查看: 10625|回復: 10

Help, 膽機左聲道發出霹靂啪啪聲

ckchu225 發表於 2010-4-5 23:05:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位C Hing,
小弟用緊部膽合併, 當部機開左一段時間, 有時係15分鐘, 有時係超過一個鐘, 左邊聲道就會發出霹靂啪啪聲(好大聲), 我將過volume 扭到最細, 依然係咁聲, 仲見到個喇叭低音係咁震, 我試過斷晒所有信號線同將左右兩對膽互換, 情況都係一樣(左邊出問題), 以上情況斷斷 續續咁發生, 有時部機開2,3 個鐘都冇事, 有時就開一陣都出事(一日幾次), 有冇C Hing 可以話我知點解, 謝謝
ricky_lui 發表於 2010-4-6 00:21:19 | 顯示全部樓層
左邊聲D大膽有冇異常, 如特別紅、熱等, 膽內有冇白色粉末?
 樓主| ckchu225 發表於 2010-4-6 00:31:02 | 顯示全部樓層
回復 2# ricky_lui

我試過左右膽互換喇, 右邊冇問題, 都係左邊出事喎, 應該唔關d膽事???
modi 發表於 2010-4-6 10:09:43 | 顯示全部樓層
你可以留意供左面用的濾波電容是否已損壞。
 樓主| ckchu225 發表於 2010-4-6 15:01:32 | 顯示全部樓層
回復 4# modi

想開個底蓋check下, 點知有粒六角螺絲滑左牙, 點算!!!!!
modi 發表於 2010-4-6 16:13:23 | 顯示全部樓層
可有圖片看看呢?
 樓主| ckchu225 發表於 2010-4-7 23:10:07 | 顯示全部樓層
回復 6# modi

影得唔係太清楚, 請見諒
 樓主| ckchu225 發表於 2010-4-7 23:11:33 | 顯示全部樓層
回復 6# modi

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
modi 發表於 2010-4-8 19:16:39 | 顯示全部樓層
這不是六角頭,而是六角花頭中間要有孔的。
 樓主| ckchu225 發表於 2010-4-9 11:12:20 | 顯示全部樓層
回復 9# modi

佢跟機連埋條六角匙, 咪以為係囉, 用佢條匙開就滑左牙, 真激氣, 依家唯有送番去代理整啦, 已經過左保養期又要破財;
今次多謝Ching指點, 下次有問題再請教各位, 謝謝。
 樓主| ckchu225 發表於 2010-4-23 13:14:28 | 顯示全部樓層
回復 10# ckchu225
請問各位Ching

要換膽,想問下係九龍區有邊D舖買膽可靠呢?