打印 上一主題 下一主題

摩部陣年CD到一半要請教下!感激不盡!

madness9 發表於 2006-8-1 06:57:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
小弟有部Marantz cd38 ah99版!

因呢排DIY開,好多器材己經轉左DIY,手頭上有好多電容呀電阻呀咁可以四圍多手摩下野試下個原件特性!因此就摩下部98年製造的CD!順便了解下不同配件有乜分別!原來有時拼粒auricap落去把聲會厚左闊左,成日用晒jensen,都係D聲通透同溥得濟!更發現左有粒10K電阻係有三隻腳,中間一腳係有個回路,真奇怪!中間隻腳同兩隻腳仲唔同阻值,上個網睇先明白!攪左好耐先bypass到!

經不同配答之下用左圖中的配答!
***之前用過mit, Jensen Copper, wima, auricap咁去試!***

但有一樣唔多明,就係找唔到邊個係clock,同埋唔知個clock係行幾多Mhz,因為無寫到出泥!

有無兄弟可以幫幫拖話過我知呢!.......

1) 可以的話講出圖中邊個係clock (我估一係藍色個粒12.OT)(一係黑色個頂金色
     個粒!)
2) 如果個原件無寫,我點先知個Mhz呢?

Jero 上

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
kk_ho 發表於 2006-8-1 13:48:01 | 只看該作者

Re: 摩部陣年CD到一半要請教下!感激不盡!

Dear,

This is 12MHz clock which for MCU use. Not for audio section.

You clock should be place under the loader, which near the SERVO control.

KK.

[quote:e4632eeea3="jem"]小弟有部Marantz cd38 ah99版!

因呢排DIY開,好多器材己經轉左DIY,手頭上有好多電容呀電阻呀咁可以四圍多手摩下野試下個原件特性!因此就摩下部98年製造的CD!順便了解下不同配件有乜分別!原來有時拼粒auricap落去把聲會厚左闊左,成日用晒jensen,都係D聲通透同溥得濟!更發現左有粒10K電阻係有三隻腳,中間一腳係有個回路,真奇怪!中間隻腳同兩隻腳仲唔同阻值,上個網睇先明白!攪左好耐先bypass到!

經不同配答之下用左圖中的配答!
***之前用過mit, Jensen Copper, wima, auricap咁去試!***

但有一樣唔多明,就係找唔到邊個係clock,同埋唔知個clock係行幾多Mhz,因為無寫到出泥!

有無兄弟可以幫幫拖話過我知呢!.......

1) 可以的話講出圖中邊個係clock (我估一係藍色個粒12.OT)(一係黑色個頂金色
     個粒!)
2) 如果個原件無寫,我點先知個Mhz呢?

Jero 上[/quote]
 樓主| madness9 發表於 2006-8-1 15:47:08 | 只看該作者
我打開埋個loader佢睇下有無先!
唔該晒呀KK!
DUALXEON 發表於 2006-8-2 02:04:34 | 只看該作者
kk sir
利害,一看便知.
有無時間,
kk_ho 發表於 2006-8-2 02:07:39 | 只看該作者
Dual Sir,

Which model and when will you available?

Call WIlliam to arrange the time and place.

KK.