modi 發表於 2008-1-20 16:51:35

蝦缸

身痕又來過,又做了一整日。
$25一隻的死士,一共買了五隻。

alfcat 發表於 2008-1-20 17:35:05

Modi Sir,

好嘢. 不放棄是好重要的, 正如摩機一樣.

想當年, 一年我最少要重新開缸一次. 最差的時候, 朋友笑魚缸像亞馬遜森林 .... :cry:

不過勇還勇 ... 蝦是對水質十分敏感 ... 最好等水草定了(2 星期), 先放蝦落去.

CAT

modi 發表於 2008-1-20 21:15:44

Modi Sir,

好嘢. 不放棄是好重要的, 正如摩機一樣.

想當年, 一年我最少要重新開缸一次. 最差的時候, 朋友笑魚缸像亞馬遜森林 .... :cry:

不過勇還勇 ... 蝦是對水質十分敏感 ... 最好等水草定了(2 星期), 先放蝦落去.

CAT

cat sir:

你講得好正確,不過D細佬想睇蝦,所以買幾隻死士,今次又是大番缸,買ADA II黑泥,重新做底床,我個人都希望等兩星期後再試水質,水決定買好蝦呢! :D

alfcat 發表於 2008-1-20 21:38:04

Modi Sir,

ADA 泥是我心水 Choice, 但價錢就真係..... 想當年 Total HK$ 3,xxx 泥因無人要, 全部丟了 .... :cry:

用 ADA 泥最煩入水時要慢慢來, 唔係成缸泥水 ....

哈..哈 ... 小朋友想看蝦仔, 咁無計啦 .... 如果你個缸好多草, 買一袋80隻蝦, 當水質 OKAY, 三個月後, 會有很多小蝦. 到時小朋友重開心!

CAT

modi 發表於 2008-2-3 09:40:47

新住客 :D

水質已穩定了! :D

modi 發表於 2008-3-8 12:50:26

有喜! :D:D:D

modi 發表於 2008-3-8 13:57:03

找到三隻大肚! :D

modi 發表於 2008-3-8 13:58:05

最清的一張,數數有多少? :D

alfcat 發表於 2008-3-8 21:22:03

Modi Sir,

你個缸係唔係重未有魚? 係就安全好多 ...

modi 發表於 2008-3-8 21:32:58

Modi Sir,

你個缸係唔係重未有魚? 係就安全好多 ...

Cat Sir係唔會養魚,只是蝦及螺。 :D

alfcat 發表於 2008-3-9 22:50:58

Modi Sir,

病到五顏六色 ... 唔記得 Congratulate 你 D 蝦有喜 ....真係唔好意思.

應該兩星期內 D 蝦會生咗 D 蛋 .... 再過多兩星期看看見不見到小蝦 ..... 通常只在它們游水時先看得到.

CAT

alfcat 發表於 2008-3-11 14:29:39

Modi Sir,

一個小小的建議 ... 用多D 三角芒 .... D 蝦會重開心, 快高長大 ...生多幾round

CAT

modi 發表於 2008-4-4 20:39:36

大家來找找! :D

還有三隻在抱卵 :D

alfcat 發表於 2008-4-4 22:02:54

Modi Sir,

上一次是三月, 那一批應該生了吧 ....

CAT

modi 發表於 2008-4-8 21:53:16

約有廿多隻蝦B,現在發覺剩下四隻母蝦,都大肚了。
死士已早登極樂,現在會開始買入新的品種。 :D

alfcat 發表於 2008-4-8 22:03:10

Modi Sir,

不出奇. 蝦的壽命是很短的 ... 有幾個月已經很好了.

我的建議 ... 不要買太多蝦. 因為它們很易"飽和". 多了出來的很快便會死去 ...

CAT

modi 發表於 2008-4-17 10:32:15

新住客! :D
頁: [1]
查看完整版本: 蝦缸