打印 上一主題 下一主題

cj 高壓電源部份拼聯電容問題!

madness9 發表於 2006-8-8 00:42:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
cj前級高壓部份經全波整流後依次序,第一支100uf,第二支0.01uf,第三支47uf!
我有兩支舊色油浸交連電容1uf,我想拼一支去100uf到,想問下47uf個支我都拼1uf可唔可以!
 樓主| madness9 發表於 2006-8-8 06:30:33 | 只看該作者
有個前"背"阿叔話有隻油浸電容1uf(價錢唔貴)拼落去jensen高壓電源個部份度會好夾,保證我唔會拆反落泥,咁我買左兩支!我拼左一支,試完再拼第二支!
發現拼一支.......正到阿媽唔認得!兩支就無左個定位同立體感!

用後音質順滑左,........最正係音色有餘韻,唔重味精!前後左右的定位及立體感清色晒!....唔同bass的層次都强左!
阿叔無老點......聽日請佢食蛋撻先!
 樓主| madness9 發表於 2006-8-8 08:37:25 | 只看該作者
相片比大家睇下!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
william 發表於 2006-8-8 11:02:42 | 只看該作者
正.

Jem, 我都有支思Big的1uF, 下次給你試試
 樓主| madness9 發表於 2006-8-8 23:14:43 | 只看該作者
家下都好滿意,......但高音仲想去得好小小!就係欠小小!.....有無idea拼邊粒好,個粒高厭最後的jensen試唔試拼好呢!或者加多一粒0.1/0.01落去第三支47uf到!........有無人有好idea!kk有乜見解
aones 發表於 2006-9-4 10:00:03 | 只看該作者
[quote:f432f1108e="jem"]家下都好滿意,......但高音仲想去得好小小!就係欠小小!.....有無idea拼邊粒好,個粒高厭最後的jensen試唔試拼好呢!或者加多一粒0.1/0.01落去第三支47uf到!........有無人有好idea!kk有乜見解[/quote]
kk_ho 發表於 2006-9-4 12:15:00 | 只看該作者
Dear Jem,

I only have one method and don't want "dry-talk".......

May I have chance visit your home to solve it ?

KK.Ho

[quote:5e4dff02a6="jem"]家下都好滿意,......但高音仲想去得好小小!就係欠小小!.....有無idea拼邊粒好,個粒高厭最後的jensen試唔試拼好呢!或者加多一粒0.1/0.01落去第三支47uf到!........有無人有好idea!kk有乜見解[/quote]
kk_ho 發表於 2006-9-4 12:18:10 | 只看該作者
Jem,

Call me at 8:00pm today (4-Sep) if you have another good method to arrange the place.

I will bring alot of cap to you for testing.

KK.