JBL 同好會歡迎你!

樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-19 11:52:01 | 顯示全部樓層
阿文師兄,好可能係第一二次則牆繞射,造成回音效果,改變些少喇叭擺位角度試有否改善!
MDLP 發表於 2006-3-20 02:10:00 | 顯示全部樓層
可試下相反由貼牆續cm移出,以取得貼牆與離牆的平衡位
MDLP 發表於 2006-3-20 02:12:03 | 顯示全部樓層
狗記,

有無見過這款新JBL?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
MDLP 發表於 2006-3-20 02:14:36 | 顯示全部樓層
還有黑色

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-3-20 02:19:33 | 顯示全部樓層
長條型又是否新款?

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-3-20 02:22:04 | 顯示全部樓層
K2-9800se用全套天龍推
但效果就..........

本帖子中包含更多資源

x
laukawah 發表於 2006-3-20 20:46:15 | 顯示全部樓層

膽前石後推JBL

各位Brother,又係我AV男,睇到之前你地論及JBL如何擺位,如何煲機,睇到很過癮,認誤往Talk兩句。
過年前換了對4280,經近兩個月測試,我過人就各很滿意(這個價錢)。有個friend上來聽過,他是用JM Lab書架,新買時價錢接近7K,聽完我對JBL就話對自己套很失望,重話想即時換鬼佢。搞到我都有D飄飄然。但自己知自己事,由於是AV AMP始終人聲較硬,想請教各位Brother加個膽前級是否一個好選擇,如果係,點配我部AV AMP。
MDLP 發表於 2006-3-21 00:47:14 | 顯示全部樓層
其實你部TX801都唔差(用於4208計),但用電腦做音源點都有問題,搵部好點CD機用coxial去TX801都好夠聽,再搞下擺位防振,單單加膽前不建,因為音源已經唔掂。
該用戶已被刪除
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-3-23 19:31:14 | 顯示全部樓層
嘩!住阿狗既福祿壽,未係完全 Set 好,如有不滿,唔好打人!搬野走更加唔做得喎! :
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-6-22 16:07:39 | 顯示全部樓層
阿狗第二個嫁步,剛以 JBL 2405 子彈 + 2445J 牛柏葉 + CS100 組合,配搭了一個三路四單元系统,JBL CS100+ RPCS-100 無緣 Ref.Cone,20x15x30"音箱,源用之前 Ess 之分頻器,剛好在6uF 分頻點以內,可以直入 JBL 2445J,而子彈高音本身阿狗備有原裝之分頻器,工作點在 1uF之內,在未調效之下普一開聲,巳令人感到十分協調,頻帶平滑溜暢,之前阿狗嘗試過使用 4425 之 Horn 咀 2416J 配上,可是 2416J 之分頻點約在 1.2k~1.6k 間,中頻帶延伸和 CS100 函接太薄,造成中低頻沒衝擊力,太淋了,於是改用 2445J,2445J 阿狗之前說過,曾將其音圈摩改為 K2 S9500 之 475Nd 代之,因此分頻點由 950Hz ~750Hz  改為 800Hz ~ 520Hz,現時定在 800Hz ,使中和低頻函接力更多,人聲較厚些,現時初次提昇,使用同學仔之 GG 前級+A5 推動,低音之強勁有點令阿狗驚喜,可見舊有 JBL 一比一反向無緣盆之設計竟有如詩利害, JBL 確實巴閉!
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-7-3 20:32:44 | 顯示全部樓層
Test

本帖子中包含更多資源

x
matthew612 發表於 2006-7-4 02:31:19 | 顯示全部樓層
大家好, 我唔係好識架喳, 不過又細到大鍾愛jbl...不過無咩錢, 咪玩二手囉....
十幾年前向西田泰林, 比個sales呃左, 用左47xx買左對座地大陸造jbl, 好似叫3880, 喳到死...高中音還可以, 低音...拍哂邊...唔信邪, 過左幾年有d錢, 上樓買左一對好抵既sva-1800, 雙8吋, horn高音(人地話法國造), 正到呀...咁既價位 (當年7xxx水貨), 依家...有聲出都算lu...之後搬左出來又玩過sva-1600(雙6吋) 差幾班呀...又換左hls810, 雙8吋, 又有番d希望 (不過同sva-1800都有一段)....下年又搬喇...不過依家買對座地大口徑好貴, 二手又無人放(好野), 上兩年深水步問過, 有對e90, 雙十吋都係賣8xxx, 心養養 :twisted: , e90有無前輩聽過, 可取嗎? (都係sva-1800或sva-2100好, 以價....比d意見呀, 唔該, thx  ops:
whymenthk 發表於 2006-7-28 14:49:35 | 顯示全部樓層
JBL ARC90系咩貨色-靚唔靚聲架?
我個fans賣左對JBL ARC90比我$1500,市價應多少呢?他說D音ok架!請問各大哥系唔系真架,有無貴左?因為我第一次用JBL架?JBL ARC90系咩年代咩貨色?特性如何?請各路指點thx
cowuncle 發表於 2006-7-30 13:32:59 | 顯示全部樓層
[quote:7fba863b7b="狗記"]阿狗第二個嫁步,剛以 JBL 2405 子彈 + 2445J 牛柏葉 + CS100 組合,配搭了一個三路四單元系统,JBL CS100+ RPCS-100 無緣 Ref.Cone,20x15x30"音箱,源用之前 Ess 之分頻器,剛好在6uF 分頻點以內,可以直入 JBL 2445J,而子彈高音本身阿狗備有原裝之分頻器,工作點在 1uF之內,在未調效之下普一開聲,巳令人感到十分協調,頻帶平滑溜暢,之前阿狗嘗試過使用 4425 之 Horn 咀 2416J 配上,可是 2416J 之分頻點約在 1.2k~1.6k 間,中頻帶延伸和 CS100 函接太薄,造成中低頻沒衝擊力,太淋了,於是改用 2445J,2445J 阿狗之前說過,曾將其音圈摩改為 K2 S9500 之 475Nd 代之,因此分頻點由 950Hz ~750Hz  改為 800Hz ~ 520Hz,現時定在 800Hz ,使中和低頻函接力更多,人聲較厚些,現時初次提昇,使用同學仔之 GG 前級+A5 推動,低音之強勁有點令阿狗驚喜,可見舊有 JBL 一比一反向無緣盆之設計竟有如詩利害, JBL 確實巴閉![/quote]

本人真的很想買一對jbl4425,因為本人是jazz迷,請問jbl4425有無新貨?請狗兄指点。
Fat4 發表於 2006-8-9 02:08:40 | 顯示全部樓層
狗兄!我用4318配as300b mk2 se!有咩線介紹呢?thanks!最好平衡的既!

本帖子中包含更多資源

x
siuman 發表於 2006-9-18 15:09:01 | 顯示全部樓層
hi brother,

i'm so happy that new model 4312D is talking here! Yes, of course i'm get ready to use this new gear.

My current gear:

CDP: Naim CD5i
AMP: Gryphon Callisto 2100
SPK: Focus Audio MT-1
IC: aural symphonic as one gen5
SC: Straight Wire Virtuso
PC: Syn. Reserch

a pair of brand new 4312D is coming soon, please shure your kind experience :
yauwailai 發表於 2006-10-13 23:07:19 | 顯示全部樓層
any comments for JBL 4313? compared with JBL 4312 and 4425, thx for yrs help
foryou 發表於 2006-11-11 20:31:33 | 顯示全部樓層
Any comment for this DIY JBL spk????

D130 Bass units, 175 Bullet Tweeters and 2600 Crossovers

本帖子中包含更多資源

x
foryou 發表於 2006-11-11 20:34:33 | 顯示全部樓層
JBL

本帖子中包含更多資源

x
you002 發表於 2006-11-25 02:52:24 | 顯示全部樓層

我的朋友賣一對JBL xe-5 made in 丹麥比我~~

有冇人用過阿好唔好聲?
我睇過全喇叭係冇氣洞~~~全封密~~
都幾重~~~ :?:  :roll:
buncc 發表於 2006-12-9 01:36:57 | 顯示全部樓層
邊位bar打知道那裡有得賣4425之海棉邊呀?
watersheep 發表於 2007-9-19 12:34:00 | 顯示全部樓層
我最近發現左一間專賣JBL喇叭既新鋪^^
好似有4641個的喇叭
間鋪係旺角好望角大廈16樓...不過唔記得邊一間
我入去聽過都唔錯....仲有好多新野.....值得入去睇睇
yauwailai 發表於 2007-10-18 07:34:28 | 顯示全部樓層
狗記師兄
nice to meet u, I am new comer of this forum, I want to have yr advise, I get 1 pair of L100 and 4425, 如果我想一齊用行4ohm, 倒樹蔥可行嗎?請指教
JBL4425 發表於 2008-5-26 00:10:17 | 顯示全部樓層

[quote:9845567f4a="yauwailai"]狗記師兄
nice to meet u, I am new comer of this forum, I want to have yr advise, I get 1 pair of L100 and 4425, 如果我想一齊用行4ohm, 倒樹蔥可行嗎?請指教[/quote]

hi
PLL 發表於 2008-6-29 13:06:39 | 顯示全部樓層
有冇人呀!
繼續吹吹水. .

@_@
servotech 發表於 2008-12-14 23:28:23 | 顯示全部樓層
我新黎。。。請多多指教
meyschan 發表於 2008-12-17 14:40:07 | 顯示全部樓層
Use 4312A
wing-k637 發表於 2008-12-25 02:43:25 | 顯示全部樓層
小弟現用4312
lamma 發表於 2008-12-25 22:45:37 | 顯示全部樓層
Do anyone feel using JBL control 1 to setup a 5.1 AV system is ok ?
marvin69 發表於 2009-2-3 14:07:32 | 顯示全部樓層

Re: JBL 同好會歡迎你!

Hi 師兄,

請賜教新手想玩舊JBL大喇叭(如4310, 4311等)有何建議?
那裹可買到?

marvin69
JBL4425 發表於 2009-2-21 01:10:56 | 顯示全部樓層

Re: JBL 同好會歡迎你!

[quote="marvin69"]Hi 師兄,

玩舊JBL大喇叭(如4310, 4311等)有何建議?

4425 Good ^^
kilykilyk 發表於 2009-6-15 23:38:25 | 顯示全部樓層
[quote:85e654925a="LL"]有冇人呀!
繼續吹吹水. .

@_@[/quote]
請問jbl control 28喺香港邊到有得買呀??用嚟唱歌好唔好架?thx!
kilykilyk 發表於 2009-6-23 13:16:50 | 顯示全部樓層
[quote:66346a169f="kily"][quote:66346a169f="LL"]有冇人呀!
繼續吹吹水. .

@_@[/quote]
請問jbl control 28喺香港邊到有得買呀??用嚟唱歌好唔好架?thx![/quote]
無好心人答我呀?
urei 發表於 2010-5-5 07:42:21 | 顯示全部樓層

Test....

doraemon123 發表於 2010-6-12 01:29:52 | 顯示全部樓層
seraph000 發表於 2010-10-17 19:05:19 | 顯示全部樓層
唔好意思我絕對是hifi新手,老豆無端端拎左對JBL MRV308返黎,
8 ohm,recommended amp power=10W to 150W
座地喇叭黎的,我search過應該唔係好貴既貨,但當然唔好浪費

佢想用黎睇DVD/高清電視時當2.0,屋企DVD機就得紅白RCA output,電視就有hdmi, rca同光纖,
中間我唸就係差隻amp或者dac,有咩最平既方法可以用到對喇吧?

又其實呢對野既質素點? 應該用返咩價位既amp/dac?
定係其實我走去鴨記執部二手mini hifi返黎用aux駁埋佢就算?

希望各位指點下,雖然細佬問既係d濕碎野
i886 發表於 2010-12-17 10:20:02 | 顯示全部樓層
axgroup 發表於 2011-10-8 02:20:50 | 顯示全部樓層

Wah, interesting

I am an owner of JBL too...

Cheap cheap Center Speaker....

本帖子中包含更多資源

x
fg456 發表於 2011-10-21 17:52:50 | 顯示全部樓層
我愛JBL, 新人報到
Pentaxlam 發表於 2012-6-16 13:27:27 | 顯示全部樓層
當然有"大官材"之稱的250Ti不能不提
官塘功樂道有間教會個Hall用來作PA用
唔知係咪由發燒教友捐出?

...
MDLP 發表於 2006-1-15 02:37

JBL L-250比L-250Ti好聲,2手價亦較高
Pentaxlam 發表於 2012-6-16 13:30:49 | 顯示全部樓層
JBL最光輝的年代是50-70年代
而JB迷一定要見識下JBL的經典,43系列的皇者4350

本帖子中包含更多資源

x
Pentaxlam 發表於 2012-6-20 22:27:13 | 顯示全部樓層
JBL在50年代的經典作"Hartsfield",5年前在一2手店有緣見它一面
但已開價26萬港元(今天肯定不止)

本帖子中包含更多資源

x
Pentaxlam 發表於 2012-6-20 22:34:01 | 顯示全部樓層
1977年,還是學徒的我第一次聽到JBL的聲音就是老闆哥哥家中的JBL L-65
當年他用Harman Kardon直臂唱盤,Marantz前後級(原子粒)出來的聲音比我
家中那套JVC JL-A20+Sansui AU-217+JVC SK-41S靚聲得太多,
當年我月薪只有300元,一年工資也未夠買一對JBL L-65

本帖子中包含更多資源

x
axgroup 發表於 2012-6-21 17:49:28 | 顯示全部樓層
Hartsfield
Pentaxlam 發表於 2012-6-21 20:09:26 | 顯示全部樓層
JBL 60年代經典代表作"OLYMPUS"
OLYMPUS的聲音非常吸引,大音量(100dB以上)下絕無壓廹感
聲音活潑生猛,低音爆炸力強,一聽難忘.........

本帖子中包含更多資源

x
i886 發表於 2012-6-21 20:39:34 | 顯示全部樓層
axgroup 發表於 2012-6-21 20:58:06 | 顯示全部樓層
OLYMPUS 又係正野!
hhoo1234 發表於 2012-7-21 04:32:30 | 顯示全部樓層
回復 194# Pentaxlam

想問c兄JBL4312(鋼磁同普通磁系點分)THX
Pentaxlam 發表於 2012-7-23 21:54:45 | 顯示全部樓層
回復  Pentaxlam

想問c兄JBL4312(鋼磁同普通磁系點分)THX
hhoo1234 發表於 2012-7-21 04:32

43系列(4301/4311/4343/4344/4345/4350)沒有A/B跟尾的最正(鈷磁)
2手價亦高過A/B尾的很多
"B"尾的已不是鈷磁,故2手價最低,"A"尾有人話仍屬鈷磁,但我不敢肯定