查看: 16582|回復: 12

劉美君

modi 發表於 2006-7-13 20:42:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
唔知有沒有人喜歡劉美君呢?
有沒有人聽過XRCD2及SACD呢?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ewcl 發表於 2006-7-17 12:40:30 | 顯示全部樓層
呢隻碟係劉美君第一隻碟, 歌好聽, 錄音正.
seikomatic 發表於 2006-7-19 17:05:05 | 顯示全部樓層
我有佢親筆簽名添,只不過系CD,老實講,呢隻唔系乜乜驚世天碟,如果阿媽唔靚,整乜 format 都救唔番。

靚錄音就紫釵記啦。CD 已經好正。唔咁聽唔好見怪。
DUALXEON 發表於 2006-8-3 05:29:09 | 顯示全部樓層
我有CD叛及黑膠 :
RoyKwok 發表於 2006-8-12 01:11:49 | 顯示全部樓層
[quote:1a1be168fe="seikomatic"]我有佢親筆簽名添,只不過系CD,老實講,呢隻唔系乜乜驚世天碟,如果阿媽唔靚,整乜 format 都救唔番。

靚錄音就紫釵記啦。CD 已經好正。唔咁聽唔好見怪。[/quote]

How about the quality of 紫釵記 SACD??

Is it better than CD version??

Thank you.
seikomatic 發表於 2006-8-14 12:15:45 | 顯示全部樓層
真系差好小,可能動態,音場闊DD,其實原本隻CD 已經語出驚人,買隻SACD 反而無咁大驚喜。未買就直頭買SACD,買左CD ,SACD 就只系心魔。PS,人地話LP最正,細佬無器材所以無緣。
DUALXEON 發表於 2006-8-15 01:45:07 | 顯示全部樓層
原本隻CD Japan Version 天價!!!!!!
wschan99 發表於 2006-9-10 14:36:10 | 顯示全部樓層
如果你有紫釵記或帝女花套裝四張CD,你比較過後便會知道單張的帝女花或紫釵記錄音原來仲係差些少。
goldlighta 發表於 2006-12-3 02:33:59 | 顯示全部樓層
I have buy the "經典系列" 版, really have LP feel, very good quality & just HK$ 4x
ikk 發表於 2006-12-9 22:54:30 | 顯示全部樓層
我都有劉美君隻SACD,買時要$195。內有一首(清晨)百聽不厭。
ewcl 發表於 2007-4-25 14:41:17 | 顯示全部樓層
[quote:b07fef8b3e="ikk"]我都有劉美君隻SACD,買時要$195。內有一首(清晨)百聽不厭。[/quote]

xrcd 同 sacd 邊隻正d?
harrypoon 發表於 2007-4-26 17:53:57 | 顯示全部樓層
我曾經聽過另一隻碟 (autumn in seattle) 的 xrcd2 和 sacd 的cd層之分別,比較喜歡後者。
ewcl 發表於 2007-4-28 00:51:03 | 顯示全部樓層
[quote:cab4940a45="hpn"]我曾經聽過另一隻碟 (autumn in seattle) 的 xrcd2 和 sacd 的cd層之分別,比較喜歡後者。[/quote]

thank you