Seas x Focal Scala

關閉 [複製鏈接]
i886 發表於 2012-6-22 13:42:24 | 顯示全部樓層
李練 發表於 2012-6-22 13:50:43 | 顯示全部樓層
除了城大,其他七間大學也有機會用到MatLab, 當然自修也可以。黃金商場有這書買,約港幣90元。

不過我在大學時就真係沒有教光管裡面D野及軍用品。
i886 發表於 2012-6-22 13:58:41 | 顯示全部樓層
李練 發表於 2012-6-22 14:07:18 | 顯示全部樓層
老老實實。我是向阮先生請教喇叭問題,不是你,除非你同阮先生是同一個人,分身登記

呢個網答在討論區答不答人問題,比問者當然有權選擇。
不過,除非無料,吹水,否則沒有可能一句都吾答或回應一些似是已非的答案。又或者踢左個波去。

你話係吾係
i886 發表於 2012-6-22 14:14:45 | 顯示全部樓層
李練 發表於 2012-6-22 14:20:55 | 顯示全部樓層
誰是誰非,各網友心中有數
i886 發表於 2012-6-22 14:27:32 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-6-22 15:05:51 | 顯示全部樓層
這對喇叭箱是否要計好多數設計出來還是看相片做出來的?

價值不菲噢
李練 發表於 2012-6-21 20:14

李練兄我們造這對喇叭絕對超值,遲啲每隻單元post上價格比你。我這對頂班單元一套少於HK$13,000. , Odin or Thor遲啲計比你睇
 樓主| tmmi 發表於 2012-6-22 15:11:20 | 顯示全部樓層
除了城大,其他七間大學也有機會用到MatLab, 當然自修也可以。黃金商場有這書買,約港幣90元。

不過我在大 ...
李練 發表於 2012-6-22 13:50

係呀,長空成日在黃金㗎,你去黃金可能碰到長空攞簽名
李練 發表於 2012-6-22 15:15:51 | 顯示全部樓層
我最想要阮先生教我們設計,這個比$13000 更有意義
 樓主| tmmi 發表於 2012-6-22 15:18:55 | 顯示全部樓層
李生你同長空一樣可愛
李練 發表於 2012-6-22 15:44:59 | 顯示全部樓層
這post 是阮先生發表的DIY 喇叭演示(暫時說不上討論)

有關非技術討論,還是可免則免。
ayuen 發表於 2012-6-22 16:18:24 | 顯示全部樓層
之前有過dispute,經網主作公正調解後事過境遷不再談論。道不同,不相為謀,更不想跟虛擬的並無此人有任何瓜葛!

請睇清楚,呢度係發燒同好會,唔係技術討論區,我地幾個將玩緊嘅嘢share出嚟,你要問公式同軟件應用可參考以下網頁,咁喏有你唔識嘅expert識應用呢兩樣嘢

http://www.hififever.com/discuz/ ... &extra=page%3D1

你有睇清楚至發問都知我地幾個唔係斤斤計較,根本無話過要你比錢至過料嘅人。無需要借少少嘢challenge,你唔係搞亂檔之人一佰幾拾或一千幾佰都係我比。

我唔係仲好似廿幾年前讀緊U咁,與時並進,技術嘅嘢再唔係紙上談兵,見面時開部電腦,納D紙筆,再加落手落腳實行,理論同實踐並重,李先生唔用呢D approach同methodology我無話可說。免起事端,end of discussion.
李練 發表於 2012-6-22 16:29:55 | 顯示全部樓層
講到未阮先生還是不肯在網上過料給廣大網友,一定要見面才過料,都好,得個明白的答案了。
這是發燒同好會。

衹談發燒不談技術
i886 發表於 2012-6-22 16:38:47 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-6-22 17:23:34 | 顯示全部樓層
錯,我係唔想喺網上講D具爭議性又無肯定答案嘅嘢,今日係李練,明天你你李剛,李我都得,網絡大多不付責言論,搞完事就走,我唔想勞氣。
mcw 發表於 2012-6-22 21:15:12 | 顯示全部樓層

Seas x Focal Scala

若果你連羞恥嘟吾識嘅, 我亦無謂教精你~      人地係249#樓点潤你啊李練小朋友

講得好! 李練小朋友,你估我地老馮要過料俾你咩,儍仔。
wkc 發表於 2012-6-29 14:47:35 | 顯示全部樓層
路過一問眾高手,如果要做一個小書架(用芬蘭板),楊師父大約收幾錢(唔方便公開可以pm),同埋係咪唔包油漆/貼皮呢?我見師兄都係自己搞?btw,小弟最想知道係貴唔貴,係咪要自己訂料送到佢工場做?麻煩各位大佬指點一下
ayuen 發表於 2012-6-30 00:55:24 | 顯示全部樓層
wkc兄,高手唔敢當,我地一班人開開心心聚埋研究下玩下啫~

因朋友介紹,埋單計楊師父收的手工費只是香港木工市價約六成(註:我們這喇叭側板內外都是桶型,並非廠喇叭內裡是平板,桶外型只是裝置,所以手工比較多及複雜,兩對造了整整三星期)。就這對兩對喇叭造價來說,我個人來說絕對是超值。

楊師父比我們年長,今次造的喇叭很大,材料多而重,所以我們幾個自己搬搬抬抬上料。如果你做的是小型喇叭,楊師父可能有足夠芬蘭板。用芬蘭板建議唔駛粘木皮,木本身上幾層臘而經好靚,不過是淺色。如喜歡其他木皮作外觀,可考慮用較便宜的MDF板,價錢只是芬蘭板的五份一(但特別款木皮可以貴到幾千蚊一塊4x8呎!)

一班師兄弟剛才跟楊師父吃晚飯,提及你的問題,我會pm你楊師父電話,你直接找他說明需要,材料安排及報價。hope this helps.
admin 發表於 2012-6-30 11:00:53 | 顯示全部樓層
請大家將有關推廣和私人買賣的post放在 “二手市場“
ayuen 發表於 2012-6-30 12:14:50 | 顯示全部樓層
我也沒在這裡作任何推廣或私人買賣,純粹回覆wkc兄提出關於造喇叭'貴不貴'及木工師父的問題。價錢亦留待wkc兄直接找師父傾。
 樓主| tmmi 發表於 2012-6-30 12:40:27 | 顯示全部樓層
路過一問眾高手,如果要做一個小書架(用芬蘭板),楊師父大約收幾錢(唔方便公開可以pm),同埋係咪 ...
wkc 發表於 2012-6-29 14:47

wkc兄你會用什麼單元砌對小喇叭,有好多單元都會出kit set你可以參考下價錢先
muka 發表於 2012-7-2 09:22:06 | 顯示全部樓層
仔細一看原設計http://www.troelsgravesen.dk/cyclop.htm ,原來在同等容積加了bass reflex port, 怪不得李練提問,最後變成罵戰,真是可惜!

抬左一隻落hifi廳度,泊喺對ETON度有型有格,未上色都咁靚,正! 明天開始上底油。
...
ayuen 發表於 2012-6-10 15:56
i886 發表於 2012-7-2 09:34:07 | 顯示全部樓層
muka 發表於 2012-7-2 09:58:43 | 顯示全部樓層
Don't know whether it is important or not but a lot of 睇吾明的公式described at wiki
李練 發表於 2012-7-2 10:23:52 | 顯示全部樓層

Muka 兄,

你問錯人了,應該問Ayuen兄。

你出街飲茶要帶銀包。

吾飲茶是沒有你想要的。

飲左茶你都可能吾明。

楊過都未必明。

李練吾明,所以問,又吾去飲茶,就發生駡戰
KK Sir 之前都中過招,下落不明
下一個會點?
 樓主| tmmi 發表於 2012-7-2 11:48:19 | 顯示全部樓層
终於連20蚊雞都出聲啦
wkc 發表於 2012-7-2 15:09:40 | 顯示全部樓層
wkc兄你會用什麼單元砌對小喇叭,有好多單元都會出kit set你可以參考下價錢先 ...
tmmi 發表於 2012-6-30 12:40

我知有KIT SET,但官網唔齊料,所以也PM了ayuen兄,佢話下星的期幫我問代理,小弟主要是想搵黃金列系的小書架,(中低單元6.5-5.5高音3/4)希望代理有相關設計,唔係要諗個分頻都幾頭痛(PS:我是對DIY喇叭0知識的,只是朋友幫忙代搞)
ayuen 發表於 2012-7-2 23:35:34 | 顯示全部樓層
狐狸終於露出尾巴,明眼人都知我叫李練呢個人岀來飲茶的真正目的,想做網絡盜賊或玩過幾年matlab想借D意發難嘅人唔敢出來見人,用飲茶嗰幾十蚊混淆視聽低唔低B呀?某君自己發難渣唔玩竟被包裝成中左招,又來抹黑別人。未有痛定思痛,仲衰過舊時。
本以為網主公正兩天前將李練這用戶removed,現在走番出來搞事不特止,被revoked的竟然是敢作敢言的佛頭i886兄,無辦法,利字當頭,網主要幫搵錢的自己友。我做人處事每每希望圓滑一點,但這樣的網站實非我輦應該支持。網主亦可將我及所有反對聲音者ID revoke,你地自己玩晒佢。唔係剩得你地想點玩就點玩,香港仍很多地方讓我們批評及踢爆害群之馬!
mcw 發表於 2012-7-3 09:58:29 | 顯示全部樓層
呢到越來越黑暗,俾人發現身有屎就玩封殺
admin 發表於 2012-7-3 10:56:44 | 顯示全部樓層
敢作敢言不代表可以對其他人作人身攻擊, 多次出粗口圖去鬧人. 再引用過左去多年的事件挑起爭論. 這是本網站不能接受的和這風氣是不可助長的.

說到利字當頭, 大家應該好清楚搞網站, 開班所收的是絕對不能 cover 租金, 電費, 專線, server 等等. 我們幾個志同道合的人在這7年來定期開班去讓大家認識DIY, 制成品雖不是十全十美的但總體來說參加者都是滿意的. 如我們不是為興趣, 早早便不用再搞了.

完全明白一個網站很難可以令全部人滿意, 而我們亦沒有額外的時間去處理網站內的爭論. 所以近日重申HiFi Fever版規, 希望大家可在一個平和尊重的大前提下分享及討論. 而由現在開始亦會嚴格執行版規, 有問題的文章和會員一概會被封鎖甚至刪除. 目的只是可以讓這個平台可以繼續運作下去.

如大家覺得我們這是不合理, 專制等等. 實在對不起, 這個網站可能不適合你們.