查看: 4631|回復: 11

300b 推吾郁對天郎

garymate 發表於 2012-5-26 15:14:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
剛買了對二手613天郎,開盡得少少聲
用緊大陸300b(合併),好似得8w
有咩解救呢?

加膽收音機或者加后級?
modi 發表於 2012-5-26 15:20:18 | 顯示全部樓層
回復 1# garymate

613有90dB,唔應該推唔到,唯一是你部300B電壓不足,所以功率也不是8W,可能只得4W!
Eric200X 發表於 2012-5-26 15:48:31 | 顯示全部樓層

8W應該推倒, 不過有氣冇力...
Eric200X 發表於 2012-5-26 15:50:50 | 顯示全部樓層
可以試加前級增加推動力, 效果會powerful D!!
 樓主| garymate 發表於 2012-5-26 21:51:59 | 顯示全部樓層
加部膽收音機當前級可以嗎?
i886 發表於 2012-5-26 22:00:07 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-27 01:44:15 | 顯示全部樓層
好呀 EL34/6550
ayuen 發表於 2012-5-27 03:36:21 | 顯示全部樓層
剛買了對二手613天郎,開盡得少少聲
用緊大陸300b(合併),好似得8w
有咩解救呢?

加膽收音機或者加后級? ...
garymate 發表於 2012-5-26 15:14

8watts推90db喇叭唔會爆得起,但無理由開盡得少少聲,不如花小小時間trouble shoot下,知多D都好吖。
當你部300B一路用開,推其他喇叭無事。
1)(照計無咁好彩兩邊都鬆)貼隻耳埋所有單元,聽下係咪隻隻都有聲出?
2)二手喇叭613有無被摩過?有無其他amp用來推呢對喇叭試下?
3)如300B及613夾其他嘢無事,就係兩者唔夾。613係6ohm,你部300B推6ohm會唔會power大跌?
 樓主| garymate 發表於 2012-5-27 11:05:24 | 顯示全部樓層
吾該各位幫手,已有聲了
低級錯誤一個
部機只有4 or 8ohm,但喇叭係6ohm,應該用4定8呢?
i886 發表於 2012-5-27 11:07:54 | 顯示全部樓層
Pentaxlam 發表於 2012-6-2 19:05:48 | 顯示全部樓層
幾W的膽機(原子粒即使Class A)要推100dB/W的喇叭才夠聲了
但現今能有100dB/W喇叭罕有,只有古董JBL(Hartsfield)/ALTEC(A-7)才有了