查看: 17071|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

名貴器材喪試Conrad Johnson PV3 Part2

madness9 發表於 2006-7-12 01:33:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
續試CJ PV3

去到個朋友度,佢己經煲定機等我,我地先聽聽Hovland前後級播唔同碟的反應先!一路試左好多唔同種類的碟,全部用對sonus faber泥試,呢對speaker細細對個低頻動態同整體的音頻反應好沖足,音場廣闊,剛柔並重,唔係講笑,絕對可以比美好多出名的座地speaker,唔怪得買咁貴,一試難忘,第日點都要買反對玩下先得!

因為用同廠前後級(hovland)關係,講真係配合得好好,所有野都好平均,無多無少,整體的聲音十分輕柔和暖,動態方便中低頻處理得好好,分得好清楚,但整體聽落就無好特別的個性,和暖的空氣感唔係十分之重!當試上六七種樂器的大場面爵士樂時候,動態感、分析力、樂器擺位及音埸都係水準之上!.....但就無乜令我有特別驚喜,奇怪部Hovland前後級都係用原裝膽,我諗一換上華麗少少的靚膽,部野當堂會更上一層樓,細問之下原來佢話呢套野用泥粗聽,哈哈....吹脹!佢話擺屋後會換上MBL.........到時再去佢到聽下傳說中的MBL先可能小弟要求太高關係!呢套前後級我比佢75分以呢個價錢泥計!但個Moon CD player同對sonus faber就係93分以上之產品!....整體我覺得套Hovland係中性聲,平均的新類膽機產品,唔係話特別柔性同特別厚聲個種!聽小品同jazz一流!....聽過十多隻碟後,我心中己經有左個盤算我部CJ preamp放落去夾個Hovland 後級會有乜聲底改變,........心裹面覺得應該唔會輸好遠!..好....開始接駁試機先!

一接左部CJ,換上蔡琴的機遇去試試人聲先!琴聲的中高音反應去得比部Hovland 前級盡少少,琴聲的殘留響應聲留得幾自然同真實!講真係實在過部Hovland,可能係部CJ較為厚聲關係,到蔡琴出聲時蔡琴的胸腔中低音(好憎D雜誌友乜聲都話係喉底聲,講真用喉底做力發聲勁難聽及唱一首歌把聲都玩完!)比佢部機厚同集中,但個音場就明顯無佢咁華麗壯闊,少了一種殘響擴散的感染,應該係新機關係泥,人聲小了一種和暖同順滑感,煲完機應該會好好多,唔擔心!分板力仔細度方便就大膽講句一首歌都聽得出係不相百重!蔡琴唱歌的range好闊下,由低音到中高音域都成日轉變!有時一下就變到去盡佢架!所以聽蔡琴有會一種大場面的感覺!呢部CJ處理得都可以,動態感十足,聽落最高個音域同最低個音域都唔太生硬!但要比的話中高音自然過個低音(都係煲機問題,試多一排唔係的話我諗聽KK講要拼多粒.01uf落去啦!)。整體來說聽蔡琴都幾搶耳,feel到我個friend都有點點驚喜!嘻嘻!................

跟住試左好多碟,家下講講諳一的假如啦,都係個句,多樂器,動態多,有得試!.......前奏過後bass一出個時呢,聽到係比多左架啦,我同朋友都有呢個感覺,因為對sonus faber反應好快架!一出多就會表現到出泥!但聽下D低頻有無撞到中高音同人聲拿埋一注先!.....答案係無架!純水係低頻推出泥時間多左,收得唔太自然!但其它野特別係中高音都好流暢自然同真實!聲底幾厚下,動態感力度好夠,我諗係我係電源穩壓方便都幾重手下......力水夠晒奔放!下次煲完機諗計tune下佢就一流啦應該!講膽味,呢部機就好過部Hovland,須然無佢咁暖聲,但個種來自德律風根的12AX7的味道好能夠發揮到出泥!反為我另一支Valvo 12AT7的聲就比較中音標,我諗我要換反英國膽味的12AT7膽中和反佢先得!有時中音太標聽得多會累架!

跟住足足試左兩個鐘部CJ,又換膽又換線又換碟又試下對Linn座地咁!長話短說,來個總結啦係時候!
究竟我呢個DIY初哥做的呢部本煲夠機的CJ拍埋去玩夠唔夠秋先!.........我同朋友都一至認為係同部四五雞野的Hovland唔同聲底,但要比較的話,暫時係輸小小!(好似足球咁讓平半到啦)....但價錢就差左五六陪喎記住!咁差左D乜呢!我話你知啦!

1) 未煲夠機
2) 音場無佢咁闊(係唔夠闊唔係唔夠華麗,我支德仔坑膽幫呢度頂反唔小架)
3) 分板力絕對不相上下,分分鐘好過部Hovland
4) 聲音我部較厚同中高音比較標,佢就和暖過我!
5) 音樂動態方便Hovland比我自然,我就傾向於奔放!
6) 我部低音收得唔好(例如去到個Bass Drum,即係用腳個個大鼓放得多了一點,大約係Bass Drum呢個range的Hz啦!)

...煲過二百小時候會一次過改晒佢!....到時再試過先!睇下有無改善!

註: 個volume太大聲,我的第一格等如人地第四五格到!
      各兄第DIY呢部時留意電容的選擇同要夾一下!最好DIY前考慮下拼多粒0.01uf!
      用線時選一些中低音無咁出的線材!如果你中意暖聲的話!中音聽大動態野又另計!

寫左咁多!希望幫到大家了解呢部CJ的特性同較聲啦!記住用靚膽喎!
支12AX7我推介用二百蚊左右的用RCA......12AT7就EH都唔錯!.....upgrade的話,Jensen銅管不作它選!唔知阿Ronald個部又乜聲呢!有機會一齊拿反去HIFIFEVER度聽下先!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
kk_ho 發表於 2006-7-12 18:00:22 | 只看該作者

Re: 名貴器材喪試Conrad Johnson PV3 Part2

Hi Jero,

Problem:

2) 音場無佢咁闊(係唔夠闊唔係唔夠華麗,我支德仔坑膽幫呢度頂反唔小架)

Solution :

Seperate the Input GND, as I told to you before, you connect the L/R GND together because of the limitation of your cardas cable.

Try to seperate, you will get another result.

I will review your problem again when you finish the signal cable replacement.

KK.Ho
 樓主| madness9 發表於 2006-7-12 18:15:21 | 只看該作者
我條地線分兩條真接由個棚兩channel分開咁獨立去個RCA度但就無再接落去個電源板到,你應該記得!......咁我想個音場闊反應該點接呢試下!
 樓主| madness9 發表於 2006-7-12 18:19:19 | 只看該作者
哦........我直頭要由Input RCA 去volume個度分埋佢呀!如果咁樣個音場會闊反?所謂的立體聲分離度係咪!
咁我會將呢個方法一次過連埋個菊花終極深海地線接法轉埋佢先!
下星期二比你望望!
 樓主| madness9 發表於 2006-7-12 18:37:33 | 只看該作者
我想問下,就算我一開始由個Input rca度分開兩條地線去個Volume制,但由個Volume制去到個棚到都係連埋左,最後我由個棚分兩個channel咁獨立去個output rca到,.........如果照你咁講我係咪要連個棚個度都唔好連埋條地!....
一路都分到尾呢!即係連個棚個度都分離埋佢!
唔該!
kk_ho 發表於 2006-7-13 00:26:41 | 只看該作者
Yes. the gnd should be only connect at star location.

/after that, you will win back 1/2 ball of your competitor.

KK
 樓主| madness9 發表於 2006-7-13 01:21:07 | 只看該作者
KK sir,咁我係個棚度都分離埋佢,因為你應該記得個棚中間我用一條單支銅連埋左佢!....
gm08 發表於 2006-7-13 10:58:53 | 只看該作者
KK Sir,

1) 是否将地線採用星型接地法可改善?
2) 輸出电容改為用1u + 0.68u + 0.47u + 0.1U 取代2.2u會比用2.2u + 0.1u更見效 ?

:roll:

Tks.
 樓主| madness9 發表於 2006-7-13 13:29:24 | 只看該作者
silva兄

你個部攪點開到聲未呀!D聲點樣呀!
gm08 發表於 2006-7-13 22:12:30 | 只看該作者
Jem兄,

基本上己絰銲好,但沒有膽在手,因此未試。下星期二的開放切機時間不適合,預計會在下星期六上去HIFI Fever試機,你有沒有時間上去試聽比較?

樓主| madness9 發表於 2006-7-14 00:46:06 | 只看該作者
大體上上我試好晒架啦!係睇下點樣攪好個地線同想個空間感大一點!應該星期二會攪點!睇下邊日得閒呀!
kchris 發表於 2006-7-14 21:02:45 | 只看該作者

Interesting on your CJ

Hi Jero,

Regreted my diy amp still under construction. I,m very interesting the sound of your upgraded diy on my system. I do wish invite u to test again in my home at any convenience time. My home at Tseung Kwan O. :  非常期待......

Chris
 樓主| madness9 發表於 2006-7-15 01:18:31 | 只看該作者
不如約埋多幾個同學一齊帶機找個地方試,睇下個個有乜分別,阿Ronald個部仲勁料個我個部!.....將軍澳我都近喎我住西貢!睇下邊日得!
gm08 發表於 2006-7-15 11:10:54 | 只看該作者
Jem & chris,

好意見,约定時間請通知。多幾款唔同quali CJ-PV3 作AB比較、先知補料是否值得,不同佈線的结果。
kchris 發表於 2006-7-15 19:19:13 | 只看該作者
Will u come to Fever on Tue? If yes, we make appointment then.
kchris 發表於 2006-7-19 02:54:43 | 只看該作者
Hi classmates,
Pls gather the date/time and email to my address: kchris@hififever.com. Better be after 5pm at any day. Few people is ok due to my small place. My system is just a normal gears not expensive.