打印 上一主題 下一主題

新手發問 - DAC USB 電源問題

anthony.cky 發表於 2012-6-14 11:58:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我新手試玩CAS...入咗隻DAC...電腦USB出ASIO...同時USB取電...入AMP之後發現noise都算明顯...

睇文章話USB線之中電源同訊號會互相干擾...就DIY咗條雙頭龍USB線...將兩者分開...

不過...雙頭插落電腦效果並無改善...直至我將電源另外用火牛俾就即刻無晒noise...

想請教各位高人嘅係...如果隻DAC本身用火牛取電...DAC 個USB input port仲需唔需要用到USB嘅5V去運作呢?

如果唔需要...係咪用一條得2, 3腳嘅USB線會更加靜呢??? THX~
Mlfan2012 發表於 2012-6-18 11:41:19 | 只看該作者
呢条问题好似唔容易比师兄睇得明白, 可否放几张照片睇睇究竟你想问乜..
 樓主| anthony.cky 發表於 2012-6-24 12:48:07 | 只看該作者
回復 2# Mlfan2012

問題已經解決...
原來巿面上用到USB嘅DAC...如果需要用到外置電源...部份牌子仍然需要用到USB線嘅5V DC運作...亦即是用條天價發燒USB線都幫助不大...
相反用咗外置電源而且唔需要USB 5V電嘅DAC...只需用一條兩芯純訊號USB線...效果可能比天價發燒USB更好...

測試DAC方法...DIY一條兩芯USB線...只需接駁2, 3訊號腳...睇下出唔出倒音樂就知道你部DAC嘅設計係咪一定要用到USB 5V電...