返回列表 發新帖
樓主: i886

摩到通透為止: Bozak ISO-X audiophiler mods EQ前级

樓主| i886 發表於 2012-6-19 12:32:30 | 顯示全部樓層
ayuen 發表於 2012-6-19 13:07:48 | 顯示全部樓層
神功初成,帶落嚟一展身手~
 樓主| i886 發表於 2012-6-22 16:34:11 | 顯示全部樓層
mcw 發表於 2012-6-22 21:48:36 | 顯示全部樓層

摩到通透為止: Bozak ISO-X audiophiler mods EQ前级

上左隻大牛邊聽邊改, 大牛足4.8A真係吾講得少, 推動力明顯幾級跳; 铁蕊大牛聲底同原線圈牛吾同, 線圈牛似係動態大的, 其實係"飄"嘅表現; 铁牛敦厚沉實, 比我更有胆去上銀線, 真係有排搞~

相中見到电源部份, 柝左两個 fuse (原315mA fuse用23AWG CAT6E bypass), 利用空間改成 CBC濾波:
C1 = 老坑 Rubycon 藍皮藍字 W系85度 330uF/50V
R1 = 水泥 7.5歐 5W
C2 = 新仔 Rubycon RX-30 1,000uF/35V + 470uF/35V
呢個水泥用大左, 有两個考慮点:
1 . . 减低紋波
2 . . 將C2大电容組“架"起, 係仍然忠于大电流細电容玩法, 不過老坑C1吾知勝任否?
跟住係电源回路(落地線) 串左只高週扼流圈 1.52mH . . ., 感覺通透依舊, 但多左的聲尾 . .
暫時係咁, 繼續享受用音樂煲機啦!

今劑好玩囉 ^_^

- 發送自我的 iPod touch 大板凳應用