查看: 17258|回復: 43

2012夏季-隔離牛製作班x電源線材製作班

admin 發表於 2012-4-11 16:28:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
活動類型:
課程/工作坊
開始時間:
2012-5-5 19:15 至 2012-5-5 21:15 商定
活動地點:
HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
每人花銷:
250 元
已報名人數:
剩餘名額:
4 人
報名截止:
超級大優惠!!! 繼續半個Course價錢, 兩個課程
HiFi Fever 超級大優惠, 半個Course價錢, 兩個課程

隔離牛製作班  X 電源線材製作班 (2012夏季)

隔離牛製作班
音響隔離牛製作班由經驗豐富, 具備註冊電業工程人員牌照的導師任教.
由電源理論, 製作技巧, 要點, 安全規則, 測試等等全面兼顧. 務求各學員除了可擁有一套自己製作的隔離牛之外, 當中亦可學到電源的基礎知識.

不同套件包括:
1500VA 隔離牛套件 (後級用)
800VA 隔離牛套件 (前級, CD, DAC 用)

電源線材製作班
經過多種線材測試, 我們成功配搭了多款高質素的音響線材組合.

製作班會從電學, 物料等方面講解不同電源線的分別, 測試及親手製作一條高質素和安全的音響線材.
套件有多種配搭選擇, 絕對可滿足不同用家的需要.

日期:
試聽隔離牛/各種線材/理論: 5月5日 (六) 7:15pm-9:15pm
造牛/造線: 5月19日 (六) 1:30pm-7:00pm

課程費用: $250 包晒兩個課程
隔離牛套件1: 800VA 連全鋁機箱, 插座, 配件, SoftStart, LED表頭等等 - $2580起
隔離牛套件2: 1500VA 連全鋁機箱, 插座, 配件, SoftStart, LED表頭等等 - $3380起
隔離牛/線材套件可在第二堂收零件時才付款

隔離牛機箱 220Wx148Hx300D mm

名額: 12人, 先報名先得.
參加者可接下面的 "我參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.
收到pm後請回覆想做800VA或1500VA方便備料

已付款:
dogdanny (1500VA)
yiwenhong (1500VA)
benmak * 2 (1500VA * 2)
850t (1500VA)
e9002 (1500VA)
kwan272 (1500VA)
bb1668 (1500VA)
WINGLI (1500VA)

已從Email報名
jacobchan
Halook

前參加者 Comment:
aykc: 我製作的隔離牛是1500VA的,接駁了CDP和前級,後級直接入牆.
使用十多小時後,與沒有隔離牛比較... 用了隔牛後,音場闊了,離箱感覺大左,合起雙眼會覺得間房大左;細微聲音也清晰了,比之前有條理得多, 慶幸,音色沒有明顯改變.
我相信煲多幾十個鐘,聲音會更上一層樓!!

9.9N銅 : This 隔離牛 is fine to me - not generate heat - sound stable - improve 弱音

martin88: 搬了隔離牛回家已有两天,在這兩日反覆測試,用穩壓牛+隔離牛+濾波拖板,聲音雖然好聽,但不太全面,如只用隔離牛,聲音較為厚實,和很全面,但本人較喜歡用穩壓牛+隔離牛的聲音,高音細致多些,不像用濾波拖板這樣太多高音了,總括用了隔離牛高,中,低音都改善了,和音牆空間大了和靜了些,說笑講一句,就好像加了TURBO一樣,在這個課程裝製了這個隔離牛沒有失望反而有驚喜,在這多謝Modi SIR 的教導.THX.......

Halook: 之前CD機一直用跟機雞線直插拖板,現在用DIY古河電源線插落隔離牛,感覺聲音冇原先粗糙及音場更立體,大約有20%改善。

tmmi: 忠告!!! 不可一,不可再,唔係想戒都難。因為用咗兩日覺得背景靜咗好多,聽嘢又多咗又細緻咗,又一毒物。

manlam168: 隻銀牛D聲真係好舒服,好柔和,背景超寧靜, 太柔和有D人會吾喜歡, 但係我自己比較喜歡這種聲.

familyhorse: Modi Sir,十分感激你的耐心指導,令我可以一嘗DIY牛牛嘅樂趣。隻牛嘅用料真係好正!唔想浪費D靚料,我很用心去砌parts同屈線!作為DIY初哥連錫都未焊過嘅我,攬理條線攪到成12點,仲整到 fuse 都跳埋,真係唔好意思! 十分享受個製作過程同成果! 我老婆見我抱隻牛番去,即話:「呢隻嘢無 4、5千都落唔倒樓啦!」,果然識貨

ckleung17: 牛牛回家2星期,今天終於開工了。多年前家褢裝修,失敗爭取安裝獨立電源,今天可透過牛牛一償心願。

今次做的隔離牛。有表頭有SoftStart,轉色開關燈.

已通過 (8 人)

留言 每人花銷 申請時間
WINGLI

自付 2012-5-1 23:52
kwan272

wah272@gmail.com

自付 2012-4-23 11:34
bb1668

tedyau@gmail.com

自付 2012-4-22 23:00
e9002

9002@sinaman.com

0 元 2012-4-19 20:49
850t

johnnycctam@hotmail.com

0 元 2012-4-18 17:10
benmak

bensonmak@gmail.com

自付 2012-4-18 10:09
yiwenhong

yiwenhong2002@yahoo.com.hk

自付 2012-4-15 13:47
dogdanny

dogdanny@netvigator.com

自付 2012-4-12 10:45
yiwenhong 發表於 2012-4-15 13:50:33 | 顯示全部樓層
雙聲道Int Amp用隔離牛會唔會Cut 頻或衰聲呢?
如果效果正面,我就打算造1.5KV. 配件係D乜,幾價度呢?
謝謝!
modi 發表於 2012-4-15 17:00:30 | 顯示全部樓層
回復 2# yiwenhong

隔離牛不同濾波器,是不不Cut頻的。
    隔離牛套件2: 1500VA 連全鋁機箱, 插座, 配件, SoftStart, LED表頭等等 - $3380
 樓主| admin 發表於 2012-4-15 21:34:41 | 顯示全部樓層
Thx yiwenhong, dogdanny 參與
yiwenhong 發表於 2012-4-16 16:37:30 | 顯示全部樓層
回復  yiwenhong

隔離牛不同濾波器,是不不Cut頻的。
    隔離牛套件2: 1500VA 連全鋁機箱, 插座,  ...
modi 發表於 2012-4-15 17:00

謝謝Modi Sir!
如果我想其中有120V output得唔得呢?
modi 發表於 2012-4-16 16:51:32 | 顯示全部樓層
可以
 樓主| admin 發表於 2012-4-18 14:18:07 | 顯示全部樓層
Thx benmak for joining!
 樓主| admin 發表於 2012-4-18 22:49:25 | 顯示全部樓層
Thanks 850t for joining!
Halook 發表於 2012-4-22 10:31:01 | 顯示全部樓層
Please reserve a place for me
bb1668 發表於 2012-4-22 23:57:53 | 顯示全部樓層
Please check my enrollment application.
kwan272 發表於 2012-4-23 11:35:46 | 顯示全部樓層
Just enrolled, please confirm.
 樓主| admin 發表於 2012-4-27 00:09:22 | 顯示全部樓層
Thx Halook, bb1668 and kwan272 for joining!!
kwan272 發表於 2012-4-30 12:38:39 | 顯示全部樓層
回復 1# admin

Hi,

I have enrolled, but have not received instructions for payment. Can you please provide payment instructions. Thanks!

Kwan
 樓主| admin 發表於 2012-5-1 00:07:47 | 顯示全部樓層
回復  admin

Hi,

I have enrolled, but have not received instructions for payment. Can you please p ...
kwan272 發表於 2012-4-30 12:38

Kwan 請查看短消息。
bb1668 發表於 2012-5-2 11:54:44 | 顯示全部樓層
Dear admin,

I have transferred a total sum ofHK$500 (being the tution fee for kwan272 and me) to your HSBC account on 1st May via  ATM.  I have also faxed the transfer record to you this morning.  Please confirm receipt of the sum.
 樓主| admin 發表於 2012-5-2 17:34:24 | 顯示全部樓層
Dear admin,

I have transferred a total sum ofHK$500 (being the tution fee for kwan272 and me) to yo ...
bb1668 發表於 2012-5-2 11:54

Received, thx!
 樓主| admin 發表於 2012-5-4 23:13:49 | 顯示全部樓層
明天下午7:30開始上第一堂!
 樓主| admin 發表於 2012-5-7 11:00:28 | 顯示全部樓層
謝謝參與隔離牛製作班x電源線材製作班,

請各參加者看電郵確認套件.
yiwenhong 發表於 2012-5-10 20:03:14 | 顯示全部樓層
Modi Sir, 本周六有冇得開早呀?
Thanks
Halook 發表於 2012-5-10 20:31:25 | 顯示全部樓層
Modi Sir, 本周六有冇得開早呀?
Thanks
yiwenhong 發表於 2012-5-10 20:03

師兄,應該是再下一個(19-5-2012)星期六呀!
 樓主| admin 發表於 2012-5-10 22:58:35 | 顯示全部樓層
Halook 發表於 2012-5-10 20:31

是的。下一個星期六才是下一堂。
yiwenhong 發表於 2012-5-11 06:53:10 | 顯示全部樓層
Halook 發表於 2012-5-10 20:31

係wo,擺左烏龍
modi 發表於 2012-5-17 21:40:53 | 顯示全部樓層
隔離牛制作班於本星期六19/5,於早上1030時開始,請大家注意!
kwan272 發表於 2012-5-18 11:57:40 | 顯示全部樓層
Sorry I am unable to make it till 12:30pm.
 樓主| admin 發表於 2012-5-18 23:18:06 | 顯示全部樓層
Sorry I am unable to make it till 12:30pm.
kwan272 發表於 2012-5-18 11:57

No problem, you can join later and we'll ensure you can finish it too.
modi 發表於 2012-5-20 10:26:05 | 顯示全部樓層
多謝大家參與隔離及電線制作班,由早到晚的工作實在不容易,希望大家好好享受自己制作的成果!也可在此分享一些感受!謝謝大家!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
e9002 發表於 2012-5-20 11:05:46 | 顯示全部樓層

回復 26# modi

請問錶頭無顯示 & outlet 無電 ,是否fuse問題???

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| admin 發表於 2012-5-20 12:57:05 | 顯示全部樓層
回復  modi

請問錶頭無顯示 & outlet 無電 ,是否fuse問題???
e9002 發表於 2012-5-20 11:05

打比我地了解下。email 左電話给你
kwan272 發表於 2012-5-21 21:39:39 | 顯示全部樓層
Well I had a great time. Everyone was friendly and helpful. Modi was knowledgable and very helpful too. It was a long day but very rewarding. I highly recommend this workshop
modi 發表於 2012-5-21 22:01:53 | 顯示全部樓層
回復 29# kwan272

多謝!
modi 發表於 2012-5-21 22:05:31 | 顯示全部樓層
有問題的隔離牛也只是一些小問題,做成閣下不便,在此深表歉意!
modi 發表於 2012-5-21 22:07:03 | 顯示全部樓層
回復 27# e9002

e9002
         你的隔離牛還有問題嗎?如有可以再聯絡我,謝謝參與!
850t 發表於 2012-5-21 23:07:40 | 顯示全部樓層
謝謝modi sir的教授,隻隔離牛好得~~~
多謝。。。。highly recommend for anyone who is interested in DIY....
yiwenhong 發表於 2012-5-23 09:36:38 | 顯示全部樓層
好多謝Modi Sir,唔單至教我地點樣砌牛,甚至落埋手幫學員解決問題.very nice! very pro.
仲要好多謝其他Ching,無私地share佢地既成果,同經驗,使我可以順利完成(原本我連燒焊都唔識,不過經ching一路燒一路指點,最終都搞掂).一路過程都好難忘,好開心.所以,非常值得推薦俾想砌隔離牛既Ching.
e9002 發表於 2012-5-23 23:25:22 | 顯示全部樓層
好多謝Modi Sir,我的隔離牛無問題啦!
garymate 發表於 2012-5-28 20:43:31 | 顯示全部樓層

正呀,court me in next time, please
garymate 發表於 2012-5-29 11:22:22 | 顯示全部樓層
Missed that, when will be the next time
 樓主| admin 發表於 2012-5-30 12:35:37 | 顯示全部樓層
回復 37# garymate

About Oct will have another one.
wongcwwilson 發表於 2012-8-30 23:27:42 | 顯示全部樓層

請問有沒有10月DIY 隔離牛X 電源線材製作課程的最新update呢?  Thanks
poetrypoon 發表於 2012-10-8 10:44:50 | 顯示全部樓層
我又想參加..幾時開呢..?
e9002 發表於 2013-2-25 09:02:56 | 顯示全部樓層
Modi Sir:
my transformer(1500) connected to my pre-amp, but i found out some noise (D...d...) hear form speaker. i disconnected my transformer, then the nosie disappear. please help!
 樓主| admin 發表於 2013-2-25 16:41:54 | 顯示全部樓層
e9002 發表於 2013-2-25 09:02
Modi Sir:
my transformer(1500) connected to my pre-amp, but i found out some noise (D...d...) hear f ...

Hi, e9002, please read PM
modi 發表於 2013-2-25 20:30:45 | 顯示全部樓層
e9002 發表於 2013-2-25 09:02
Modi Sir:
my transformer(1500) connected to my pre-amp, but i found out some noise (D...d...) hear f ...

星期六上來,幫你看看。
kk_ho 發表於 2013-3-22 15:42:34 | 顯示全部樓層
各位,當晚有最新的手提藍芽喇叭介紹, 香港還未上巿,吾係大陸野

歡迎各位帶手機及音樂檔作現場測試

特別場祇供隔離牛班優先享用