返回列表 發新帖
樓主: kk_ho
打印 上一主題 下一主題

2012 No.2 Project : 192KHz 24bits USB bit stream converter

關閉 [複製鏈接]
Horace 發表於 2012-3-7 17:50:28 | 只看該作者
可唔可以加 AES output?
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-7 18:51:32 | 只看該作者
都是一條財路,但我會有奇局等你
i886 發表於 2012-3-10 20:07:49 | 只看該作者
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-10 23:06:12 | 只看該作者
饑餓銷售+搖號購買方法

不過講真,三月至四月衹會有十隻供應
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-12 01:36:33 | 只看該作者
PCB 圖紙已發至工廠,預計24-Mar 裸機測試

希望吾駛改Ver 1.1
kinkin 發表於 2012-3-13 14:27:12 | 只看該作者
...好..好..好..好 ...好..好..好..好 ...好..好..好..好
bigboyhk 發表於 2012-3-13 21:48:23 | 只看該作者
又一傑作,希望有幸試聽啦.
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-13 22:03:02 | 只看該作者

可以,1'st sample 會於三月十七日完成

貨源有限,現在可落訂hold 貨,你預$1200有找先
音色不用擔心

另有痴線版提供,全BlackGate電容+靚RCA座+"毒"立5V供電系統

派俾傳媒測試都無左五隻.......
ayuen 發表於 2012-3-13 22:51:24 | 只看該作者
痴線版幾銀?
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-13 22:57:29 | 只看該作者
"毒"立5V(500mA)供電系統= UCC regulator + C-CORE (No softstart), Blackgate capacitor inside

Main unit FULL Blackgate x 16pcs.

RCA socket.  (If you need to upgrade the RCA Digital output).
Horace 發表於 2012-3-14 11:39:19 | 只看該作者
麻煩 pm 痴線版價錢
kinkin 發表於 2012-3-14 16:54:41 | 只看該作者
貨源有限,現在可落訂hold 貨,你預$1200有找先
音色不用擔心............................
give me account detail ,  i will transfer  ,sit  first  sit first
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-14 19:24:00 | 只看該作者

因為俾人x

全部統一時間開賣,三月三十一日
數量:Professional 版:5部,每部$1,280
         痴線版:面談,太貴了

HIFIFEVER 會員優先,每人限買一部
不設排隊,Tim Cook 教的
ayuen 發表於 2012-3-14 22:44:38 | 只看該作者
2080?我訂一部!
kinkin 發表於 2012-3-15 22:04:27 | 只看該作者
數量:Professional 版:5部,每部$1,280
i need one   please reserve 1pc
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-15 23:02:19 | 只看該作者

PCB到手,有排忙,估計最多能完成兩件

正常,痴線各一

我先封測一週

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
Halook 發表於 2012-3-17 17:34:42 | 只看該作者
KK sir, 我要一部 professional 版
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-17 17:49:09 | 只看該作者
得十塊PCB空板返來。
不設掛號,落訂,一視同仁

三月三十一日,準時發售
ayuen 發表於 2012-3-17 19:19:44 | 只看該作者
咁即係點買?而家落訂,定三月三十一日準時發售至落定?如果而家可以落訂,即係而家發售係咪?套痴線版即係幾銀?講過實十卜你,點落訂?
ayuen 發表於 2012-3-17 19:25:28 | 只看該作者
有無HSBC/痕身戶口?一陣過數比你。
Halook 發表於 2012-3-17 19:40:05 | 只看該作者
有無HSBC/痕身戶口?一陣過數比你 X 2
ayuen 發表於 2012-3-17 21:10:37 | 只看該作者
Tmmi Tmmi,急callTmmi...乜你唔玩CAS咩?玩就快D落訂...
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-17 21:46:17 | 只看該作者

多謝捧場,全部人統一時間日期發售
禁止黑材料

還有,要tune到我收貨狀態才發賣
ayuen 發表於 2012-3-17 22:00:44 | 只看該作者
即係點呀?係咪即係要搞到買iPhone咁在特定時間排隊或上網爭呀?咁我唔玩啦,代理唔肯賣嘅8802 tenor我都買到聽緊,枉我咁support你!
tmmi 發表於 2012-3-17 23:35:58 | 只看該作者
回復 72# ayuen

我個人比較故老,仲係聽CD同LP,我唔係好識玩CAS。
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-17 23:48:05 | 只看該作者
Today progress

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-17 23:56:35 | 只看該作者

個個留言話要,我俾邊個先呢?
是否先留言就俾果個先呢?
是否七年前最早支持hififever 既朋友又俾佢先呢?
得十塊底板,五套料,我救到邊個先呢?

十個樽五個蓋,呢D問題吾識點答你。
不個你退出吾要,我代表有興趣既朋友多謝你先

在各方面壓力下終於完成一雞六吃的USB converter.
以$1280的售價, 平均每吃為$213.3333, 比大陸機更高性價比
聲音如何? 呵呵......

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-3-18 04:50:56 | 只看該作者
Hififever乜唔係不嬲報名、收訂、先到先得咩?香港代理已經唔support自己人,唔賣8802, 要你哽outdate廠底7022。

我都好多謝你當左自己係Tim Cook,但就將outdated Ipad1當ipad3 賣,我唔駛為support香港產品哽的outdate嘅廠底貨。

呢部就係痴線版8802,直食24bit192k file轉RCA及I2S入1955MK2 DAC.原裝錄音係點就點,並非假嘢要升頻。8802跟7022用嘅零件相若,你攞到8802,成品差十蚊八蚊美金。世界之大,外國代理肯賣比外國廠家以增加產品競爭力,轉個頭就返到香港,香港設計者仲自以為是不團結增加議價能力就越做越差比人蝦!

我唔係亦唔會做音響生意,也不是寫稿佬。只希望可以為香港DIY出一點力,忠言逆言,我亦講完事實就算,平常心。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-3-18 07:07:30 | 只看該作者

不吐不快,香港人其實可以好叻,讀書時已有師兄俾德國波子廠睇中,請左過去做designer,我以佢做榜樣motivate自己!興幸地我的設計也上過國際雜誌,有些項目更獲外國政府邀請轉讓為其國家產品。最近也有一項目在商議中,並非hifi,但100%我自己design同做緊DIY。我不便把相片放上hififever,怕見光死被抄襲,有興趣CHing可聯絡我研究研究!雖非rocket science,但相信都會話「唔係呀?香港設計?仲做緊有實物睇?」

講勝價比香港點同係全世界工廠大陸比?TB幾佰人仔就有類似product,加多的錢就連新嘅8802都喺外國訂到返來,作為香港人我想撐番自己人啫!你自己攞唔夠貨返來十個樽五個蓋唔好好檢討一下點做好的,返而學apple推銷方法做?走錯路啦師弟(我絕對有資格叫你師弟)!這只會坐長炒風,令香港越來越少實業兼無進步!
i886 發表於 2012-3-18 10:27:23 | 只看該作者
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-18 11:28:43 | 只看該作者

在下在hififever 並非正職之工作,衹係業娛興趣玩下。

好彩之前都有師兄問過我正職,興趣之問題,相信有部分師兄會明事理如最近的MF DAC兄

十個樽五個蓋問題,不如我傾盡身家坐MOQ 2K貨, 部野D IC我全部都可以買到。包括8802, 熟我背景的師兄當然知乜事,例如ManLam, Ckeung, SamSam.佢地比較明事理。要出差買吾到,對產品存有懷疑(假升頻), 請不要購買,我從沒有逼過任何人買。

淘寶有一雞六吃,又有獨立LDO設計賣,你找出來看看,大家都想看看,炒賣,除非有先達佬係我度買再炒。我標價$1280就係咁

心水清既朋友看見你8802用料衹會,用8802聽44.1既歌但8802設定左做192輸出,呢D係叫升頻,定叫升仙,還是升空..........都係吾教你咁多,你係師兄黎,應該比我堅
ayuen 發表於 2012-3-18 13:30:01 | 只看該作者
代理唔賣8802比你,你見都未見過,用都未用過夾梗話有相為證播緊真正192K嘅歌係設定出來升仙升空局,井底之蛙兼胡亂無理如此,真係講嚟都無謂,無得教兼無得救,但願這是個別例子,香港嘅U唔好再教D咁嘅rubbish師弟,徒弟徒孫出來,shame on you,無眼睇。
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-18 13:48:34 | 只看該作者

要食2K 貨,小弟無咁多$
看來,還有人吾知升頻係乜,有機會會在示範會講解一下

我有幾多料,大家上CAS 試聽會都大慨心中有數

要出差,買吾到,又想要,又想打尖落訂,自己話有大把貨,有無得教,有無得救,我教人,定人教我,人身攻擊,誰是Rubblish,各網友心中有數。
ayuen 發表於 2012-3-18 14:25:00 | 只看該作者

CAS技術咁新,看來有人仍然藉一的技術未普及之前仍然用N年前己經講嘅升頻魚目濁珠,幾個月或幾年後大家了解多左之後自然真相大白,事實會證明一切!我唔係做音響生意,但為左正視聽都唔介意示範講解!

我唔係今時今日至講8802,各網友睇番之前嘅post,都知道我為左撐你至7022都無謂。喏,各網友心中有數!因為要出差,買唔到要打尖?你睇得自己嘅嘢太巴閉以為係開賣緊蘋果新產品啦!

我都係香港人,知道打拼唔靠真正實力,實是求是會被淘汰,香港設計製造鐘錶,成衣曾幾何時揚威全球!愛之深,恨之切!講多左,但句句肺腑之言!好,我就取消唔飛,各位可隨時聯絡我,知道我唔係為左買唔到至咁嬲嘅真正原因!
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-18 14:42:17 | 只看該作者
咁你睇哂Analog Device web 既up sampling 理論至講啦

再次重申,此產品吾係要有人撐至開發,係俾D有需要人仕既發燒友用

我話學Tim Cook 要排隊,有人就精神分裂
有病就睇醫生啦
ayuen 發表於 2012-3-18 14:58:13 | 只看該作者
識話人唔識話自己,人身攻擊啦!人地係版主,得閒攻擊下,嗡乜都得!七年事件又重現!
ayuen 發表於 2012-3-18 15:19:57 | 只看該作者
粒8802攞唔到就避而不談,只識喺網上quote一大堆技術性reference,此風不可長,再拗無意思。香港人不打香港人!好心痛!免傷感情,William兄麻煩delete我ID。
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-18 15:31:42 | 只看該作者

所有開發者都係技術先行,無技術者唯有亂吹
如果要大畢資金投資8802, 我寧願用VIA VT1731

William, 千萬不要delete post/ 刪除帳戶
音響發燒網自旨係形聚一眾DIY Developer/玩家/用家
絶非一些打尖洗橫手購物的人
這樣的Post 要流傳萬世
i886 發表於 2012-3-18 16:28:53 | 只看該作者
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-18 16:35:43 | 只看該作者
有人打吾到尖咪發爛炸攞

大家想一想如果有貨俾佢,會吾會咁

無貨要排隊無得落訂未露底攞,口話支持咪一樣係利字當頭
ayuen 發表於 2012-3-18 18:46:03 | 只看該作者
做乜咁勞氣呀两位~
世事無絕對, 衹有真情趣吖!

玩多一樣, 同玩少一樣; 遲早咪一樣玩番~  ...
i886 發表於 2012-3-18 16:28

唔怪得鑊鑊同人噪,少氣又唔接受事實。無進步!
ayuen 發表於 2012-3-18 18:46:29 | 只看該作者
William,

我麻煩你delete ID,喺唔想再同D無謂人繼續嗌交。D post留喺度作參考我無所謂。俾各網友
一個參考。不過如果有人亂講嘢,我唔會容忍好似之前七前嘅謾罵,會即時交律師處理,佢
2K貨都啃唔起,要學人玩大,我實同佢玩大佢,不過佢係hififever嘅official,有不當行為可能
影響到網站網主,在此先通知一聲。

講就天下無敵,做就有心無力,又話不如用其他做,你真係有料到咪做囉,得個講!

睇番D post都知我唔係打尖之人,你一出post我已經話要,你唔叫收訂,而家突然話玩到定
時限時賣收訂,我又係第一個話俾錢,咪又轉移視線,夾埋砌人打尖轉移視線啦,excuse多多!

我講嘅就係做到嘅,最後一個post,我都唔想你瘀多次,但必須正視聽。(不過你係版主,
一定可不斷出七年post,死都拗番生,但如果亂咁嗡詆毀,等收律師信)

呢D係用8802真實screen capture同picture,心水清網友不要聽別人誤導話係剪接,堅料來
嘅。

24K192k file好大,無壓縮無捐失,幾分鐘就成佰megabyte。真金白銀就好似買CD咁可以買
到。

8802要特別windows driver,我呢個廠家嘅driver可以選擇process乜嘢file,8802食到原生
192K file.無花無假無剪接。

用可以播192k file嘅player,選擇output到呢個driver就可以through USB port出到去8802。有
人問過我用乜嘢player橎192k,因為佢唔識!有証有據,大家喺hififver某條thread搵下啦。
player有free嘅亦有要比錢嘅,耍錢嘅多D functions。我只係介紹左隻free嘅比佢。其實好多
要比錢嘅都好好,大家上網搵,我費事教完人仲俾人當係自己嘢同我嗌交。

8802交192k訊號比RCA或I2S出1955MK II,中間當然要interface,RCA嗰粒喺AN 銀線牛,千
幾蚊,應用靚料用靚料,不過有人可能未見過,以為係cheap料,無辨法

佢既然要留條post喺度就留啦,我唔會再回應。不過佢係版主,一定可不斷出七年post,死
都拗番生,但如果亂咁嗡詆毀,等收律師信。

本帖子中包含更多資源

x
i886 發表於 2012-3-18 19:56:24 | 只看該作者
 樓主| kk_ho 發表於 2012-3-18 20:46:38 | 只看該作者

我係六點十三分收到William Whatapps, 叫我吾好再拗,我答應佢並把五件USB售賣issue 交俾佢搞,由佢收拾殘局。

剛做完五塊板,睇到呢個post.(出動律師告本人),小弟自問一名窮鬼,現在大家都睇出佢真面目了
為免影響William, Modi 繼續在hififever 之活動。

本人會由3月18日起無限期離開hififever.

如本人收到律師信,一切與hififever, William, Modi 無關。

若我還有欠任何人project 的話,請直接致電本人。

TMMI, 很對不起,THOR 喇叭幫不到你了

最後祝大家生活愉快
martin88 發表於 2012-3-18 21:11:59 | 只看該作者
怎會弄成這樣?太可惜和太特然,以後怎樣找你飲茶kk ho sir
i886 發表於 2012-3-18 21:14:42 | 只看該作者
admin 發表於 2012-3-18 21:29:27 | 只看該作者
我相信大家有一些少誤會, 我會嘗試跟兩位一談, 希望可以解決問題. 暫時先將這個Post Lock住.