打印 上一主題 下一主題

三條事業線

kk_ho 發表於 2010-7-18 18:01:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

三條不同的事業線
吾好睇Y-Axis 個數

Clone 1SC with SEAS Mag woofer
Clone 2.5 with 6.2 Generation crossover
Unknown speaker with crossover
Unknown speaker without crossover

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
kentsang 發表於 2010-7-20 20:11:46 | 只看該作者
小弟想問這些事業線怎分辯好聲和哀聲?
 樓主| kk_ho 發表於 2010-7-21 09:10:05 | 只看該作者
三种類

1. 全平,從20Hz to 20KHz 都全平:最正

2.20-20KHz, 但不是全平,變化很大:可以用零件後天補救,但整體sensitivity 會降低

3. 不能盡現20-20KHz, 及不平: 掉然左佢吧,如果係小喇叭,一係當小椅坐,一係當dummy load用來煲後級

我不會答好或衰聲,用家感覺及收貨標準也不同

不如你量一量你屋企條事業線我睇下
samuelsum 發表於 2010-7-22 00:09:38 | 只看該作者

是不是想表達分音器的重要性? 還是頂級單元有幾頂...

講真呀, 好多時候去到人哋度, 又反相, 有時有高冇低, 有時冇高有低...不如去書展睇下妹妹啲事業線好過 -> 而家啲妹唔知食咩大
(雖然我比較重視有咩軟體, 但都對事業線有要求)

kk, 最近有咩新攪作... 好似超過一年未見你啦, 大佬
 樓主| kk_ho 發表於 2010-7-22 22:17:15 | 只看該作者
Sam, 還債吧了,因之前有人問Modi, 順手度埋1SC, 2.5