查看: 28621|回復: 53

今期《發燒音響》Audio Note M10

why 發表於 2006-8-14 12:18:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
今期《發燒音響》一部Audio Note M10 Diy引死人。行貸好象10萬大元以上。我閱HIFI REVIEW常讚M6,相信M10肯定好過M6了。幾時砌番一部M10 或M6
harrypoon 發表於 2006-8-16 10:34:25 | 顯示全部樓層
請問是否《胆机世界》,而不是《發燒音響》?
la1209 發表於 2006-8-17 19:07:50 | 顯示全部樓層
小弟也打算訂Audio Note M3 Kit回來玩
:?
fitnet 發表於 2006-8-30 10:29:35 | 顯示全部樓層
牛前級是個好東西,小弟試用UTC牛做前級,效果近乎理想,大家可以一試.
STpaul 發表於 2006-8-31 08:46:30 | 顯示全部樓層
cpyip兄: 牛前級可否上圖分享吓. 小弟有興趣砌牛前級...謝謝!
fitnet 發表於 2006-8-31 10:04:16 | 顯示全部樓層
告訴我你的email,我寄給你.
fitnet 發表於 2006-8-31 10:12:02 | 顯示全部樓層
http://www.diybuy.net/viewthread.php?tid=20930&extra=page%3D2&page=1
STpaul 發表於 2006-8-31 20:43:04 | 顯示全部樓層
cpyip兄:
請收郵.大家研究一吓.謝謝!
i886 發表於 2012-4-19 06:05:37 | 顯示全部樓層
tmmi 發表於 2012-4-19 09:30:50 | 顯示全部樓層
佛頭兄,當今世上有邊個線路比M10更好?恭喜Yuen師兄部M10成功除Hum,我地又有耳福鳥
i886 發表於 2012-4-19 09:48:29 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-4-19 09:59:11 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-4-19 10:54:47 | 顯示全部樓層
回復 12# i886
Wa~o好詩, But i don't really undestands, Boboboy. ask salum malikam
tmmi 發表於 2012-4-19 10:56:36 | 顯示全部樓層
佛頭兄淫詩真有一手
i886 發表於 2012-4-19 11:41:06 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-4-19 11:52:53 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-4-19 13:09:13 | 顯示全部樓層
Kondo生呢個M10線路,由唔明佢點解咁設計,到決定落手做、買料、排位、裝磡、除hum、到現在校聲都係又驚又喜!

6072溝5687已經唔簡單,仲要SRPP DC 去 paralleled 加隻唔知用乜差output牛?!我諗好多人睇完唔會/敢做,但選料適當而又成功開聲便會發覺Kondo膽藝之高確實令人"欽敬"。
i886 發表於 2012-4-19 14:03:39 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-4-19 14:28:14 | 顯示全部樓層
回復  ayuen

前有坛友, 今有Yuen兄, 後有来者 .. . 都已在排隊中!
强烈要求Yuen兄, 加上Modi Sir協助下,  ...
i886 發表於 2012-4-19 14:03

DIY精神,我為人人!但Black Gate停產無貨賣,我只剩得兩三套,十個樽五個蓋!現在出post大家得個恨字,唔想害人不淺啊。

我試緊用其他電容校聲,approach係併兩粒,一粒專職高中頻,一粒低頻。等有好效果至出post同大家分享啦!
ayuen 發表於 2012-4-19 15:20:56 | 顯示全部樓層
有新M10 signature資料及內部用料相片,但未得機主同意不便公開,有興趣師兄pm我下午tea睇相。
lalaxyz 發表於 2012-4-19 16:00:27 | 顯示全部樓層
上月yahoo blog已登新M10 signature內部相片
http://blog.yahoo.com/_RK2M6ULK4XTB4DBUKAXV3RNGXU/articles/680561
tmmi 發表於 2012-4-19 16:02:32 | 顯示全部樓層

聽完Yuen師兄部M10後,唔理咁多立即去買BG,好彩比我買到
ayuen 發表於 2012-4-19 16:08:17 | 顯示全部樓層
上月yahoo blog已登新M10 signature內部相片
lalaxyz 發表於 2012-4-19 16:00

Good!有心砌嘅可慢慢研究吓。塊"板"同某D零件影得好請楚。
ayuen 發表於 2012-4-19 16:15:11 | 顯示全部樓層
回復 22# tmmi
要好好利用!希現可慳到兩粒至四粒做多部益下人 ...
i886 發表於 2012-4-19 20:25:47 | 顯示全部樓層
modi 發表於 2012-4-19 21:11:20 | 顯示全部樓層
大家玩得這麼開心,好等我都考慮做一部!
tmmi 發表於 2012-4-19 21:31:05 | 顯示全部樓層
大家玩得這麼開心,好等我都考慮做一部!
modi 發表於 2012-4-19 21:11

在發燒或生意角度最應該做就係Admin,總壇係應該放套 hifiFever Reference 毒下的小鬼
ayuen 發表於 2012-4-19 21:48:39 | 顯示全部樓層
回復 25# i886
佛頭鬆,禾留左四粒BG紀你,音頻嗰幾粒搵其他代替,新M10都係用四粒咋!
ckeung 發表於 2012-4-19 21:58:39 | 顯示全部樓層
回復 26# modi

都無BG.
modi 發表於 2012-4-19 22:00:36 | 顯示全部樓層
回復 29# ckeung

用新mcap.無極
i886 發表於 2012-4-19 22:03:07 | 顯示全部樓層
tmmi 發表於 2012-4-19 22:03:59 | 顯示全部樓層
新M10的牛牛貴唔貴,可以用邊隻代替
tmmi 發表於 2012-4-19 22:09:22 | 顯示全部樓層
C餐用BG;B餐用mcap無極。
i886 發表於 2012-4-19 22:15:20 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-4-19 22:16:40 | 顯示全部樓層

回復 31# i886
未有身邊朋友玩m1000,聽聞由m10 upgrade 上m1000都要接近成餅嘢美金!有friend做咁嘅壯舉我一定出個包膠。
i886 發表於 2012-4-19 22:45:21 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-4-19 23:03:04 | 顯示全部樓層

5687係惡膽,拷下個穀都pickup到D noise.我都幫佢加左個titanium網同橡膠圈!M7除左單5687,都好似有個單6072version。以我砌M10 6072推5687經驗,6072推6072可能易挶D,但有幾好聲要聽過至敢講。
modi 發表於 2012-4-20 13:05:10 | 顯示全部樓層
Yuen兄:你所做的m10是整流加CLC濾波,我會考慮用穩壓。再落去也是沒有BG所以要嘗試多些電容。
ayuen 發表於 2012-4-20 13:28:58 | 顯示全部樓層

Modi sir,
Good idea,雖然加穩壓極有可能將m10高頻及動態壓下去,但也值得一試。新M10用shunt regulator, 加左粒電容喺個線路仲申請埋patent,有個叫tubecad網站好似有相關資料,麻煩你研究下。

我剛玩番DIY,會做個簡單GZ34+EL84+EF86玩下先。

上星期抬左部M10去朋友夾845 SET開聲,高中音雖非300B類,但亦很幼細,高及低頻擴展將對horn發揮到盡,全頻表現極掂!難怪AN 170萬後級皇都係用高壓大膽211。我會proceed做845後級。
ayuen 發表於 2012-4-20 13:46:26 | 顯示全部樓層
回復 38# modi
趁未煲熟,早幾日將整流膽後第一及第二粒100u BG電容換成47u及100u Jensen,聲音無分別,睇來呢級並非無BG不歡!煲熟再包膠。
tmmi 發表於 2012-4-20 15:10:59 | 顯示全部樓層
Yuen師兄努力校聲,造福後人.欽敬
ayuen 發表於 2012-4-20 17:20:55 | 顯示全部樓層
Thomas兄言重了,要靠你地幫耳才成事啊!8802加左原子鐘,背景更寧靜,層次感强了。cat 7 cable 喇叭線也開聲了,遲的攞出來大家聽聽。
tmmi 發表於 2012-4-20 17:52:39 | 顯示全部樓層

Yuen 師兄M10主要零件已預備好,祇等你調校好靚聲就可開波

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
modi 發表於 2012-4-20 18:21:47 | 顯示全部樓層
回復 40# ayuen

yuen兄
    請你量度一下5687的陰極30K電阻的電壓值,是否真的必需用上160V的BG?
我古可以用100V,因160V的已沒有貨了!
martin88 發表於 2012-4-20 18:37:20 | 顯示全部樓層
回復 43# tmmi

嘩 i~,成檯都是天山雪蓮,連白髮魔女條頭髮都擺埋上檯,勁
i886 發表於 2012-4-20 20:13:50 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-4-20 20:26:48 | 顯示全部樓層
回復 44# modi
我試了兩款牛(亦order緊兩款),電壓都過100V!搞到我有靚WE電容都唔敢試。
i886 發表於 2012-4-20 21:01:11 | 顯示全部樓層
modi 發表於 2012-4-20 21:11:31 | 顯示全部樓層
回復 47# ayuen

這兩個電容是最重要的,其它的不是太大,如果可以用上無極性串接就更好,電容量不足再並聯,也可以令內阻更低,不過成本好高。
tmmi 發表於 2012-4-20 21:16:33 | 顯示全部樓層
回復  ayuen

請問 Yuen 兄,
這兩個100uF陰極电容暫時來說是對聲音最關鍵位置?  無" 黑鬼 "不歡呢~  ...
i886 發表於 2012-4-20 21:01

佛頭兄,估唔到你長居常平都咁鐘情黑柴。