查看: 14348|回復: 22

HK DBC Radio interview : KK and DIY007 KIT LAU

kk_ho 發表於 2014-4-20 16:50:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
http://www.dbc.hk/#?programme-p42

Please select 19-Apr-2014   

回應聽眾以及發燒友的要求,《發燒玩家》今晚請來了嘉賓KK和阿KIT,兩位分別是音響DIY以及MOD機的資深玩家,接下來兩小時會同大家一齊分享過程當中的快樂以及實用要訣! 另外主持人有Sam,李英立,L域,Steven

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
tommykp 發表於 2014-4-21 10:56:15 | 顯示全部樓層
KK 超班
 樓主| kk_ho 發表於 2014-4-21 12:31:58 | 顯示全部樓層
Kit Lau 才是超班,起碼佢會安排真樂器/樂隊給學生聆聽一下和他們砌的機的分別
這個我就真係辧不到了,衹能提供有限儀器給量度一下基本參數.
小弟今拜下風, Kit Lau 才是一代宗師
ckeung 發表於 2014-4-23 03:36:08 | 顯示全部樓層
KK 勁呀!
 樓主| kk_ho 發表於 2014-4-23 08:23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Ckeung, Kit Lau 勁我好多,學了兩年電子便已經超越我三十多年功力,你上Facebook "發燒玩家" 看看,有好多相片
modi 發表於 2014-4-23 18:04:15 | 顯示全部樓層
重有,只係做左7年機,就可以自己研發膽機。
 樓主| kk_ho 發表於 2014-4-23 20:08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
卡通片龍珠入面,有一間叫"精神時間屋", 入去修練一日,等於一年的修練時間,我們沒有入過,所以功力絶對輸,最重要係我們絕對找不到真人歌手+樂隊現場演奏給大家聽作砌機之後的比較,叫你買4部$590 元的Blu-Ray機我就識
CKL2 發表於 2014-4-24 15:08:04 | 顯示全部樓層
KK Sir 勁!
samuelsum 發表於 2014-5-11 08:22:26 | 顯示全部樓層
你跟他同場出現 咁好玩
samuelsum 發表於 2014-5-15 00:54:58 | 顯示全部樓層
今天收到Whatsapp, 有朋友叫我買AV Mxxxxxx
我想跟朋友講,一係你就低調一點,不然你就睇開一點

唔需要把一些人的諗法放在心頭,無人閙你--你就是無料到,對不對?!?
 樓主| kk_ho 發表於 2014-5-15 13:31:25 來自手機 | 顯示全部樓層
SamSam, 我個人認為一代宗師 Akitla 是非常有料到的,對不對?
我才是沒有料的那個然人
samuelsum 發表於 2014-5-15 23:11:33 | 顯示全部樓層
kk_ho 發表於 2014-5-15 13:31
SamSam, 我個人認為一代宗師 Akitla 是非常有料到的,對不對?
我才是沒有料的那個然人 ...

你要我俾意見? 我不是什麼"調"嘢高手,我只是一個學過下音樂既人...中學是Music Club Chairman...接觸一些音樂人。

不過,自問可以聽到好仔細的東西,包括音準。我到過一些所謂膽機高手,不只一家,聲音一般傾向"重現甜味人聲"。

我自己聽人家的音響,一定會拎小提琴唱片去試,依啲機好多時四條弦的聲單混作一圈。當然你要"甜味人聲",可以到某某商場某某工廈去買。

個人認為要聽/要試的有很多方面:
1. 仔細的分析力
2. 低頻重現
3. 動態
4. 平衝度
5. 深度及立體感等

始終音響是個人喜好,就算"死剩人聲"的機器,都總有人鐘意走去買。買東西是個人要求,只要大家買得開心,永遠唔會抌心就好。
 樓主| kk_ho 發表於 2014-5-16 00:24:23 來自手機 | 顯示全部樓層
SamSam, 你也未達標準,你衹是取唱片去試,一代宗師是用真樂器,樂隊,演唱者(真人) 去做DIY機,所以你我也未夠班,Kit Lau 最堅
samuelsum 發表於 2014-5-16 08:36:32 | 顯示全部樓層
kk_ho 發表於 2014-5-16 00:24
SamSam, 你也未達標準,你衹是取唱片去試,一代宗師是用真樂器,樂隊,演唱者(真人) 去做DIY機,所以你我也 ...

首先,KK Sir,你不用點名,我認為討論以事的內容為先。
我對表演場地有要求。舉個例子,一個歌劇最好在歌劇院演出,不單是建築物的設計,還有是嚴格的溫度及濕度要求;保持著各歌唱家的聲帶最佳狀態。

咁我想先問一個問題,我要為屋企買hifi,咁要請成支樂團/樂團,在家中做AB比較呢?
你會相信幾百尺的場地就合適?真人Show可以做到什麼參考作用,要深思一下。我個人未諗通。

太多問題?我覺得要問神。
 樓主| kk_ho 發表於 2014-5-16 09:04:00 來自手機 | 顯示全部樓層
"一代宗師"在節目訪問的確是這樣教大家,不過.......可信性有待大家研究
我個人是相信他真是成支樂隊搵番來砌機作比較,這是我所不及的範疇
 樓主| kk_ho 發表於 2014-5-16 11:58:10 來自手機 | 顯示全部樓層
SamSam, 反過來思考一個方法
如果取一台DIY機在現場/錄音室再作比較,又如何?
"一代宗師"以前在他的網站亦示範過拿DIY機去到X和影音公司跟老麥機作比較,所以他的方法是可行的, 不過是機對機,不是機對實體樂隊
modi 發表於 2014-5-16 13:06:44 來自手機 | 顯示全部樓層
真樂器是一個基準,樂器是不會因為你我的喜好不同而改變…但是會因物料不同,價錢不同而改變!
 樓主| kk_ho 發表於 2014-5-16 18:55:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Modi, 但是一代宗師在訪問說: "零件的好壞與音質沒有直接關係", 此話又何解?
mcw 發表於 2014-6-24 00:54:29 來自手機 | 顯示全部樓層
我聽完KL大師講嘅內容真係笑到連個口都大
 樓主| kk_ho 發表於 2014-7-27 20:56:04 來自手機 | 顯示全部樓層
MCW, 你認為那一段最好笑?一定有一段特別口大
mcw 發表於 2014-8-11 20:41:57 來自手機 | 顯示全部樓層

佢字字珠璣,句句都好有娛樂性,所以成個節目都好好笑。
同埋我聽我朋友爆料,KXX Sir佢好勁有料架,勁到連所謂自己研發嘅產品無聲出都唔知點搞返正常
KK Sir 乜你唔知KXX Sir話摩打電容用嚮音響度最好聲咩?所以佢啲摩打電容全部都係精品黎架,Jensen電容都唔夠佢啲精品電容貴。
mcw 發表於 2014-8-17 20:00:43 來自手機 | 顯示全部樓層
啱啱收到消息,原來Kxx Sir已搬離官塘現址,至於搬咗去邊就唔知啦
 樓主| kk_ho 發表於 2014-8-18 23:21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
朋友告訴我,Kit Sir 去左麥景圖代理度做.
一代宗師一定可以令部機出聲,可能故意考下學生
馬達電容,可能用係一代宗師既機特別靚聲,Jensen 算得係乜