查看: 12974|回復: 46

Clone 全平行 Marantz SC-7S2

kk_ho 發表於 2011-10-2 20:35:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
CD 之後, 便開始下一個項目.

Clone MA-9S2 & SC-7S2

係100% 照抄果種.

吾知有無人有興趣
已留名有興趣人仕:
KK (教主)
Halook
Micmusic75
Cyrus
Wawawa
CKleung17

19-Oct 前級SC-7S2更新如下:
祇收五個人.
前級估計要用5堂, 每堂$500(8小時). 上堂時間會同其它課程share, 所以自由性更大.
淘X 有底板, SC7, MA9仲同原廠一模一樣.
我己訂了, 但零件會從新買過.
會訂10K 數量 Toshiba 2SA970, 2SC2240作配對, 前後級加埋會用超過400粒, 我會配對好哂給大家
第一級穩壓電源電容用Jensen 4 pole
電容用ELNA Silmic II.
電阻全用東京光音, HDAM module 東京光音電阻要垂直焊
四組非平行輸入, 1組平行輸入(內有線路變回平行), 1組平行輸出.(非平行輸出取半邊即可, 原廠都係咁)
電源最初級用Jensen 2 pole. (我果部就4 pole).
估計所有零件要港幣$7,000起左右(我未計清楚). 連R-Core x 2, 機箱, 以上既材料, softstart, Input selector (支援平衡輸入), Digital volume control(0.5dB/step).

Full circuit diagram :
http://www.hififever.com/discuz/ ... tid=7391&extra=

淘X塊板理論上係照抄原廠, 但有D野無左
1. input selector
2. Digital volume control.
3. Non-balance to Balance processing board.
4. 份穩壓吾同.

机箱方面會用CDPRO2 銀色果隻.
第一堂要焊哂所有HDAM-SA2 module, 共二十多個.
第二堂焊主板及穩壓
第三堂至第五堂都係大組裝.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
Horace 發表於 2011-10-2 23:13:29 | 顯示全部樓層
小弟正欠一部 full balance pre-amp, 抄 SC-7S2 ok?
Halook 發表於 2011-10-3 19:05:45 | 顯示全部樓層

KK sir, 我好有興趣
Micmusic75 發表於 2011-10-3 21:54:05 | 顯示全部樓層
Well , very interesting for
MA SC-7S2 pre-amp. if 100% of the original or even better , amusing
i886 發表於 2011-10-3 21:57:20 | 顯示全部樓層
cyrus 發表於 2011-10-4 00:53:17 | 顯示全部樓層
興趣一定有,不過唔知要等幾耐?我等開UCD等到你話溝班再等到冇哂踪影?
noteasy2 發表於 2011-10-4 20:36:25 | 顯示全部樓層
要幾銀先....
想同要...係看要價錢
Micmusic75 發表於 2011-10-5 17:48:43 | 顯示全部樓層
kK
I just worry about how can I share the time for MA SC 7S2 n CD pro 2 happen within the
Same schedule time frame
Tks
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-5 18:16:47 | 顯示全部樓層
SC7 course will start at Dec-2011.
Micmusic75 發表於 2011-10-5 19:42:10 | 顯示全部樓層
I see  tks. Will consider
chakat 發表於 2011-10-5 21:42:04 | 顯示全部樓層
SC7 course will start at Dec-2011.
kk_ho 發表於 2011-10-5 18:16

版主我對這個DIY課程很有興趣,但有些問題想問清楚的:
1. 整個課程上堂包料要多少錢呢?
2. 因為我完全沒有電工的經驗(完全新手一名),是否可以勝任這個咁複習的製作呢?

有勞回覆!謝謝!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-5 22:17:57 | 顯示全部樓層
再要補充一下, 市面上有另一款非平衡版本, 我興趣不大.

吾連上堂錢, 所有材料是$7,000左右, 最貴係Jensen電容, 所有東京光音電阻約500支, 我未計總數, 電阻$5支你都有排計. 想平就用Dale. 中六合彩就用RMG.

有我係度, 你一定能完成
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-6 00:52:09 | 顯示全部樓層
由於係全平衡, 所以原子粒配對要準, 又要顧左右聲道.

配吾到既原子粒下場係吾要.
wawawa 發表於 2011-10-6 10:45:17 | 顯示全部樓層
CD 之後, 便開始下一個項目.

Clone MA-9S2 & SC-7S2

係100% 照抄果種.

吾知有無人有興趣

5-Oct 前級SC- ...
kk_ho 發表於 2011-10-2 20:35

我有興趣.
ckleung17 發表於 2011-10-6 11:40:46 | 顯示全部樓層

我對SC-7S2有興趣。
5堂在12月23-27日連續5天可不可以?  原因是一方面可以清今年的大假,一方面不用擔心與出差的行程相撞。
Micmusic75 發表於 2011-10-6 13:30:40 | 顯示全部樓層
KK
配吾到既原子粒下場係吾要. this is most important.

I definite joint subject to the about statement.
b16zx 發表於 2011-10-6 17:40:06 | 顯示全部樓層
兩件加起要幾錢先
Horace 發表於 2011-10-6 18:39:11 | 顯示全部樓層
可唔可以只做 preamp?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-6 19:11:14 | 顯示全部樓層
先做前級。

後級有現貨UCD400供應。
i886 發表於 2011-10-6 20:59:35 | 顯示全部樓層
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-7 00:49:27 | 顯示全部樓層
政府派左$6,000俾你地, 一定有錢
marcus 發表於 2011-10-7 15:24:53 | 顯示全部樓層
有無上堂schedule
muka 發表於 2011-10-8 00:41:32 | 顯示全部樓層
看完SC-7S2個線路,整個電流feedback放大器的構成是採用diamond buffer組合而成。不用差動不知是好是壞,因為CMRR不會因為平衡而有所提高。
muka 發表於 2011-10-8 01:04:20 | 顯示全部樓層
電流feedback放大器與電壓feedback放大器的不同是增益對頻率特性沒有影响。
增益 = 10K/10K + 1 = 2 比較奇怪不知有沒有計錯
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-8 01:47:29 | 顯示全部樓層

你睇清楚未? 不過仲有一樣好特別既野係入面.

你夠鐘取6K野未? 砌吾砌? 預埋你
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-8 01:54:05 | 顯示全部樓層
回復 23# marcus

Marcus, 我會先通知頭果五個話有興趣既人, 如果佢地有人退出, 你就補上.

多謝查詢.

因選配對最花時間及$. 所以人數有限制.
muka 發表於 2011-10-9 11:14:50 | 顯示全部樓層
你睇清楚未? 不過仲有一樣好特別既野係入面.

你夠鐘取6K野未? 砌吾砌? 預埋你 ...
kk_ho 發表於 2011-10-8 01:47

應該沒錯吧。Q505是buffer。Q509是current feedback amplifier,IV部份由+OUT1和current mirror組成。Q537是buffer。Close loop gain is 2

再參巧晶体管电路設計一書, 應該沒錯

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-9 19:18:25 | 顯示全部樓層
戲玉吾係呢度, 你張圖下少少會見到架拿

人在成都食飯中
muka 發表於 2011-10-9 22:37:16 | 顯示全部樓層
張圖下少少是REC OUT, 再下少少是RCA to Balance
戲肉在那裏?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-10 19:45:04 | 顯示全部樓層
今晚比tips你:

成份線路睇
空即是色, 色即是空
反轉再反轉

吾明明天揭開"真相"
muka 發表於 2011-10-10 22:27:20 | 顯示全部樓層
馬蘭士Balance接線是1地,2負,3正,所以它用inverted amp, 輸入3腳而輸出接2腳。RCA out接3腳。
還有RCA轉平行加個inverter有些求其。RCA入平行出一定不好聲。平行入RCA出和RCA入RCA出冇分別。所以一係平行到尾, 一係RCA到尾

還是不知有什麼特別之處

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-11 09:19:48 | 顯示全部樓層
內裡反轉,殼絲印無錯
入全平行,出全平行,無影響,因上下對稱
入RCA,吾玩啦
所以如果你無平行訊源,請砌Goldmund前級。

記住一套西裝,後級全平行UCD400等緊你。
Halook 發表於 2011-10-11 17:27:33 | 顯示全部樓層
回復 1# kk_ho

KK sir,

我冇平衡source,我唔砌Marantz啦!讓個位出來比其他師兄。我砌Goldmund。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-17 09:24:24 | 顯示全部樓層
會用全平行終極高級的電子volume control, 0.5dB / step.

不用軸型傳統volume 掣。
cyrus 發表於 2011-10-17 23:22:23 | 顯示全部樓層
期待Goldmund
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-18 01:43:43 | 顯示全部樓層
Cyrus,

Marantz 先, William 吩咐小弟做一部終極版出來.

內有一塊子板( Digital volume control:0.5dB/step 或Relay base:64 step)

邊種好聲D呢?

點解吾用Quad volume control, 無好野.

Goldmund 27, 約三月才開始. 吾好等我
hotc 發表於 2011-10-18 21:57:11 | 顯示全部樓層
I don't have any no experience. Can I try? Please count me in.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-19 20:01:07 | 顯示全部樓層
Hotc, 你可以參加,問題不大
但你有後級放大器嗎?還是之後再砌。
b16zx 發表於 2011-10-19 22:22:30 | 顯示全部樓層
後級己時再砌呢?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-19 22:38:21 | 顯示全部樓層
我相信前級完成應該不成問題, 要好聲, 睇下你有無假焊, 用左D雞零件等等.

後級會在前級班完成後兩週後即開班
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-25 22:18:45 | 顯示全部樓層
幾個難搞問題

1. 要找一個高綱性機箱, 已解決
2. 全配對2SA970, 2SA2240. 己入了10000粒, 看看結果如何, 洗濕頭了.
3. 交連電容使用Nichicon MUSE 無極電容
4. 旁路電容使用ELNA Silmic II
5. 主穩壓使用Jensen 4 pole + enhance UCC 穩壓(PCB layout 中)
6. 做了三款電感(0.2H), EI, R-Core, 環型, 到時試聽會你地話番比我知邊款好
7. 全機電阻使用東京光音RN series金屬膜電阻, 比炭阻更低噪音,  但好貴
8. 全機不使用任何Blackgate 電容.
9. 主板會有兩種:
9a.電子volume Texas Instruments PGA2310 及馬達volume. (當然不能同時工作)
9b. Relay volume control.
Micmusic75 發表於 2011-10-25 22:35:08 | 顯示全部樓層
KK Sir
its sounds very exciting
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-26 16:58:15 | 顯示全部樓層
初步預估價錢, 不連學費

電阻全用東京光音RN series, +/-25ppm 溫度系數, 十年內不漂移
100% match pair Toshiba 2SA970GR, 2SC2240GR
Jensen 4 pole in UCC power supply
MUSE, SILMIC II 電容
Input selector, soft start,
超靚機箱
R-Core, Choke

HK$25,000 左右, 最貴係最重要的362支東京光音電阻. 跟著就係match pair 三極管. 4pole Jensen 反己吾係重災區

不過, 一定平過原裝機.

真係想砌請留名. 我會收訂金. 夠8人才搞
 樓主| kk_ho 發表於 2011-10-31 23:58:16 | 顯示全部樓層

有scanner, 有電腦, 有超級軟件,

抄得又快又準, PCB layout 就攪掂

會加上 relay 99 step volume 及 Texas Instrument PGA2310 digital Volume control.

頭已洗濕不能吹乾, 吾開班無人砌都不重要, 有出口客嘛.
你地放心, 會開一次班, 儲定錢啦.

本帖子中包含更多資源

x
Micmusic75 發表於 2011-11-1 11:53:12 | 顯示全部樓層
HI KK Sir

What about the time frame and total of sessions , the possible starting date.
Tks
 樓主| kk_ho 發表於 2011-11-6 05:45:03 | 顯示全部樓層
R-CORE

Trodorial Type

EI type

本帖子中包含更多資源

x