查看: 23767|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

DIY喇叭及300B後級測試及體驗會

admin 發表於 2006-4-21 09:42:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
本星期六下午二時我們有一個體驗會供大家測試我們先前已做好的兩對 DIY One 喇叭, 原裝ProAc Tablette 8 Signature 及300B後級

地址: 觀塘觀塘道418號 東亞銀行中心15樓1505室(電梯大堂於apm商場2樓)

有興趣參與請電郵給我們 admin@hififever.com

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-21 09:48:25 | 只看該作者
Tablette 8

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 00:51:51 | 只看該作者
今日有十多位朋友到場一同測試四對書架喇叭及300B後級

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 00:53:20 | 只看該作者
測試的CD包括其中一位朋友的 RoundUp

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 00:54:07 | 只看該作者
大合照

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 00:54:48 | 只看該作者
另外一隻CD

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 00:55:18 | 只看該作者
ProAc Tablette 8 Signature

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 00:57:52 | 只看該作者
有朋友想試試 Squeeze Box 改Power Supply前及後的分別

結果用改動後的Power Supply比較大力一點

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 00:59:14 | 只看該作者
再來大合照

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 01:02:51 | 只看該作者
我們最新改造的試音室, 仍在改良中

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 01:05:38 | 只看該作者
300B... 已有多人報名, 下星期日開始砌機! 有興趣者仍可報名

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2006-4-23 01:11:19 | 只看該作者
大家試得非常高興, 差不多七時半才散去.

相信大家一起砌 300B 及 喇叭時會更開心.

期待下星期的來臨
smltommy 發表於 2006-4-24 00:07:03 | 只看該作者
非常好玩,幾時有下次?
louisla 發表於 2006-4-24 18:27:05 | 只看該作者
有問題.

1. 想問下經常開開拆拆試電容, 對speaker的鏍絲位會否很易爛?? 你知啦, 壓宿板通常只能上一次, 再上多次便會爛.

2. 收不收旁聽生呀???  :
box 發表於 2006-4-25 01:18:41 | 只看該作者
-->  你知啦, 壓宿板通常只能上一次, 再上多次便會爛.

壓宿板有好多種 , 而用於 Speaker 一般比木板硬度更高 , 由於硬度高 , 所以在第一次開孔時係有D技巧 , 只要開個頭開得好 , 係可以裝拆好多次Ga  

同埋如果用正確方法計算分頻點 , 而唔係淨用換Cap去試嘅話 , 裝拆次數都會大減Ga
louisla 發表於 2006-4-25 23:08:25 | 只看該作者
可否平日放工後上來試聽一下呢???
kk_ho 發表於 2006-4-26 16:36:55 | 只看該作者
One more method, you can press the metal nut (like a tube) inside the speaker cabinet, then you can open/close many many times.

KK.Ho
minicar39 發表於 2010-4-15 20:35:51 | 只看該作者
好善慕啦.......
kk_ho 發表於 2010-4-16 00:20:38 | 只看該作者
搞多鑊好吾好,

我可班到真 Response 1SC, Response 2.5 同場比較

電工牌 H class Alvin Tsang 咪用 2.5 鑼, full mod R,L,C by sound explorer 原哥