打印 上一主題 下一主題

前級的誘惑(完滿結束)

andypoon 發表於 2008-3-3 09:54:36 | 顯示全部樓層
Hi Modi Sir, 星期五 (7/3) 不是有 DAC 班嗎? 是否一齊上堂?
andypoon 發表於 2008-3-4 09:33:43 | 顯示全部樓層
Modi Sir, 想請教一下,你的 demo 機內的屏極電阻(如冇記錯)上是加了接地屏蔽的,請問有什麼好/壞處呢? 為什麼其他電阻不用屏蔽呢? 另外在搭棚銀線上套上 teflon 通有好處嗎? 謝謝!

:shock:  8-[  嘩,好心急! 希望聽日可以開聲!
andypoon 發表於 2008-3-7 11:01:28 | 顯示全部樓層

第六部機砌/用後感

終於有機會在家裡試聽,雖然只是接駁了普通的石後級,但已經感受到極大的分別。期待各零件完全 run in 之後,再砌埋部膽後級,就可以盡情發揮它的威力了! :twisted:

至於背景噪聲方面,正如 modi sir 所講實在極小,耳仔貼住喇叭都幾乎聽唔到,比小弟用開的廠機還要靜上幾倍呢! 真係多得 modi sir 傳授的「星型接地大法」! 另外把有交流電的零件 (整流膽、整流子等) 盡量遠離放大線路和盡量縮短訊號線長度應該都有幫助的。

在此再次多謝 modi sir 的教導,雖然小弟以前有不少砌石機的經驗,但從 modi 身上仍能學到很多知識和砌膽機的技巧。雖然可能因學員人數太多的關係,有時未能完全照顧各人不同的需要,但只要主動提出問題, modi sir 一定會盡力解答。其他未完成的同學請繼續努力,珍惜餘下的學習機會,下次一定會有進步!  =D>

最後附上執番整齊靚仔後之玉照,歡迎大家觀摩賜教 #-o

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
andypoon 發表於 2008-3-9 20:33:22 | 顯示全部樓層

Re: hello AP

[quote:201413f61a="kinkin"]hi   AP  
are you happy  with your tube preamp M7 , how about your feling... i like my M7  too ,  ,[/quote]
Hi kinkin, 當然係鍾意喇! 100%自己砌出嚟,感覺就好似......自己生咗個仔出嚟咁。而家嘅任務就係要慢慢湊大佢!
andypoon 發表於 2008-3-10 14:39:58 | 顯示全部樓層
Hi modi sir, 昨天發現當我扭 volume 掣時或者用手指敲個 volume 旋扭時,右聲道就會發出「轟~轟~」聲 (左邊冇事),情況同另外一部 Audio Note M7 (用5687膽) demo 機的情況差唔多。當我敲多幾次後佢仲自己發出「嗚~嗚~」聲(好像是起震咁),後來我拆開個殼,郁下D線/膽後就沒有再出現上述問題。想請教一下究竟是甚麼原因呢? 如有需要我可在星期二搬上來研究一下。謝謝!