查看: 6705|回復: 21

2012 No.1 Project : SEAS 1 speaker

kk_ho 發表於 2012-1-1 00:23:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Project Name : SEAS 1

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-1 00:52:40 | 顯示全部樓層

用了二小時跟番FfROY MK3 個分音搭番出來

原本吾係咁多材料的

本帖子中包含更多資源

x
ckeung 發表於 2012-1-1 13:16:11 | 顯示全部樓層
啊,何其妙哉!其聲如何?
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-1 13:26:58 | 顯示全部樓層

高音要煲㗎,我昨晚沖左三次涼,大佬仲痕緊

你原本個分音器超簡單,我執埋執埋左砌右砌才堆左出來
你要多謝以前喇叭班既朋友升左級留低D default 零件我儲埋儲埋,估吾到今日幫左你,不過你試完OK又budget夠,還是升級吧

你可先上來聽下,順手帶埋對真野上來
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-3 00:20:41 | 顯示全部樓層

Test 2(2-Jan)

為什麼反轉對喇叭?練九陽神功?

測試1,有你高音加我個案低音,是什麼聲呢?
測試2,你個高音加兩個低音一齊, 不得了。
測試3,ODIN 拆走一隻低音接線,雙細鎂盤聯手是否可以一隻六寸半鎂盤呢?

結論,我不是最強,但很勤力
FROY MK3 是雙低音並聯的,現在CKeung衹用了一只,故此高音電阻要從2Ohm加大到4.7到6.2Ohm(要用分貝計量度)
又未煲好,用住雞材料試住先

本帖子中包含更多資源

x
ckeung 發表於 2012-1-3 01:42:14 | 顯示全部樓層
回復 5# kk_ho

新產品..........K 巔。
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-3 10:14:21 | 顯示全部樓層
SEAS KDIN
victorlam 發表於 2012-1-5 19:28:01 | 顯示全部樓層
師兄你好,套kit好似好正,幾多錢?個seas金子彈低音幾多吋?thanks!
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-6 01:03:44 | 顯示全部樓層
KIT : HK $17,800 for extreme crossover components.

seas金子彈低音幾多吋 : 5.5"
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-7 23:06:40 | 顯示全部樓層
Measurement

本帖子中包含更多資源

x
ckeung 發表於 2012-1-8 02:35:06 | 顯示全部樓層
好複雜呀。
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-8 11:33:48 | 顯示全部樓層
因Hififever 上面沒有L3位的0.22mH(用了0.3mH) 及L2 位0.1mH(用了0.27mH)
所以分音條線去到5KHz 位凹了

ODIN 條線好直從100Hz到20KHz
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-8 11:36:35 | 顯示全部樓層
我就用儀器先量度參數
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-8 12:56:00 | 顯示全部樓層
Measurement II

本帖子中包含更多資源

x
i886 發表於 2012-1-8 17:42:28 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-8 20:01:14 | 顯示全部樓層
絕對不直, 誤差較大,關鍵在拾音Mic
 樓主| kk_ho 發表於 2012-1-15 01:40:08 | 顯示全部樓層

KK VS CKEUNG

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-1-24 15:39:07 | 顯示全部樓層
KK sir, 我收藏左對ATD-18W4004(4ohm)7"中底音(emsemble用嗰隻)幾年,本來諗住整個座地箱用嚟配proac tablet玩兩路電子分音加強底頻。請問有無好crossover+靚高音+正底地音箱搞搞佢?
ayuen 發表於 2012-1-24 16:26:10 | 顯示全部樓層
KK sir, 我收藏左對ATD-18W4004(4ohm)7"中底音(emsemble用嗰隻)幾年,本來諗住整個座地箱用嚟配proac t ...
ayuen 發表於 2012-1-24 15:39

Magico mini(好似賣20萬)都係用佢!有好高音加喏crossover就得,聲箱可以搵木工師傅
用靚樺木打造。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-1-25 18:26:28 | 顯示全部樓層
KK sir隻金高音好靚,請問可唔可以落到2K?