查看: 5114|回復: 18

烏托邦音箱製作

martin88 發表於 2012-5-19 02:34:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
烏托邦音箱製作

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ayuen 發表於 2012-5-19 03:58:01 | 顯示全部樓層
Great!唔鑼坑,薄側板一塊一塊攬埋去,超正,木土師傅咁做唔知收多幾多工錢呢?馬田兄知唔知做呢對喇叭嘅師兄接唔接order呢?
Mlfan2012 發表於 2012-5-19 06:36:36 | 顯示全部樓層
Great!唔鑼坑,薄側板一塊一塊攬埋去,超正,木土師傅咁做唔知收多幾多工錢呢?馬田兄知唔知做呢對喇叭嘅師 ...
ayuen 發表於 2012-5-19 03:58

Ayuen 兄,睇落去同你家裡隻好近似,如果可以問師父有訂造,我都想整對玩玩。
i886 發表於 2012-5-19 10:31:40 | 顯示全部樓層
 樓主| martin88 發表於 2012-5-19 10:44:51 | 顯示全部樓層
ayuen前輩依對嘢我都係,起網見到個洋人整叭,借用D相來給大家看看,一齊分享下姐
 樓主| martin88 發表於 2012-5-19 10:52:08 | 顯示全部樓層
回復 4# i886

我渣鏍絲批都未掂,重講整對叭添,得死
ayuen 發表於 2012-5-19 11:44:36 | 顯示全部樓層
前幾天跟香港一位著名造喇叭木工師傅傾過,用鑼坑形式做桶型,由於有相熟朋友介紹,報價只是心目中的7折左右,如無其他選擇,下星期去馬。由於價錢平,我會造兩對,一對自用,一對比我表哥。比佢前我會將兩對喇叭作啞鈴式疊起玩下,感受雙10吋鎂盤低音!
也考慮過用薄MDF板一層層(1-2分)屈曲攬上桶型頂底板,但工序繁複,隨時要多幾千蚊。每層用什麼膠水黐亦是考慮,用白膠漿在高温焗漆時溶化就弊傢伙。
喺香港造,我地自己買澳洲或加拿大來佬板材,同木工師傅有相有量,飲下茶嗲下,I like it.
i886 發表於 2012-5-19 11:52:32 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-19 12:11:50 | 顯示全部樓層
Ayuen 兄,睇落去同你家裡隻好近似,如果可以問師父有訂造,我都想整對玩玩。 ...
Mlfan2012 發表於 2012-5-19 06:36

有興趣請pm.
tmmi 發表於 2012-5-19 12:16:56 | 顯示全部樓層
有興趣請pm.
ayuen 發表於 2012-5-19 12:11

老細下一水單源都比我地訂得七七八八中、高音仲有,但十寸底音鎂盤代理話再要都要等到八月。
ayuen 發表於 2012-5-19 12:27:28 | 顯示全部樓層
老細下一水單源都比我地訂得七七八八中、高音仲有,但十寸底音鎂盤代理話再要都要等到八月。 ...
tmmi 發表於 2012-5-19 12:16

BG級單元.等了又等...
 樓主| martin88 發表於 2012-5-19 12:42:16 | 顯示全部樓層
正所謂好嘢就唔怕等,等到就有排嘆,值得一等
ayuen 發表於 2012-5-19 12:49:27 | 顯示全部樓層
講得好!剩係兩位晨早納左十寸低音嘅師兄有福唔駛等,音箱造好就有得聽,幸福啊!
tmmi 發表於 2012-5-19 12:54:21 | 顯示全部樓層
無所謂啦,好似你部M10咁做白老鼠,做得又平又靚仔又好聲,之後的師兄弟咪一窩蜂去抄。
ayuen 發表於 2012-5-19 13:45:55 | 顯示全部樓層

你對嘢未做好已有好多回響,一日成佰個post,我抄梗架啦,仲兩對!
部M10我頂唔順煲電容衰聲,fallback番晒去BG啦,高大威師弟會繼續打造一部無BG板,試不同牛,同我部玩pk戰,料就快到齊,到時各師兄幫耳。
mingmaxxx 發表於 2012-5-19 23:46:51 | 顯示全部樓層
手工認真一流!@!!不得不讚!!!加油呀師兄!!
axgroup 發表於 2012-5-20 12:39:13 | 顯示全部樓層
正呀!
 樓主| martin88 發表於 2012-5-20 19:07:38 | 顯示全部樓層
SEAS EXCEL D鎂盤叭原來外國D鬼仔用嚟安裝做汽車音响個喎

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
i886 發表於 2012-5-20 19:36:50 | 顯示全部樓層