又有新發現呢?又可和harma/kardon AV amp一起作比較,老實講,一般AV amp是有限錢的,無需擔心,去吧!我很希望下次睇到你的試音結果。所以我拒答你價錢問題,請諒!
130 發表於 2006-2-28 11:50:27 | 顯示全部樓層
(Harman-kardon)好好力水,我都認同,不過夾唔夾,又係另一回事,你去試聽就知到,你話JBL聲硬,咁點解你又會買呢?究竟你知唔知乜野叫做硬聲架,比多D信心自己啦,再比多少少個人心得你啦!我揀音響的心得是不論牌子,最緊要夾,要岩自己口味,匹配好的話,聲就自然來,無需擔心,到影音店多試、多聽,是不難找到答案。我很膽心你再問落去,成年都買唔到機,比多DDDD信心自己吧!我會支持你呀。 記住
130 發表於 2006-3-1 22:17:26 | 顯示全部樓層
Turbod兄:只要你楂定注意咪唔會三心兩意囉!至於用JBL的E250好益或用VelodyneCHT12R好呢?我認為兩隻都得,因兩者水平及表現差唔多。
130 發表於 2006-3-3 21:28:42 | 顯示全部樓層
我等你