查看: 33740|回復: 139
打印 上一主題 下一主題

小型music server 試機會 (20-Aug)

kk_ho 發表於 2011-7-31 14:47:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

活動地點        HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
日期:     2011年8月20號
時間        2:30pm-4:00pm
有ODIN 喇叭, 但未煲好

己報名
CSMITH
CKEUNG
YLIWID
Wawawa
MODI
KK

經一晚研究, 有更好野介紹.
$2,000 可玩了

Size 大了199mm x 199mm, 厚度和我一樣
我部130mm x 130mm

人仔1500(約港紙$1,900) 包主機, 殼, 火牛, 320G HDD, 2G Ram.(320G 值$320, 2G DDR3 值$120, 火牛值$60, 部野$1,400 左右, 真係抵, 不過他們祇賣這樣的config).
320G, 扣除64G partition for Win7 外, 約可存放800張非壓縮CD.
不連 Windows 7.

你有淘寶戶口, 自己搞掂.
要代購+開班, 或代安裝全部野既, 請留名. (總數HK$2,580, 不連Win7)
不接受老番Win7, 你自已買原裝來(或代購香港原裝代理高登貨)
你要平又要正版,自已上(寳淘)找找, 正版三舊水.

報名留名: (6-Aug截止), 13-Aug 開班或交貨

www.datangpc.com

大唐 DATAN Z4 迷你PC
AMD Fusion E350 dual core APU, 藍光高清硬解
DDR3 ram slot x 1
SATA interface x 2 (入面)
VGA + HDMI 輸出
四個USB (外面)
六個USB header (主板上)
2 Mini PCI-E ( 一長一短), 可插SSD
一組optical 輸出, 駁DAC 用
Gbit LAN x 1
Analog line out, Mic in x 1 ( 搵鬼你用)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-7-31 16:25:13 | 只看該作者

Server 佬, 呢部掂吾掂, 18W 總功率, 理論值用12V 3A 一定夠
ckeung 發表於 2011-8-1 23:27:06 | 只看該作者
請問開班是那部,這部z4 見唔到個 harddisk 架?
csmith 發表於 2011-8-1 23:31:27 | 只看該作者
回復 2# kk_ho

Kk sir 介紹,緊係好啦。有少少建議:
:可唔可以改用cpu heat sink, 唔用風扇
:我搵到另外一個 case,幾靚仔,夜d post 出嚟.
: 另外係taobao d ssd 8gb, 好平,可考慮。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-2 00:08:59 | 只看該作者
Ckeung, 如果開班, 就用Z4呢部,  價已包320G HDD

如果你吾介意開機加進入iTunes 要三十幾秒, 可以不考慮SSD

Smith,
18W TDP, 一定要風扇, 下一代Fusion 祇是4W, 可以fan less 了, Aug-2012

Win7 +iTunes + driver > 14G.  Budget 夠就買32G 吧
ckeung 發表於 2011-8-2 19:20:12 | 只看該作者
kk sir,
請問這部機和 synology nas 有什麼分別 ?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-3 07:41:57 | 只看該作者
兩者相差太遠,
ckeung 發表於 2011-8-3 11:43:07 | 只看該作者
kksir,
想報名, 但 13-8-2011 唔得閒, 点做 ?
csmith 發表於 2011-8-3 15:13:23 | 只看該作者
KKSir , 我都係13號唔得,但又想參加,怎麼辦?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-3 19:19:03 | 只看該作者
我改期啦
ckeung 發表於 2011-8-6 00:09:29 | 只看該作者
改幾時呀?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-6 21:59:53 | 只看該作者
會買者:
MODI
KKHO
CSMITH (請電KK confirm order 及付款)
CKEUNG (請電KK confirm order 如果你祇買機)

幾時開班, 吾係問題, 這課程約四小時.

我會問供應商吾要Ram, HDD 幾多錢. 儘量試下
或者一開始4G Ram, 再加到750G HDD 又幾多錢.

Western Digital 出了9.5mm 1T HDD,WD10JPVT 美金$160.
12.5mm WD10TPVT 港銀$790, 吾知塞吾塞得入

今天同Modi 閒聊, 說試下塞兩個750G 入去($500一隻), 抵過一隻1T.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-7 00:36:43 | 只看該作者

解決方案2:

立人Q6 全鋁机箱 200mm X 225mm X 56mm (又厚多10mm)
同樣的底板 (翔升E350)
4G DDR3 Ram (高登貨)
2T HDD (3.5" 高登貨)
BENQ 12V, 4A LCD monitor 用既adaptor. (吾敢用大陸牛)

應該差不多價錢.

賺既係4G Ram, 2T 超大容量硬盤. 散熱應該OK

蝕既係體積

3DSP 802.11 + Bluetooth combo half size PCI-E card

本帖子中包含更多資源

x
ckeung 發表於 2011-8-7 12:05:11 | 只看該作者
回復 13# kk_ho

KK sir,
上述硬件方面, 我無問題, 你幫我楂主意吧, harddisk 我裝一個就足夠 ( 750G OR 1T 都無所為 ), 因我家中比較熱, 怕散熱有問題, 軟件我遲 d 覆你, 謝.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-7 12:08:46 | 只看該作者
CKEUNG,

I will make 解決方案2 for myself. Let report later.

KK
modi 發表於 2011-8-7 15:33:58 | 只看該作者
回復 13# kk_ho

我喜歡Q6

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-9 00:33:49 | 只看該作者

1. 買齊了, 明晚開工
2. 理論上可安裝兩隻3.5" 但散熱又是一個難題
3. 主板上有Texas Instrument 6W stereo Class-D 功放, 砌好後試下推ODIN.
4. 安裝喇叭輸出端子亦是難題, 因後面擋板吾夠硬.
5.  Wifi + Bluetooth module 到手

http://www.ti.com/lit/ds/slos650d/slos650d.pdf

本帖子中包含更多資源

x
csmith 發表於 2011-8-9 07:14:39 | 只看該作者
回復 17# kk_ho

嘩, KK Sir 真係快槍手.
有兩个建議:
1. 呢个 Case 都唔錯, 可考慮.
http://item.taobao.com/item.htm?id=9219504615
2. 若用兩个 HDD, 可用1个 20GB SSD HDD ( around RMB 400 ) for OS, and 1 x 750GB for media.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-9 09:52:51 | 只看該作者
Csmith,

好似得頂係鋁。

下次比拼會專比拼PC + DAC
csmith 發表於 2011-8-9 13:01:21 | 只看該作者
回復 19# kk_ho

I don't think so....it should be the same as my "Linn" PC, the size is a bit smaller as it is without the CD-ROM. It is about the same as your Q6.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-10 00:41:49 | 只看該作者

Update

由於太肚餓, 未能完成

輸出端會改用番銅線
會並聯一隻ELNA Silmic II 電容100uF/16V 係TPA3113 IC 上面.

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-10 01:54:10 | 只看該作者
CSMITH,
投降吧, 看你怎樣還擊.

CKEUNG,
收吾收貨, 下星期有樣辦睇, 然後訂大貨.
csmith 發表於 2011-8-10 09:02:03 | 只看該作者
回復 22# kk_ho

佩服佩服,欽敬欽敬!小弟絕無半點以下範上之意, 總之有乜都預埋我啦!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-10 09:37:11 | 只看該作者

20-Aug hififever 試机會公測。

我都要塞哂D野入去才知好定坏。
ckeung 發表於 2011-8-10 11:39:48 | 只看該作者
20-8-2011 我無問題, 最好是下午時份.
個 server 仔為什麼要按对 speaker 插於後面 ?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-10 11:56:11 | 只看該作者
CKEUNG,

The motherboard build in Stereo 6W Class D amplifier.

You can place the server at living room, listen the music without additional amplifier.
Streaming the Audio to your DAC via Airplay.

Understand?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-10 18:39:39 | 只看該作者
CKEUNG, CSMITH, Modi, Muka,

下個項目:植入17" touch screen LCD 內。行LVDS 直上LCD.

像Meridian 一樣。
csmith 發表於 2011-8-10 19:25:43 | 只看該作者
回復 27# kk_ho

20號,我ok. 其他野照跟,話之你砌個 transformer 出嚟丫!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-10 21:26:55 | 只看該作者
全部人吾好急,試哂D野先,我試下搵D舊款LCD monitor.

深圳應該好多,最多係夜總會。
modi 發表於 2011-8-10 21:48:51 | 只看該作者
回復 29# kk_ho

唔好借D意去夜總會呵!
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-11 01:47:45 | 只看該作者
測試結果:
4cm 風扇, 淨抽出, OK. HDD 溫度約三十八度
4cm, 5cm, 一抽一送, 很嘈, 吾掂
對喇叭仔, 好掂
駁外置喇叭, 更掂, 我推KEF Reference 201
Boardcom BCM94313 WiFi+Bluetooth PCI-E module 鎖機, 非HP 主板不能用, 出事啦
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-11 15:28:36 | 只看該作者
Solved by INTEL inside

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-11 21:05:37 | 只看該作者

今天發現一款薄机全鋁箱,支持兩隻2.5 HDD, 或一隻3.5 HDD, 再加上可用吸入式光驅,又有面板溫度LCD.

另一特徵: 鑲金一樣的售價,全個華強得一間有售。

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-12 01:06:27 | 只看該作者

HDD current.

5V : 380mA  (1.9W)
12V : 170mA (2.04W)

Calculation:
HDD : 4W (Normal operation, not peak)
MB : Around 10W
Audio amp : 4W
Total : 18W. 80% efficiency on SMPS, 22W adaptor atleast. (12V , 2A)

OK?

本帖子中包含更多資源

x
csmith 發表於 2011-8-12 10:03:52 | 只看該作者
回復 33# kk_ho
呢個同我部 Linn 同一個牌子的,用料不錯。幾銀?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-12 11:17:21 | 只看該作者
RMB $380-390 depends on shop. Some shop quote RMB$550.
ckeung 發表於 2011-8-13 03:00:01 | 只看該作者
回復 36# kk_ho

這個幾靚仔呀,日後又可以 upgrade 。
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-13 12:32:05 | 只看該作者
CKEUNG,

理論是, 實際不是
要考慮主板擴充接口, 供電情況, 散熱

我查緊吸入式光驅什麼款式是支持 "accurate read". 好像沒有

下星期六見
modi 發表於 2011-8-14 18:07:47 | 只看該作者
大家都知到iPhone及iPad可以搖控電腦內的iTunes播歌,現在連Andriod也可以了,只要大家去下載一個叫remote for itunes便可以了!

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2011-8-14 18:10:25 | 只看該作者
真實示範!

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-14 23:22:23 | 只看該作者

KK use REMOTE for IPAD

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-14 23:31:12 | 只看該作者

20-Aug 試機會內容:

比拼下用 PC 光千 輸出去DAC, USB 去DAC, 及Stream 去NA7004 分別
DAC 有NA7004 及 AD1955 DAC.

團購即日接受預訂
套餐A+培訓班: HK $2,880
紅/黒/銀 小型機箱 (即上圖銀色果隻)
AMD Fusion 1.6G dual core 主板, 內建TI class-D Amp. 6W x 2
4G DDR 3 SODIMM memory x 1
Western Digital 2T 3.5" HDD x 1
微型內置喇叭x2
Intel N6230 mini PCI-E wifi+Bluetooth combo card x 1
Internal wifi antenna + External Antenna x 1
12V 4A adaptor x 1
4cm 風扇 X 1
HDD 電源線 x 1, SATA 線 X 1

套餐B+培訓班: HK $3,280
黒/銀 大小小機箱 (即上圖黑色果隻. 吾包 Slot-In DVD Rom, 要Rom 既加多$300, 保證支持Accurate Read)
Banana type speaker Output terminal
AMD Fusion 1.6G dual core 主板, 內建TI class-D Amp. 6W x 2
4G DDR 3 SODIMM memory x 1
Western Digital 2T 3.5" HDD x 1
微型內置喇叭x2
Intel N6230 mini PCI-E wifi+Bluetooth combo card x 1
Internal wifi antenna + External Antenna x 1
12V 4A adaptor x 1
4cm 風扇 X 2
HDD 電源線 x 2, SATA 線 X 2
Option 1: Linear 12V power supply. R-Core, UCC Regulator, 位置仍可放2隻3.5"
Option 2: Linear 12V power supply, 2x R-Core, 硬盤獨立供電, 但位置祇能放一隻3.5"
yliwid 發表於 2011-8-15 10:54:59 | 只看該作者
Pls count me in for Aug 20 audition. Will ask some questions & then decide if I can buy set "B".

Tks
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-15 12:07:22 | 只看該作者
OK, we only provide 小型機箱 at 20-Aug demo.

Basically, they are same except the Alum CASE.
ckleung17 發表於 2011-8-15 14:04:56 | 只看該作者
Set B 可否加內置環牛穩壓供電?
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-15 17:53:11 | 只看該作者
Set B 可否加內置環牛穩壓供電

Can, but need to adding the regulator inside. The space may enough.
ckleung17 發表於 2011-8-15 18:55:40 | 只看該作者
回復 46# kk_ho

Then it will look like an Oliver music server, except the built in LCD touch screen.
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-15 19:20:41 | 只看該作者
夠位的話,主板,硬碟獨立火牛,獨立供電,再摩升頻入去。
IIS 輸出也不可缺少
 樓主| kk_ho 發表於 2011-8-15 23:53:20 | 只看該作者

TPA3110D2 (15W Class D Amp) on hand.
Tripath TA2024(所謂T-Amp) 又係15W, 邊過好聲D 呢?

本帖子中包含更多資源

x
wawawa 發表於 2011-8-16 17:13:53 | 只看該作者
KK Sir

報名參加20號試機會。