想搭棚做推挽及phono

samuelsum 發表於 2010-9-22 00:33:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
因為今年年底前都有大假要放, 除了旅行 - 都應有少少時間玩下機...突然偶發奇想, 想向高難度挑戰

去造兩台機:

1. 推挽的後級, 想用6550...但線路未諗好...
2. phono - 應是一個riaa的線路而只用一枝ecc83....

請問各位大大, 有冇人試過搭棚做推挽及有冇咩好線路推介  
不過, 還是在收集資料...小弟希望各位大大可以分享下以下的東東:

1. 好的pp及phono線路
2. 搭推挽有冇咩需要特別注意? (小弟只搭過三台的單端)
3. 搭phono有冇咩特別要注意的事項?

因為推挽及phono的搭棚都比較易有鑊氣, 應該好難有人會開班教
kk_ho 發表於 2010-9-22 08:44:25 | 顯示全部樓層
高難度=搭棚DAC

同hi K 一樣吾好試,衰梗
kk_ho 發表於 2010-9-22 08:49:01 | 顯示全部樓層
我搞就超高S/N, 不過又係果句,"比人small".
(詳情見隔離報導)
 樓主| samuelsum 發表於 2010-9-22 20:51:59 | 顯示全部樓層
搭棚dac, 我只曾聽過有人做 - 個網主都幾有料, 啲線路好有個人風格
http://www.audiodesignguide.com/DacEnd/index.html

我同意高s/n...我個人唔太喜歡去聽失真的聲 (偶次諧波)  音響係個人嘢, 唔洗理人!!!
modi 發表於 2010-9-22 22:30:27 | 顯示全部樓層
以前做過搭棚phono,但不會開班,現在剛收到會再做,但也是幫朋友做的。
TAN00333 發表於 2011-1-8 12:56:00 | 顯示全部樓層
现时都是PCB多啦