查看: 7413|回復: 11

UCD400HGX 系列最終章

kk_ho 發表於 2012-12-1 02:19:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

UCD 400HGX 系列DIY 作品最終章
規格如下:
  • 大錶頭, 最大200W刻度@8ohm load, 左右聲道各一只,呢款錶頭真係Fit 度正,Onkyo 大廠都用此錶頭
  • 左右, 中置共三聲道
  • 6 份UCD400, 其中兩份是HXG module.(Center channel)
  • 每聲道Bi-Amp 設計
  • 每份UCD400會換上ELNA Silmic II Audio grade 電容。
  • UCC 穩壓MK2.0 供電給op-Amp
  • 每份UCD各使用兩粒10,000uF Jensen 4 pole 電容
  • XLR/ RCA 選擇輸入, 即係你可以XLR就接平行前級, RCA 咪接你AV Amp pre amp out.
  • 錶頭On/Off 功能
  • 錶頭量程X10 range 功能
  • 錶頭燈on/off 功能
  • Renesas(NEC) uPC1237 喇叭保護器
  • 380VA R-Core 變壓器共兩只, LC-OFC 線
  • WBT Speaker Terminal
  • Softstart 保護模組
  • 成品only, 要就找Admin 報價
  • 呢部係自用機。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
calvin1800 發表於 2012-12-1 16:06:10 | 顯示全部樓層
b16zx 發表於 2012-12-1 17:41:45 | 顯示全部樓層
會㡬銀呀
 樓主| kk_ho 發表於 2012-12-1 22:32:14 來自手機 | 顯示全部樓層
逐樣計:
Stereo/3 channel
UCD 400 HGX, Bi-Amp, 每聲道要兩件,吾Bi-Amp 咪一件/Channel
錶頭兩件連Driver
UCC 穩壓模組, 每聲道一件
Jensen 4 pole 10,000uF x2 (每一份UCD400計).
MBR20100 Schottky diode x8 (每一份UCD400 計)
380VA R-Core x 2 for UCD
20VA R-Core x 2 for UCD preamp stage
10VA R-Core x 1 for 喇叭保護,錶頭
Softstart module
ELNA Silmic II 470uF/100V x2 (每一塊UCD400 計)
大機箱
插座, 雜項野

你話幾大鑊啦
CKL2 發表於 2012-12-5 10:47:21 | 顯示全部樓層
Wa!
wjianrsh 發表於 2012-12-5 20:35:53 | 顯示全部樓層
机箱的样子不错。
jastudio 發表於 2012-12-28 11:27:08 | 顯示全部樓層
KK sir 你個供電穩壓模組有無update,唔知同我當時上堂砌400 HGX有無分別?
jastudio 發表於 2012-12-28 11:28:05 | 顯示全部樓層
記得我個塊藍色板後好似無甘多野。。??
 樓主| kk_ho 發表於 2012-12-28 20:14:46 來自手機 | 顯示全部樓層
圖中係UCD400HG, 沒有Hypex 穩壓模組,所以要另外再俾靚穩壓給Opamp 部分,吾明再問啦
jastudio 發表於 2012-12-28 23:14:02 | 顯示全部樓層
所以如果系有HGX穩壓既話電源個邊基本穩壓供電已經ok?
b16zx 發表於 2012-12-30 21:36:17 | 顯示全部樓層
咁有冇人話比我知一套要幾多錢呀
wuying908 發表於 2013-5-1 08:45:36 | 顯示全部樓層
其實我自己手工一定唔掂...但見上面部機好靚也想整一部後級,可以寧靜及好力比自己玩下

不過唔知價錢貴唔貴