打印 上一主題 下一主題

新手請教電阻問題~急

hahahang 發表於 2011-3-3 04:27:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

部amp俾人開到好大,爆左電阻,但我唔識配返><

開關制有燈著,但整個機都冇電到,應該隻牛冇死,呢兩粒電阻爆到睇唔到係咩色,幾多圈都睇唔到

1.呢兩粒野旁邊的電路板上分別印有  R110和R112,這兩個數是否電阻的數值?
2.上網爬左文,呢兩粒好似係保險電阻(我估),有保險絲的作用,如果配返類似SIZE既同類電阻得唔得?

萬分感謝!!!!
martin88 發表於 2011-3-3 16:41:06 | 只看該作者
电阻爆到這樣,可能係有其它問題?如配一樣數值和瓦數都只會爆多一擭,到時又有燒烤味,都係找個專科睇睇去好過,(安全智識要清楚,慎防意外生)
 樓主| hahahang 發表於 2011-3-4 01:42:05 | 只看該作者
我都係咁諗~雖然換電阻好平,但換錯左可能好貴><  唔該晒!
HBK 發表於 2011-3-4 03:08:20 | 只看該作者
1.呢兩粒野旁邊的電路板上分別印有  R110和R112,這兩個數是否電阻的數值?
2.上網爬左文,呢兩粒好似係保險電阻(我估),有保險絲的作用,如果配返類似SIZE既同類電阻得唔得?
首先R11 和 R12 這個標識就一定唔系電阻的阻值,只是廠家用來配電阻的代號!如果電阻不至於燒到看不到色環,都還可以幫你配到原來的值和功率,燒成咁個樣,都無計啦!
另外,會燒電阻,應該都系第二度出現左過載問題!都系拿去專業維部穩陣D啦!
 樓主| hahahang 發表於 2011-3-4 03:37:50 | 只看該作者
Okok
junwei 發表於 2011-3-4 20:11:23 | 只看該作者
自幾執生
TAN00333 發表於 2011-4-1 12:53:52 | 只看該作者
拿去專業維部啦!
藍調太子 發表於 2011-4-26 08:27:08 | 只看該作者
一般PCB板上面都有元件數值標注,可以按照數值更換。如果無既話,可以睇睇正常聲道既配置,按上面數值更換。不過開大聲就燒機,講明部機有問題。響未有全面檢查之前最好嗯好立亂再開,以免故障面擴大,損失更大。自己嗯識檢查既話,都系建議出去修理了。
老排 發表於 2011-11-4 09:35:50 | 只看該作者
爆成今,可能肯定大管已经烧右