Seas x Focal Scala

關閉 [複製鏈接]
ayuen 發表於 2012-5-7 18:07:28 | 顯示全部樓層
回復 48# manlam168
Manlam兄咁遲至嚟!等你好耐啦,無打乞痴咩?我走啦,去游水做運動,明天幫你地鐳射打板呀。
martin88 發表於 2012-5-7 18:08:17 | 顯示全部樓層
有108條好漢在線,点解得我地五個人九up?
i886 發表於 2012-5-7 19:07:26 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-7 19:51:12 | 顯示全部樓層
我鯨魚幫都啱啱係水游左上泥。Thomas兄對嘢今次DIY到咁勁,直迫廠機,又真係幾難答嗲,木工師傅亦唔知收幾多錢,laser打左D板有圖則盡快約報價。
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-7 19:55:47 | 顯示全部樓層
我鯨魚幫都啱啱係水游左上泥。Thomas兄對嘢今次DIY到咁勁,直迫廠機,又真係幾難答嗲,木工師傅亦唔知收幾 ...
ayuen 發表於 2012-5-7 19:51

單源已經係頂班,依家最緊要幫佢著件靚衫,等老婆比佢入屋
ayuen 發表於 2012-5-7 20:11:50 | 顯示全部樓層
你帶對好sexy嘅女入屋就話唔比啫,呢對咁sexy喇叭你老婆高興都嚟唔切,你日日一早就返歸。
i886 發表於 2012-5-7 22:22:18 | 顯示全部樓層
manlam168 發表於 2012-5-8 01:04:58 | 顯示全部樓層
希望開聲會好聲啦,如果D聲重差過對D2,我老婆講得一手好流利廣東話粗口,
大概會咁講,咁大舊野左住晒,跟住果D出唔到街,朋友們祝我好運啦.
martin88 發表於 2012-5-8 07:31:08 | 顯示全部樓層
回復 58# manlam168

猛男兄如果係咁,唔緊要小弟屋企有地方喎 ,你唔洗怕左住我,我一定會幫朋友
i886 發表於 2012-5-8 07:51:56 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-8 08:54:24 | 顯示全部樓層
快的 up 多两咀, 仲有2個post, 今日發帖 100大关, yeah~
i886 發表於 2012-5-7 22:22

勁,琴日過咗100大關
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-8 08:57:31 | 顯示全部樓層
希望開聲會好聲啦,如果D聲重差過對D2,我老婆講得一手好流利廣東話粗口,
大概會咁講,咁大舊野左住晒,跟 ...
manlam168 發表於 2012-5-8 01:04

黃飛鴻講囗唔緊要,最驚佢出手攞把大關刀然後...
i886 發表於 2012-5-8 08:57:47 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-8 21:56:08 | 顯示全部樓層

鐳射激光打印酒桶身材.

左邊是我對Eton嘅新衫,右邊是Seas Focal,10吋低音箱唔係小嘢架!

Seas Focal三款contour template.最右是頂底板原尺寸。中間一塊offset左25mm(一吋)。左邊一塊offset左router嘅距離,木工師傅用呢塊guide住就可以鑼到一吋厚嘅MDF頂底板。

左右兩邊一 吋MDF板每隔一吋鑼坑,咁就可以屈曲圍埋兩塊頂底板落膠水做成酒桶身型,D坑用飛機膠水溝木或鋁粉,或Manlam兄建議嘅瀝青(有damping作用)填充,

膠水干後用router鑼開三件,黐翻D頂低板搞掂。開喇叭窿,打磨、噴油、入焗房,收工...D木工師傅。我講就識,要我落手做?閃!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-8 22:02:43 | 顯示全部樓層
好似睇職業特工隊鎅玻璃咁
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-8 22:05:59 | 顯示全部樓層

Yuen師兄上面二塊大個塊是否係Grande用;細個塊係Scale用
ayuen 發表於 2012-5-8 22:11:31 | 顯示全部樓層
Laser D厚纖維板或鐵片嘅強度仲勁!唔得,戴番個太陽鏡先。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-8 22:12:28 | 顯示全部樓層
回復 66# tmmi
Yes buddy...
i886 發表於 2012-5-8 22:35:36 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-8 22:44:34 | 顯示全部樓層
坦克,M10,無人駕駛,鐳射激光鎗,下次唔知用乜出征?仲有D防彈布,除左射人,保護下自己都好。
martin88 發表於 2012-5-8 23:16:15 | 顯示全部樓層
回復 69# i886

用埋LASER開版样,睇落重勁過睇星球大戰,應該是全港DIY喇叭首用的弟一個版样,勁到爆,HK DIY speaker RED HOT HIT 喂曾光嚟咗(爭光)
i886 發表於 2012-5-8 23:22:41 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-8 23:32:12 | 顯示全部樓層
無嘢撈又多一條出路:body guard
i886 發表於 2012-5-8 23:36:45 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-9 00:02:13 | 顯示全部樓層
Good for me.我夠老...資格
ayuen 發表於 2012-5-9 00:05:32 | 顯示全部樓層
回復  i886

用埋LASER開版样,睇落重勁過睇星球大戰,應該是全港DIY喇叭首用的弟一個版样,勁到爆,HK DIY sp ...
martin88 發表於 2012-5-8 23:16

Thomas兄決定要玩呢對嘢時,除左CAD/CAM,木工呢家嘢我乜都幫唔到!拿起部腦喺火車度咪設呀設,計呀計囉。飛機大炮都造到,無理由酒桶做唔到。最後決定攞死光鎗射佢。
martin88 發表於 2012-5-9 00:17:23 | 顯示全部樓層
你地咁齊先進工具一定做到啦,萬無一失,掂
i886 發表於 2012-5-9 20:02:55 | 顯示全部樓層
i886 發表於 2012-5-9 21:09:56 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-9 21:15:23 | 顯示全部樓層
回復  tmmi

Thomas c hing,
Now woofer is at 8 ohms, and should be using 4th order -24dB crossover,  ...
i886 發表於 2012-5-9 20:02

Thx 佛頭師公
martin88 發表於 2012-5-9 21:26:22 | 顯示全部樓層
回復 79# i886
師父終於發功,好次十式裡面都未用第一式來發功 已經有佛光初現的感覺,低我封你做偶像
i886 發表於 2012-5-9 21:30:47 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-5-9 21:50:16 | 顯示全部樓層
回復 82# i886
佛頭兄,You are on the spot already!好多謝你出手相助,將10"鎂盤嘅小高峰鏟除。 功德無量啊!
i886 發表於 2012-5-9 21:55:38 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-9 21:58:46 | 顯示全部樓層
回復  i886
師父終於發功,好次十式裡面都未用第一式來發功 已經有佛光初現的感覺,低我封你做偶像:hand ...
martin88 發表於 2012-5-9 21:26

馬師傅我地真係要去下佛頭師公常平個私竇,睇下師公用萬佛朝宗打造對喇叭播放鬼太鼓有幾地動山河
i886 發表於 2012-5-9 23:15:33 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-9 23:19:56 | 顯示全部樓層
回復 85# tmmi

let's go,睇下有幾

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-9 23:57:09 | 顯示全部樓層
鎂盤無左高峰,呢到多返兩個!如來神掌有邊招係兩隻手架?
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-10 03:06:46 | 顯示全部樓層
鎂盤無左高峰,呢到多返兩個!如來神掌有邊招係兩隻手架?
ayuen 發表於 2012-5-9 23:57

要用周星星嗰招揸波龍爪手
ayuen 發表於 2012-5-10 15:36:18 | 顯示全部樓層
今天開router鑼酒桶MDF頂底板,咁大個佬第一次開鑼機,一切安全為先,開機,發覺轉數
頗高,離心力令router有小小fing,搵塊炮灰板試鑼,先鑼8、9mm深,慢慢推,掌握左要用
幾多力,覺得12mm厚分兩次鑼適合,去馬。

用G-Clamp夾住塊laser template落MDF,Router壓在template邊,一分鐘就鑼好一邊,
theoretical諗嘅同practical出來嘅差無幾,兩塊頂底MDF機岀世了.

本帖子中包含更多資源

x
i886 發表於 2012-5-10 19:09:09 | 顯示全部樓層
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-10 19:50:24 | 顯示全部樓層
今天開router鑼酒桶MDF頂底板,咁大個佬第一次開鑼機,一切安全為先,開機,發覺轉數
頗高,離心力令route ...
ayuen 發表於 2012-5-10 15:36

眀天輪到我地鑼,36塊唔知攪幾耐
ayuen 發表於 2012-5-10 20:06:27 | 顯示全部樓層
回復 92# tmmi
慢慢來,最緊要安全!
ayuen 發表於 2012-5-10 21:35:25 | 顯示全部樓層
記住帶goggle同mask,MDF(Medium Density Fibre)板含化學品,都好毒架!
i886 發表於 2012-5-10 21:38:40 | 顯示全部樓層
martin88 發表於 2012-5-10 22:09:26 | 顯示全部樓層
ayuen前輩,第一次開鑼機都鑼得好靚,鑼D板邊非常整齊又冇崩,好掂喎,勁正,鑼嘢請不要急速,會燒板和燒鑼咀
ayuen 發表於 2012-5-10 22:30:22 | 顯示全部樓層
回復 96# martin88
Manlam師兄過晒料比我。做足功課,事半功倍
martin88 發表於 2012-5-11 12:36:24 | 顯示全部樓層
分頻器:
外置分頻器可以徹底消除磁力干擾以及由揚聲器箱體內部震動這類機械干擾所導致的失真問題。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-11 17:16:24 | 顯示全部樓層
心有0犀!?嗰日傾緊呢樣嘢,真係無位嘅藏係對喇叭腳都好。
 樓主| tmmi 發表於 2012-5-11 18:28:16 | 顯示全部樓層

早上到旺角買6分澳洲MDF板,澳洲板比大陸板貴3成。

猛男一招老漢推......板,將MDF板手到拿來

先用積梳介至接近所需位置

再用鑼機執靚邊位

今日開得4塊,下星期再努力

本帖子中包含更多資源

x