又要問嘢, 機箱印字

samuelsum 發表於 2010-9-25 08:17:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家diy就總覺得機箱是最討厭的一個部份...

想問如果自己想印一些英文字或數字 (但數字或名牌唔會亂印), 除了移印紙...還有沒有其他方法?

因為移印紙實在肉酸; 就算啲字整齊, 但有以下問題:
1. font size好難合心意
2. 字型核突, 好似下下都是arial

本來訂機箱是可以的, 但一定要大量及字的內容相同...又係搞唔掂

想請大家分享下有無一些獨門秘方
kk_ho 發表於 2010-9-25 12:18:08 | 顯示全部樓層
SamSam,

唯一方法,絲網印上去。
我們以後的課程可能會做多個絲印網(另加錢)
在上最第一堂時印上去,用完個網俾番用家保存。

一些己知的會預先印好如volume, power, select.

CD , DAC 用的特別文字,標誌會比用家自己印上去。

我們机箱不會侵害你們自己的創作,例如加上自己的商標。
(例如 xxx Audio)
部机係你做好應該用番你地個名

KK
 樓主| samuelsum 發表於 2010-9-26 00:50:27 | 顯示全部樓層
謝謝你提我
絲網應該是可以印在任何物質表面...材料可能要去老深搵

如果自用, 我都可以整個 Sam Audio 囉! 不過我覺得audio個字唔夠堅, 可以用KK Design, Modi Signature, William Lab之類, 好似勁啲   最頂級的名牌, 都好少用audio放尾

諗下我都唔用得sam audio, 好似是什麼組織 / 機構咁; 唔想做咩創辦人, 更唔想去抄人
我只係想寫下自己個名sam sam...或者一些在心中重要的名字
kk_ho 發表於 2010-9-27 09:38:34 | 顯示全部樓層
網吾會太貴,香港有地方做
最煩係開油,洗網。
還有一辦法,如果你果logo大大地,不是font 16 size
你可做綱網,1mm厚,即係D整BGA維修用來植球果種。
疊上机面板,然後用嘖油。

得吾得?

還有你自己做D机有無落水線?