KEF 5.1 or JM LAB 2.1 ?

geo23 發表於 2011-1-23 22:54:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟係新手一名,最近試過兩套機:

1) KEF Q700 ,諗住用Q200c Q400b, Q800ds 出套5.1 ,Showroom 話配Marantz 7005.  
總數 $35k 到啦

但身邊有同事話告訴我呢個Budget 可考慮JM LAB,咁我又去睇.....

2) JM LAB 826V 加埋佢個中置 已經 23k, 加一個Denon 4311 應該又係剛剛35k...... 但如果再配Base 同後置實過50k.....

我唔識比較兩隻牌子,但上網感覺應該JM LAB 係另一個level 黎,KEF 就係終合(AV+MUSIC )平均,實惠型。

我驚我新屎坑,最後放係道唔去用浪費左,所以如果真係JM LAB 我只會出住2.1 先。Showroom 個哥哥話最緊要前置靚,試tune 的話個立體聲一樣做到唔錯的效果......。雖然我會睇戲,但心諗要真係睇Surround sound 的西片,又無係戲院睇過的大片又真係唔會好多,個人又未必會去行翻睇黎欣賞音效的著迷情度。

說實在,兩個都比同系低階的好,但KEF 只聽過慢歌,JM LAB 就快歌同慢歌教聽過,因為聽的歌唔同,坦白講分唔到邊隻好D.....
只知JM LAB 聽快歌可以很有力,BASE好,但KEF 我就唔知了...

本身諗住用AV AMP 推,明知效果會同showroom差好多,所以又驚買完JM LAB 浪費了部機。

我係新手到諗住唔買Blu Ray 機 用PS3 睇戲同聽CD...我諗緊我咁樣做係咪其實已經破壞了個Source,之後配咩都係多餘。

由於新手關係,很多東西未能懂分別,去過MK睇,但可能Sales 哥哥驚我似白撞,佢地唔多So 我......所以求教,謝謝!

相關帖子

kk_ho 發表於 2011-1-24 20:40:59 | 顯示全部樓層
以下是我的方法,不是意見,我沒有聽過以上組合,不能推測/預測結果。

去各大AV Amp show room 試机,那間感覺令你難忘,便是她了。

切記,AV amp video processing 都非常重要。

如果你問我,有什么推介,
Yamaha 3067 吧,HQV test 130/130 full mark,  135W RMS 連續功率,有人用儀器度左出來。

http://www.audioholics.com/revie ... rx-a3000-bench-test
 樓主| geo23 發表於 2011-1-24 21:35:32 | 顯示全部樓層
以下是我的方法,不是意見,我沒有聽過以上組合,不能推測/預測結果。

去各大AV Amp show room 試机,那間 ...
kk_ho 發表於 2011-1-24 20:40

多謝版主,請問咩係Made in HK ?
 樓主| geo23 發表於 2011-1-24 21:59:52 | 顯示全部樓層
Made in HK = 包你畢生難忘

我估有人會PM你, 話你知.

如有人用KKSIR 呢個名發PM俾你, 呢個人絕對吾係我. ...
kk_ho 發表於 2011-1-24 21:58

暫時未收到,哈哈。謝謝你
 樓主| geo23 發表於 2011-1-24 22:27:10 | 顯示全部樓層
Made in HK = 包你畢生難忘

我估有人會PM你, 話你知.

如有人用KKSIR 呢個名發PM俾你, 呢個人絕對吾係我. ...
kk_ho 發表於 2011-1-24 21:58

有的話我唔介意,試聽下當學野
 樓主| geo23 發表於 2011-1-25 22:51:52 | 顯示全部樓層
無收到pm.....哈哈