查看: 4310|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

公诸同好, 大家分享, 比下意见

Mlfan2012 發表於 2012-5-17 15:24:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
各位师兄, 唔介意我同老麦买下广告, 就离变老麦狂啦.

呢d系我上代人目前的时尚组合, 算系比较新款, 当时正帮手腾空中间, 准备搬台M10上去. 台盘成百磅, 四只手先掂, 老爷子喜欢阿麦, 要听黑胶, 唔要CD, 我就挪走台D/A 同 cd 转盘, 算系帮补下佢买台M10加Goldfinger. 唉......怕者要等到老爷子百年归老, 堆野先属于自己...等下啦, 不过都系要祝老人家身体健康, 长命百岁. 否则比人话不孝子, 天地不容.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

相關帖子

martin88 發表於 2012-5-17 15:35:40 | 只看該作者
回復 1# Mlfan2012

Mlfan兄,櫃頂上面個件係乜冬冬嚟嫁? 但整體看上去好classic,很好
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-17 15:58:02 | 只看該作者
回復  Mlfan2012

Mlfan兄,櫃頂上面個件係乜冬冬嚟嫁? 但整體看上去好classic,很好 ...
martin88 發表於 2012-5-17 15:35

系MCD1000 CD 轉盤,當時無地方擺,就擺系上面,部D/A 放系c500 上面,不過比我挪佐返我屋企用。兩台 MC275 右邊上下兩格。Wilson Watt puppy 7,
axgroup 發表於 2012-5-17 17:55:10 | 只看該作者
回復 1# Mlfan2012

Mlfan2012 師兄,你套機太勁喇,真係要搞個家訪活動!如果〇K嘅話,各師兄馬上報名。
i886 發表於 2012-5-17 20:56:34 | 只看該作者
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-17 22:23:55 | 只看該作者
回復 4# axgroup

套嘢係我老爺子嘅寶貝,但CD機我挪走咗,三五知己如果有時間約定無問題。
i886 發表於 2012-5-18 07:01:13 | 只看該作者
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-18 08:55:26 | 只看該作者
等小弟细說道来,果对孖寶係我父親大人临老置換,暂时無我玩嘅一份,佢年輕時玩膽,後尾轉為SS,換走對mc2100 貪台機設計特別前面插座(當時佢有2對)。同時間買咗C500T用離配套(2手)。MCD/MDA 經已係個架度好耐全新時買入。舊年買咗台盤全新,老爺子話要不就純Analog, all tube with goldfinger....唔玩CD啦。

而小弟目前只有台Cary膽後,置有12只KT88,balanced/unbal input.. 硬覺得外型及音質唔係咁配,睇到人哋台275,所以上離問下各位師兄意見是否值得換走部cary, 全部用老麥機,目前自己套用緊台MC402做主打。more pictures of my personal system will be posted here, stay tune....
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-18 09:06:04 | 只看該作者
Aren't you looking for MC275 in other thread here?  Getting confuse . . .  

"   呢度条THREAD好 ...
i886 發表於 2012-5-18 07:01

i886師兄,其实我最想要系mc240, 無咁貴,275係貪得意問下啫。加上老爺子唔玩啦我就一定立住對孖寶唔放手。而家唔需買住,除非搵到靚價錢。
i886 發表於 2012-5-18 18:54:59 | 只看該作者
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-18 23:50:46 | 只看該作者

回復 10# i886

I don't simply to buy and sell. it really depends.  May be when I get tired of using them. I only focus on Mac gears regardless they are vintage or new. but for sure my main system is not only just for the brand, it is all about their quality as well as how to systematically pair with each component in order to make my listening room a live life private concert. I do care about sonic acoustic effect and frequency response in the room. So I spend money just to create an ideal place for 2-ch music, that is a basic principal of an audiophile should be. Surely I missed lot of fun about the DIY tweaks. it is always a price for what we are doing.
i886 發表於 2012-5-19 10:38:06 | 只看該作者
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-19 11:26:28 | 只看該作者
回復 12# i886

系啊, 得闲米挪出离清咗堆野, 益下我地D师兄弟都好. 免得摆系度等发毛, 实有兄弟用得着.

我都就离要送出去果堆陈年老古董. 趁仲响得, 费事浪得高淋咗跌坏送都无人要.
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-6-5 16:37:12 | 只看該作者
回復  Mlfan2012

I should started to learn how to sell, too much gears stacked up in storage, and u ...
i886 發表於 2012-5-19 10:38

i886师兄, 阁下家中有乜唔要嘅玩具想放手, 不妨讲下比大家听听, 可能有我用得着都话唔定. 不过唔要diy. 成日听到师兄们嘅diy 宝贝耐唔耐出现问题, 只怕到时自己搞唔掂.