查看: 15903|回復: 60
打印 上一主題 下一主題

三菱前级,後级加表面分體合并式DA-C20, DA-A10DC, DA-M10

Mlfan2012 發表於 2012-5-9 07:40:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

各位师兄对呢幾台n年前出产分體/合并机有乜见解? 可否比D宝贵意见.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
i886 發表於 2012-5-9 08:00:32 | 只看該作者
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-9 08:37:34 | 只看該作者
Maintain it, replace aged components, worth to keep it ~
i886 發表於 2012-5-9 08:00

Hi, what components would you suggest to replace ? Recap ? or else... I just got them last week and am still warming them up since last time turn-on believed to be at least 4-5 years ago by the previous owner. So far everything works fine to me. No hum, Nothing seems out of norm.

Opened up the cases and look inside they are pretty dame clean with no dust or rust. Except those RCA connectors may need some cleaning, What a piece of art resulting from good designs back in 70s'.
i886 發表於 2012-5-9 09:20:55 | 只看該作者
老排 發表於 2012-5-9 16:06:03 | 只看該作者
Now the problem?
See whether we can help you
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 15:22:27 | 只看該作者
Now the problem?
See whether we can help you
老排 發表於 2012-5-9 16:06

老排師兄,部機暫時仲未發現有乜問題,呢幾日系咁煲住未有過熱跡象。怕者應該暫唔需要換零件住。順便問問你地玩緊乜耶機種?有機會指教下小弟。多謝。
老排 發表於 2012-5-10 15:28:20 | 只看該作者
回復 6# Mlfan2012

师兄唔敢当~~我总以为你机有问题要帮忙,某就好了,开心D玩,不过堡机千奇米空载哦
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 15:31:12 | 只看該作者
Look for any pop-up E caps, if sounds with no interruption, replace them as you like; look for any o ...
i886 發表於 2012-5-9 09:20

I886 師兄,多謝你意見,有時間一定搵日真真睇下有無你所提果幾點病症。
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 15:40:53 | 只看該作者
回復 7# 老排

其實開始發帖系想問問各位師兄對呢D陳年機有乜睇法,師兄們可能比較用開膽機,所以對石機唔係咁感興趣。加上自己身邊無乜音響同好,搵到呢度咪上離開幾個話題希望從中認識各位師兄。
老排 發表於 2012-5-10 15:56:08 | 只看該作者
回復 9# Mlfan2012

其实这些老机,都带点胆味的,看个人口味了,玩音响见仁见志,不会个个口味都一样的,
我以前迷胆,不过后来感觉胆机听音乐,低频不够力,量也少,于是转玩石机,金嗓子E206 搭配 BGW的书架箱,音源用索尼333ESJ  平常时都听张学友,邓丽君,王非,等等一些港台歌曲,学友的歌,这套系统表现得很好,声很圆滑,很有磁性,从中可以听见他的情感,心情失落的时候,听下听下仿佛睇到他的表情,感觉十分不错
ayuen 發表於 2012-5-10 17:02:01 | 只看該作者
個人覺得共同話題好緊要,雖然玩hifi已經係,但呢類機一部起,兩部止,有時想講都答唔到嗲,想買更買唔到,都唔知可以up乜!

我同班師兄都鐘意DIY,可以就儘量用D common同available嘅嘢,有就齊齊玩,無就齊齊搵,世界咁大,無人知或識晒所有嘢,大家共同研究,集思廣益。DIY亦可以身體力行,成功後嘅滿足感真係玩廠機得唔到嘅。

除在黑膠盤同對Audio note300B後級(都有一半DIY),我D嘢轉晒DIY囉!
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 17:12:56 | 只看該作者
回復  Mlfan2012

其实这些老机,都带点胆味的,看个人口味了,玩音响见仁见志,不会个个口味都一样 ...
老排 發表於 2012-5-10 15:56

Accuphase E206, 正!黑面板?我同意你對膽機的睇法,其實小弟都置有一台膽後級以作備用,平時以石機為主,多為前後級分體。最近收到十多部陳年古典前後級,搬返屋企試咗幾天,全部無乜問題。剛才試過果兩部先鋒70s代的经典前後級C-21同M-22,纯甲類每邊出30w, 其接咗對書架3 路paradigm 低音強,高中频适中恰到好處,膽味十足,又估唔到及得上我另外果部400W嘅麥記. C21前級本身無tone control, 不過部M22開咗個鐘已經好熱成間房暖哂,所以不宜長開。至於部可分體的三菱後級DA-A10 加咗前面嘅錶面板後,好型仔,100w 輸出,力度非常強。以前出產的日本機真係用料靓,無話可說。
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 17:42:30 | 只看該作者
個人覺得共同話題好緊要,雖然玩hifi已經係,但呢類機一部起,兩部止,有時想講都答唔到嗲,想買更買唔到, ...
ayuen 發表於 2012-5-10 17:02

我都有咁嘅同感,最緊要有共同話題,不過你們一班師兄弟能夠偶爾聚會,同心合力,DIY 自然有其吸引人之處。我喜歡追求完美,玩機其一,實則我係希望通過各台機種的配合同房間嘅音頻外理去寻求把音乐播放達到最有現場感,呢個就係我玩機的原則。
ayuen 發表於 2012-5-10 18:45:51 | 只看該作者
回復 13# Mlfan2012
Mifan兄清析知道自己要乜,就可朝呢個direction進發。有時間不妨多花點聆聽不同器材多作比較。建議先從坐地喇叭開始,領略那種鬆容感及低頻力量(及需索),再試試其他的器材實力,是否瓣瓣出到。有D機出真正低頻時腳軟,超高頻時起叫剌耳。

Hope this helps.
i886 發表於 2012-5-10 19:07:26 | 只看該作者
老排 發表於 2012-5-10 19:56:59 | 只看該作者
回復 12# Mlfan2012

Accuphase E206, 正!黑面板?我同意你對膽機的睇法,其實小弟都置有一台膽後級以作備用,平時以石機為主,多為前後級分體。最近收到十多部陳年古典前後級,搬返屋企試咗幾天,全部無乜問題。剛才試過果兩部先鋒70s代的经典前後級C-21同M-22,纯甲類每邊出30w, 其接咗對書架3 路paradigm 低音強,高中频适中恰到好處,膽味十足,又估唔到及得上我另外果部400W嘅麥記. C21前級本身無tone control, 不過部M22開咗個鐘已經好熱成間房暖哂,所以不宜長開。至於部可分體的三菱後級DA-A10 加咗前面嘅錶面板後,好型仔,100w 輸出,力度非常強。以前出產的日本機真係用料靓,無話可說。

是金色面板来的,过些日子,待我整理好图片后,便上传清洁过程的图片相关,敬请留意哈~~
好羡慕你,同时拥有那么老的经典器材,其实八十年代为日本音响顶峰时期,那时做的音响,可以说不惜工本,材料有多好用多好,所以说,现在玩音响我都不会玩全新的,都是淘二手的玩,现在新出的音响中档次,一搬缩水都严重了,高档的荷包顶不顺哈 ,因此玩来玩去,始终都是找一些八十年代的旧机玩,如果自己打算收藏的机子,便会花时间心机拆散做清洁保养过......

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
mingmaxxx 發表於 2012-5-10 23:15:01 | 只看該作者
老排兄你很勵害!!你用怎麼方法將舊我反新後如新的一樣 ?
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 23:32:56 | 只看該作者
I stay away from 100V Japan imported power amp for decades, preamp and CD player are ok for 100V, bu ...
i886 發表於 2012-5-10 19:07

Yes, I agreed, but whether yo use 100v or 220v is all depend where we are in the world. Mind asking if you are in HK or oversea? I live in both 110v and 220V area and traveling back and forth every year. In fact most old vintage pieces can be switched to correct voltage directly from back panel if need. Never used step-up/down transformer before plugging to the power source. All directly to the wall outlets and conditioner.
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 23:51:29 | 只看該作者
Mifan兄清析知道自己要乜,就可朝呢個direction進發。有時間不妨多花點聆聽不同器材多作 ...
ayuen 發表於 2012-5-10 18:45

I have been spending my spare time looking for what I need to set up my dream system. Not only to enjoy music but to showcase in the room. I fell in love with Electrostatic speakers recently but the pair was made date back in 80s', are very hard to drive with conventional power amp due to their low 86db sensitivity. My Cary Audio Poweramp equipped with 12 of KT88 is not good to pair with these speakers, Then I started to pair them with SS Mcintosh gears and they work nicely. Conventional speakers regardless tower or bookshelf would never be able to pin-point a prefect center or 3-d image like the electrostatic does. I used to owned the B&W 800D, 802D, all sold and replaced with my current main speakers. Wonderful image when sitting in the tiny golden spot.
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-10 23:55:05 | 只看該作者
回復 16# 老排

Wow, what a job you had done to restore this beauty. Please tell us how to, I need to do mine this weekend. What kind of cleaning stuff to use? thanks
ayuen 發表於 2012-5-11 00:07:16 | 只看該作者

I easily found perfect sound stage, depth and image after switching to monoblocks, not because of just ample power supply but total channel separation. I also ran a dedicated power bar from the main circuit breaker(MCB) to ensure clean power source.
I was also using high power multi-KTs power amp Jadis Jefy 7 to drive my pair of 4 ways 5 units speakers. It was a nightmare to find double quad set matched pairs. Now my approach is to use high effiiciency floor standing speaker, power up by monoblock pre and monoblock SET power amp. Try this out and you may find your ultimate point of arrival.
martin88 發表於 2012-5-11 00:22:08 | 只看該作者
老排兄,你唔好話依部又係500人仔買返來呀?
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-11 02:40:59 | 只看該作者
回復 21# ayuen

Good thinking and suggestion. this is what we call 玩家,發燒低溫佐,換黎系追求完美音質。需然DIY 自有其樂無窮之處,而又都系按各人口味,但真正廠造的還是以之為主流。
ayuen 發表於 2012-5-11 03:18:05 | 只看該作者
Hey Mifan,
Where are you located? Still surfing at this time!
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-11 04:07:13 | 只看該作者
I m here working @ nite.  where you at?
i886 發表於 2012-5-11 08:32:52 | 只看該作者
i886 發表於 2012-5-11 08:37:14 | 只看該作者
i886 發表於 2012-5-11 08:42:39 | 只看該作者
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-11 09:34:28 | 只看該作者
回復 27# i886

哈哈哈,語法寫唔清楚,令師兄們誤解了意思,sorry... 其實系指小弟家有兩處,香港與美國,得閒無事就將D機搬來搬去,所以部機電壓要有可變性,我唔會用外加增壓降壓器。知道呢度系高手猛人聚集之處,用字不清,敬請各位包涵啊。
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-11 09:47:47 | 只看該作者
回復 28# i886

黎緊呢幾日仲會系香港呢度做埋D手尾,琴晚做通頂,而家污下污下。本人系太空人做左空中飛人好多年,好難坐定定聽首歌,莫講話好似師兄們想幾時DIY都得,家裡都裝置左好多機種,好在內子無乜出聲,好彩。
老排 發表於 2012-5-11 12:38:12 | 只看該作者
回復 17# mingmaxxx

其实没这么力害了,前辈过奖了,机子只是拆散清扫灰尘,再用湿毛巾慢慢擦(湿毛巾占点洗洁精,如果污渍太严重,可以占点带磨沙的牙高)
老排 發表於 2012-5-11 12:45:09 | 只看該作者
回復 20# Mlfan2012

前辈,别用英文了,我真心看不懂,读得书少,文化低见谅,

其实机子只是拆散清扫灰尘,再用湿毛巾慢慢擦(湿毛巾占点洗洁精,如果污渍太严重,可以占点带磨沙的牙高)或者去商场买点清洁用品,湿下毛巾占点洗洁精,再搓洗下毛巾拧到差不多干,慢慢擦,这是一个比较花时间的过程,但重点在保养 直通或其它微动开关及电位器相关之上,要花好多心机打理的,而且不能急,要一步步来,稍有行差搭错便会放烟花哈
老排 發表於 2012-5-11 12:47:15 | 只看該作者
回復 29# Mlfan2012

其实真系好羡慕您,系HK同美国都有房子有家,
我系天朝都唔知几时有“春天”罗
老排 發表於 2012-5-11 12:51:04 | 只看該作者
回復 22# martin88

里台唔系啊,系使左差唔多3000文买番来架,总要同果个老世清洁巨个私人网吧26台主机,先肯卖给我
mingmaxxx 發表於 2012-5-11 14:07:03 | 只看該作者
回復 32# 老排
hahah老排如果英文不太好你可以用這個翻譯!!
http://translate.google.com.tw/
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-11 14:37:05 | 只看該作者
回復 32# 老排

老排兄,開始我系用港式白話啦,不過睇到其他師兄回复都系用英語,所以我就入鄉隨俗,初時我仲以為幾位師兄系國外又或系歸僑。需然呢個系以港為基地的網站,但相信內裡會員一定唔少國外同好。

小弟成年時間四處流浪,好掛住家中呆著果D老婆細軟,  正室,阿二,小三....等等..加上最近過入手成十幾部骨懂,你話邊有心做好本份呢。

好多謝你D 舊機返新意見,到時一定買齊所有清潔劑,再整d 返新前後照片比各位過目下。我比較多口水,一於出話題整旺呢下個網,希望各位師兄得閒彈幾個字啊。最好能用中文白話。
martin88 發表於 2012-5-11 14:37:57 | 只看該作者
回復 34# 老排

老排兄,真是辛苦得來致在玩,不過你朋友就真係用人用到盡
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-11 14:50:43 | 只看該作者
回復 27# i886

其實我在國外屋企就有兩種電壓牆上插座,特備裝置220v 比廚房電爐頭同洗衣乾衣機,不過個牆壁插孔就唔同一般,110v 插唔入。所以如果真系要搬部港壓機去美國用都
加條拖把, 無有怕。
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-11 15:31:15 | 只看該作者

其实真系好羡慕您,系HK同美国都有房子有家,
我系天朝都唔知几时有“春天”罗 ...
老排 發表於 2012-5-11 12:47

你睇我好,我睇你好,一樣系咁,我就羨慕你們每天都可以返家想玩下音響都得,本人成日為口奔馳,出差日子多,住酒店多過自己屋企。呢個月算比較清閒,咪上黎發帖打下牙較。想放幾張剛到手的骨懂機,唔知師兄們有無興趣過目下。
老排 發表於 2012-5-11 16:56:14 | 只看該作者
回復 35# mingmaxxx

都话香港人热情,乐于助人,我几时都完全感受得到!接触过今多香港人,无论系普通人定系老板,都系好好讲说话的,
再次多谢前辈提供翻译方法
ayuen 發表於 2012-5-11 16:59:18 | 只看該作者

回復 39# Mlfan2012
以前我都同你一樣到處飛搵錢,07年家父患病令我學會珍惜身邊人,決定以出生地香港作為主要基地,放棄亞太及澳紐區以外所有生意及投資,雖然兩位老人家相繼離去,但這幾年跟他們過得很充實。
唔好意思借左呢條thread講私人嘢,希望大家good health and wealth(我好鬼貪心)。

Mifan兄下星期係唔係香港?有無時間飲茶?大家聚聚。
老排 發表於 2012-5-11 17:12:17 | 只看該作者
回復 36# Mlfan2012

老排兄,開始我系用港式白話啦,不過睇到其他師兄回复都系用英語,所以我就入鄉隨俗,初時我仲以為幾位師兄系國外又或系歸僑。需然呢個系以港為基地的網站,但相信內裡會員一定唔少國外同好。

小弟成年時間四處流浪,好掛住家中呆著果D老婆細軟,  正室,阿二,小三....等等..加上最近過入手成十幾部骨懂,你話邊有心做好本份呢。

好多謝你D 舊機返新意見,到時一定買齊所有清潔劑,再整d 返新前後照片比各位過目下。我比較多口水,一於出話題整旺呢下個網,希望各位師兄得閒彈幾個字啊。最好能用中文白話。

其实前辈用港式白話打番出来,我完全看得明,但系,如果叫我打,我又打唔出,因为自细都系以普通话书写,但系家乡就系讲白话的
其实听你讲,常年系出边飞,开始都几羡慕你,不过想想,其实都唔容易,虽然温钱多,但系钱系温唔晒架,你付出左今多,却失去左同屋里的家人相处的时光,我以前系公司同老板打工,都系一日都晚忙唔不停,从来都某时间同仔玩过,从来都某时间真正对住巨地母子过,后来经过好多也之后,抄左老世,自己租左十几台复印机给工厂,个个月有租收,开始自己做,虽然有时亲苦D,赚少D,但系同时我拥有左更加多的时间,陪仔陪老婆,心里唔再今内疚,顺便暴我的年龄,我系1986年的,现时系深圳生活,
清洁的话,可以参考我下面的帖子
http://www.hififever.com/discuz/viewthread.php?tid=7971
老排 發表於 2012-5-11 17:18:17 | 只看該作者
回復 37# martin88

自己忠意部机,某办法了,为左心头好,拼了
i886 發表於 2012-5-11 18:51:01 | 只看該作者
i886 發表於 2012-5-11 18:56:02 | 只看該作者
i886 發表於 2012-5-11 19:22:09 | 只看該作者
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-12 01:04:13 | 只看該作者
i886, it's ok to use english. I have house in Westcoast. I said "特備裝置" which was already installed for spical equippments or whatever the reason from the previous owner of the house. This might be illegal for local city ordinance. I am not sure what has been done to the power circuit board running to the house. It could be a home use step-up transformer. We moved some appliances with AC220V when we move to US for my kids few years ago. it has been good for me especially when I find some gears that has no selectable voltage, but as I say I normally avoid using step up 220v for music enjoyment unless I have to test the gears I get from European sellers.

I dont have much time sitting home do the cleanning work as I want. I know they should be some hot items  if I post them on ebay or Audiogon. I accquired lot of vintage gears from my father and his friends lately and I was impressed about their crazy hobbies back in the 70s'. I was born in 60s', Should be older than you guys if not too many years apart.
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-12 01:48:18 | 只看該作者
Let me talk about myself little bit, I have been working here in HK since Jan. Working at night through live time network is because the time zone different from US office in CA, I Have two teenage daughters. Got referral from a frined about this site. I am also join for member of Audio Club of Athen, Those European fans are even more crazy for 2-ch music. In fact my main system is involve all Mcintosh gears. those pictures of old vintage pieces I recently accquired are just for fun, nothing serious with them. I dont do DIY much, only to speaker cables that sometime I hand made to my favorite. My music mianly are Brasilian Bossa Nova, Jezz, Chinese Classical instruments, Vocal acoustic. Music sources are in 4 groups: black Vinyl, CD, Sonos music online streaming as well as lossless digital files stored in my Mcintosh music server, System can be controlled with a touch on my ipad and android phone. All Electrostat Panels for speakers including Center and Suround. Whole main system weights about 500lb. Crazy enough?
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-12 02:00:43 | 只看該作者
回復 42# 老排

讲年纪, 我比你地大多啦, 但系呢度论辈份, 我确系新手上路. 好赞同你对家庭观念嘅睇法. 对工作的拼搏. 继续努力!
 樓主| Mlfan2012 發表於 2012-5-12 02:30:27 | 只看該作者
以前我都同你一樣到處飛搵錢,07年家父患病令我學會珍惜身邊人,決定以出生地香港作為主 ...
ayuen 發表於 2012-5-11 16:59

希望你对自己去向决定系正确嘅. 香港系我们家园, 去到边都唔及得香港做乜都咁就手. 我一年要飞10几万公里, 飞咗20年有多. 多过坐巴士. 平时唔多时间陪家人细路. 心有过意不去. 因为家人都已经过咗美国, 所以自己亦周不时返过去住一头半载, 开下D机唔好等呕壊. 每个人都有自己的故事, 呢度其实做就咗好多机会比我们呢班发烧友除咗讲下音响, 仲可以讲下人生, 唔错.

下星期要回朝, 飞返加州, 不过如果我们周不时系呢度保持住交流, 日后一定有机会饮茶见面.