打印 上一主題 下一主題

JBL 同好會歡迎你!

MDLP 發表於 2006-1-3 02:30:40 | 只看該作者
其實我都要過左CNY後先得!比D時間我再Run-in吓4312D
最初S50都係比佢外型吸引,初開聲又係完全唔掂(與4312D一樣全無高音),打入冷官兩年,曾經想兩度放棄,但朋友家試用EL34後唔講得笑,發現潛力無限,馬上接回家中,用V8i文武火狂抽兩個月後漸見初型,之後越戰越勇!雖然係絲絹膜高音,Run-in開後加上Horn咀及隻紙盤低音,講唔上乜野極品靚聲,但D人聲及立體感可以聽到中毒!
有時間比個電話我頃吓 65529397

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-3 12:41:14 | 只看該作者
呵呵!果然係中左 Horn 毒啦!

Control Wave 係改自  80年代系列 JBL XPL ,特點係用大口徑鈦中音,Control Wave 係日本制造,阿狗都玩過,用過 MIT 線 class A 35W 合併推過,人聲非常唔錯,當然低音睇喇叭 Size 都唔駛多講啦。

阿狗都有對 Control 1 AW 全天候喇叭喎! :wink:

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-1-3 16:26:17 | 只看該作者
我都唔執輸有對ProIII,我發現Control/Pro series要用低ohm細火至好聲(唔係大聲),以Control wave為例,用MF-A1(廿年前MF起家之作)推,完全用地動山搖來形容,可惜要Run-in好長日子才靚聲尤其是中高,是否每對JBL都係咁?
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-3 23:25:29 | 只看該作者
係喎!低 Ohms 高電流,阿狗之前用過 MF 小 D/A 出 Audio Research 單膽前去 Quad 606 ,推對 Pro III 好聲到可以用誇張來形容! :
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-3 23:35:40 | 只看該作者
當期時未有老婆既負擔,財力不可和今日而譽,如今正是眼看手勿動! :  [-X  :cry:
MDLP 發表於 2006-1-4 00:15:22 | 只看該作者
你咁我都要摷返對ProIII出來再聽過
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-11 23:26:15 | 只看該作者
另外有款又平又好聲既 JBL 4206 ,身材有 dd 似阿狗因為有個大肚腩, 6"吋低音兩路書架喇叭,鑽石紋純鈦高音,95年賣價三千八蚊,可算係平價精品之選! :roll:
MDLP 發表於 2006-1-12 11:10:09 | 只看該作者
4206都是一對值得一提的細JBL,當年街價大約$2600-$2800應可買到,個人覺得4206比4208好聲、易推較好樣易擺位,當然三仟幾銀嘅4208低音勁D啦,而家一對condition好4206都賣到$1200-$1300銀,都幾保值!4206/4208算係JBL改嫁日本仔前;一對九代單傳的一款傳統美版JBL平價(好)聲喇叭!

MDLP 發表於 2006-1-12 11:27:55 | 只看該作者
4206及4425對我來講係較可惜在有能力范圍內未擁有過的JBL

truman_kh 發表於 2006-1-12 20:16:52 | 只看該作者
testing
truman_kh 發表於 2006-1-12 20:32:51 | 只看該作者
兩位先生,在下有一事請教
我對 4312D 亦甚有興趣
打算以 斯巴克 9084D 作為功放
此機以 845 膽 輸出28瓦
只是不知 Kimber 8TC 還是 AQ CV-6 較為合適呢
還望兩位給點意見
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-12 23:55:01 | 只看該作者
MDLP 師兄,果然迷者!   阿狗亦有同感,06 比 08 好聲得多, 08 低音太多,沒有靚線條。 :wink:  4425 阿狗玩過,配 300B 的確唔錯,2416 驅動器和蝴蝶 Horn 亦係阿狗手中保留的愛品。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-13 00:16:44 | 只看該作者
阿文師兄,845 大膽推 4312D OK 喎, 阿狗亦曾經用 Unison Research S8 推動過,好味好力,但只限小品、Jazz、慢版 ,大棚爆棚則略為牽強。
Kimber 較平均,高音內斂,速度中版,口感厚暖。
AQ CV-6 較光輝,高中亮麗,速度偏快,口感剛勁,力感充沛。
師兄應先由白己之口味來選擇呢! :wink:

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-1-13 00:43:47 | 只看該作者
你用"蝴蝶Horn"來形容真係文雅,一般朋友間會用"大、細屎忽"來分辦4425及4430
在我佰零尺環境中總係覺得300B驅動能力有些問題,加上4425亦非等閒之背,會唔會力不重心?
MDLP 發表於 2006-1-13 01:04:09 | 只看該作者
阿文兄,

唔知你聽過新4312D或舊4312A/B未?不如先聽過才下注!
MDLP 發表於 2006-1-13 01:12:05 | 只看該作者
狗記

繼434X、4425、4312A/B、4344M後,近代有乜JBL經典玩完賣返出去唔洗虧本?(可能重有錢袋?)

http://www.review33.com/2ndhand/forum_message.php?topic=85060111135402

truman_kh 發表於 2006-1-13 19:46:21 | 只看該作者
我只聽過 4312D 呢
retail 個度得部 15w 輸出的 EL34 膽機
好似有d唔夠力
至於線材方面真係無試過叫 retailer a/b 比較
有d難度....
MDLP 發表於 2006-1-13 20:57:20 | 只看該作者
邊間聽過用EL34推?
你對4312D音色是否滿意?
同價其他牌子有無對手?
truman_kh 發表於 2006-1-13 21:18:47 | 只看該作者
響天下呀
佢用部 馬蘭士合併機 話係 7+8
以這價錢來說
我想中高音並不算太好吧
佢隻喇叭又係新的可能差d
但個低音確實比個d 6.5"的喇叭舒服
我覺得單以中高黎講唔算好突出
但整體黎講算係我近期聽過的最吸引囉
MDLP 發表於 2006-1-14 00:04:05 | 只看該作者
我覺得4312D無論用膽、石機都須要好力,新喇叭亦唔會一插就好聲,越唔夠力、㷛機時間就越長!我對4312D還在努力中!
你上面提過個部845麻麻地,如果你部amp在添置就千祈唔好諗住順手幫佢買任何電源、訊號、喇叭線,保証衰聲到你唔信!
truman_kh 發表於 2006-1-14 23:17:15 | 只看該作者
係係,我打算遲D先買線
先聽聽套機的聲音再作打算

CD盤買左 QUAD 99CD
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-15 02:04:59 | 只看該作者
MDLP 師兄,可以話冇乜,因為新款 X記 全部包起黎賣,價格只有炒高,以市場十入七出既價口,得餐玩!無數!
不過,阿狗個老友早兩年賤價購入 JBL Ti 10K 約皮半 (外皮有花損),後來因正貨加價,以2 皮放出。 :
MDLP 發表於 2006-1-15 02:20:28 | 只看該作者
Ti10K花園街2樓見到有對都係賣20K,可靠嗎?
另Ti10K未聽過,聲底如何?

MDLP 發表於 2006-1-15 02:25:41 | 只看該作者
記錯!
可能係Ti6K

MDLP 發表於 2006-1-15 02:32:30 | 只看該作者
以下兩款外外國口碑唔錯
可惜香港無乜人提!

MDLP 發表於 2006-1-15 02:37:24 | 只看該作者
當然有"大官材"之稱的250Ti不能不提
官塘功樂道有間教會個Hall用來作PA用
唔知係咪由發燒教友捐出?

truman_kh 發表於 2006-1-15 21:06:21 | 只看該作者
我買左 4312D 喇

不過唔知響邊度可以買到合遮的腳架呢

budget $1,500 左右
MDLP 發表於 2006-1-15 21:48:34 | 只看該作者
幾時送貨?決定用乜amp推?
腳架18"夠用,架面一定要14"X12"
24"的話太高又太貴
上去旺角HiFiTone睇下有無國產野合用,
或行下二手店
可以話比你聽係好難搵
或者搵下"孫枝"家具
truman_kh 發表於 2006-1-15 21:50:01 | 只看該作者
下星期到呀

amp 就係之前講的 845膽機
cd 係 quad 99cd

旺角問野地址響邊呢?
MDLP 發表於 2006-1-16 00:01:53 | 只看該作者
登打士街栢裕十幾樓HifiTone
不過最好先去二手店先找
因為HifiTone賣大陸野唔平

最近我對4312D經文武火長時間(起過個半月200hrs)
已絡有小成、免強可進入欣賞狀態!
千祈唔好新喇叭唔好聲而放棄!

4312D不管你是否認同佢是否好聲
但真係一對非當Monitor特性喇叭
一切電源、腳架、器材、線器、擺位...不良都玩到你謝
亦唔係馮貴野都乎受
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-16 01:41:38 | 只看該作者
阿文師兄,MDLP 師兄講得全對,所有新喇叭一開聲實是強差人意,勿心急狂揪,以免弄巧反拙,新音圈因未完全響應電子流速,易在暴迅之高電流中發生高熱,膨漲不能動彈,或燒斷! :-s
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-16 02:02:19 | 只看該作者
MDPL 師兄,恭喜煲機有進展!對43xx 雖是8/9 乘新但成五皮野就..........好似仲有其他選擇呢,JBL Ti-1000 ,阿狗曾玩過,很不俗呢!用金嗓子 E240 推,甩晒箱,後進軍 Ti-3000,Ti-5000,後更借了老友對 250Ti 返屋企玩,勁傻仔!

L250 雖外型似Ti 系列,但音色各走極端,L 為傳統鑑聽型喇叭,平直不扁,公正精準,沒半點兒音染,Ti /TiK 乃歐洲血統,文藝優雅,音色帶甜,圓滑溫暖,不過兩者皆有一共通點,都同是多路多分頻設計。

Ti 10K 聲低細緻甜蜜,歐洲味濃,雙 Bi-Wire 八線輸入,對電流要求強,大瓦 大電流石 Amp 推較佳,若果新淨兩皮絕對低,如果兩皮只係 Ti6K 嘩!o甘就貴啦!
Ti2K 有個老死玩緊,打死佢都唔放,入貨價超低 $7xxx.- 9.999 新鋼琴克,的確靚仔! :roll:
truman_kh 發表於 2006-1-16 22:21:53 | 只看該作者
十分感謝兩位的意見

明天就收機喇

十分期待呢
MDLP 發表於 2006-1-17 01:25:26 | 只看該作者
大棺材應有分早期L250鋁高音及後期L250Ti鈦高音

L250鋁高音個樣好唔同嫁
MDLP 發表於 2006-1-17 01:26:00 | 只看該作者
我對4312D雖然好左D,但高音都係未唔開晒?好暗!有無速成法?
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-19 19:02:39 | 只看該作者
有冇用喇叭花隻煲機碟?怏好多!

JBL L250 WX 分兩期,早期用硬纖維電木振片,之後改用鋁,而當開發鈦振片時,把型號直接改成 Ti 系列,即 100Ti,240Ti,250Ti,250Ti 改版成 250TiBQ,路線漸漸脫離 L 的原先設計了。 :wink:
MDLP 發表於 2006-1-19 22:59:49 | 只看該作者
有無喇叭花封面可以睇下?
最大鑊係對大4312D唔可以好似細JBL咁開行部V8i狂抽
否則樓上樓下格離左右報警都似!

唔知阿文對新4312D如何?

review33早前有對240Ti叫$5600放左好長時間才放出

http://www.review33.com/2ndhand/forum_message.php?topic=69051220010744
truman_kh 發表於 2006-1-19 23:28:18 | 只看該作者
我套 amp 要星期六先到步
我仲未聽過對野的聲音呀~
哈~~ 腳架又未買
依排好鬼忙 都唔得閒去搵對腳架
truman_kh 發表於 2006-1-19 23:32:31 | 只看該作者
我想請教一下

腳架是否用鐵的比較好呢?
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-21 01:59:30 | 只看該作者
MDLP 師兄,喇叭花封面隻隻都好相似,阿狗隻種都係抄返黎,借左比 Kit 少,可以既話阿狗叫佢抄隻比你,正本很難找且超貴,成惠千幾大元一張,總長 72 分鍾,見意每煲一次停機一會,否則機會過熱! :
240Ti 本是與 250Ti 同根,耐何設計上太似 L100T ,未能和非等邊箱體的 250Ti 大佬一同經典,以致二手價有頗大相差! :wink:
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-21 02:14:15 | 只看該作者
阿文師兄,木腳架音色帶溫暖,金钃架令喇叭剛性增加,各有各好,唯重要的是其高度,最好高中音單元齊耳仔高,或其高低不差於半呎之內為佳! :wink:
laukawah 發表於 2006-1-21 03:23:07 | 只看該作者
狗記師兄,拜讀過你的文章後,對JBL喇叭多了點認識,自朋友送了對JBL LX300後,一直希望有些高手可指點兩招。在這先謝過。
一:JBL LX300特性如何
二:用安橋TX-SR801要怎樣玩才可發揮LX300應有水準

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-22 01:22:04 | 只看該作者
AV 男師兄,請問你隻 LX300 係 MK I 定係 MK II? 是 6 Ohms / 4 Ohms 之分別!若是 4 Ohms 請先於 801 set up menu 中的 impedance 裏選擇 4 Ohms ,10~125W,88 dB,50Hz~25KHz,分頻點 3KHz,Onkyo 801 應該不難推。
線材宜用以下品牌:
AQ、XLO、Kimber、怪獸.... 宜用純銅線芯,必需用釘和釘碟,碟底加黑膠戩,或可用木棋加黑膠戩,會加強低音彈性,而且又改善高音之表現。 :wink:
MDLP 發表於 2006-1-24 01:43:34 | 只看該作者
狗記,
咁就要約個時間交收順便聽下我對4312D有乜唔妥?或是我要來過高?不過要過年後!
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-25 01:51:51 | 只看該作者
OK,OK!阿狗都係已婚人仕,師兄你既苦處阿狗感同身受,新精頭緊係拜年多多,忙個不亦樂乎,而且 BB 大晒,自然係親友之重點所在,總言之就恭喜發財,BB 快高長大,聽教聽話,大家身體健康,繼續發燒吧! :  :  \/  \/  \/
laukawah 發表於 2006-1-25 03:26:21 | 只看該作者

獲益良多

多謝九記師兄賜教,我個JBL是LX300 MK II 4 Ohms。但有一個痛心消息是;我個JBL喇叭今天被我家小女孩用一陽指一刺而穿。 ops:
請問師兄,若在現有器材升級我個喇叭,當然是JBL,請問有什麼好推薦。
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-25 16:10:06 | 只看該作者
AV男師兄,如果喜歡 JBL 既聲不如試下 E30,比 LX300 易推得多,25~280W 8 Ohms 88dB,有 Bi-Wire 同防磁,$25xx.- 左右,玩得過! :wink:
 樓主| zzzzzz 發表於 2006-1-25 16:18:25 | 只看該作者
E30

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-1-25 18:55:44 | 只看該作者
AV男/狗記

友誠16樓有對同系3路4單元座地好似under$5000,用NAD推好鬼好聲,同價JM.Lab, B&W, Bose....一定無得fight!!

(還好過同場用馬蘭仕推4312D)

p.s. 過年的HiFi願望係希望對4312D快D開晒聲
MDLP 發表於 2006-1-25 22:36:34 | 只看該作者
10蚊書講4312D

本帖子中包含更多資源

x