查看: 44919|回復: 27

TAD TSM-300 同好會

sharkman 發表於 2005-10-19 14:41:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
WELLCOME......

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
goofy 發表於 2005-10-19 14:59:18 | 顯示全部樓層

TAD TSM-300 同好會

個 Look 幾好.. 請問甚麽聲底同價錢大約幾多呢. AV同音樂ok?
 樓主| sharkman 發表於 2005-10-19 22:32:13 | 顯示全部樓層
號角書架喇叭代表作!
9?db...易推!
聽乜都正!!
配細力胆機一絕!
ewcl 發表於 2005-11-29 17:17:13 | 顯示全部樓層

Re: TAD TSM-300 同好會

[quote:be63dda9b9="sharkman"]WELLCOME......[/quote]

師兄:

用來做中置ok 嗎? :twisted:
 樓主| sharkman 發表於 2005-12-4 18:33:46 | 顯示全部樓層
緊OK~~~
有錢買5隻玩5.1 !!
hkfind 發表於 2006-1-25 11:37:44 | 顯示全部樓層
我用緊TAD300,好正!做中置、玩AV一樣得,玩5.1買四隻就好正,但每對2手價要$7000 - $8000 一對!
 樓主| sharkman 發表於 2006-2-1 19:53:46 | 顯示全部樓層
主要用嚟聽歌!!我兩隻就夠好啦!!!
louisla 發表於 2006-3-15 16:40:48 | 顯示全部樓層

TAD 300

88db  :
modi 發表於 2006-4-17 15:19:42 | 顯示全部樓層
會否名大於實呢?太多音響書及代理推薦了,如同號令比呢?不知會如何呢?

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2006-6-2 21:14:09 | 顯示全部樓層
TSM600
在港有售要$13000,
有沒有更平呢?
modi 發表於 2006-6-4 16:09:31 | 顯示全部樓層
TSM300衹得88dB
TSM600有97dB

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| sharkman 發表於 2007-6-13 22:30:50 | 顯示全部樓層
正廠根本無TSM-600呢個形號......
所謂TSM-600只是祖國同志的反旦作!!手工用料均十分差勁....
中低單元300是與機箱分離的,600根本學唔倒!!
king1996 發表於 2008-7-22 02:39:06 | 顯示全部樓層

Re: TAD TSM-300 同好會

您好,

本人有興趣想購買一對 TSM 300 玩吓, 但可息已經停產, 所以想請問有冇一對二手可以出售呢? 如有是多是錢?

king1996  
alfcat 發表於 2008-7-26 22:47:59 | 顯示全部樓層
我都有興趣, 唔知那裹有得賣?

CAT
accphoto 發表於 2008-7-31 13:12:16 | 顯示全部樓層
上 review33 吧,你買左,我提供改良的方法...... ^-^
alfcat 發表於 2008-8-1 13:29:11 | 顯示全部樓層
Dear Accphoto,

都係暫時放棄 TSM-300. 一來我唔喜歡speaker用木紋紙 (看去似係), 咁即係D木靚極有限. 一對speaker賣到萬萬聲, 用唔係咁靚木, 我覺唔抵. 其他人可能有不同見解.

重要番來改分音器 .... 唔咁多錢 .... :cry:

CAT
modi 發表於 2008-8-8 18:56:36 | 顯示全部樓層
:shock:大仔與細女的威力! :evil:

本帖子中包含更多資源

x
modi 發表於 2008-8-8 18:59:58 | 顯示全部樓層
[quote:991dcb7ee3="sharkman"]正廠根本無TSM-600呢個形號......
所謂TSM-600只是祖國同志的反旦作!!手工用料均十分差勁....
中低單元300是與機箱分離的,600根本學唔倒!![/quote]

俊金是台灣的,不知閣下有否同場兩喇叭作比較呢?如果有的話,我相信會收聲!
唯一的缺點是太大個箱了,所以我也很難放得下。
我決定放棄了。
modi 發表於 2008-8-8 19:04:24 | 顯示全部樓層
如果大家家中有位的話,不防考慮這個喇叭啦!
如果唔介意我家中小朋友的傑作可與我聯絡!
alfcat 發表於 2008-8-9 12:16:56 | 顯示全部樓層
Modi Sir,

你對已經算好 .... 我有對成個鈦金屬高音陷了入去 ... 用過香口膠和各種方法都無計, 最後成對speaker丟了 ... :cry:

CAT
modi 發表於 2008-8-9 18:36:05 | 顯示全部樓層
[quote:efcc006be2="alfcat"]Modi Sir,

你對已經算好 .... 我有對成個鈦金屬高音陷了入去 ... 用過香口膠和各種方法都無計, 最後成對speaker丟了 ... :cry:

CAT[/quote]

高音振莫陷了更大單,低音對音質大多沒有太大影響啊!所以要保護高音啊!
alfcat 發表於 2008-8-9 21:11:25 | 顯示全部樓層
Modi Sir,

你都唔知,喊出來咁口 .... 幾千元對speaker就咁玩完. D聲... 唔知點型容 ... 結果放棄

CAT
alfcat 發表於 2008-8-9 21:24:15 | 顯示全部樓層
但當你條兩三歲靚妹仔對住你笑 .... 整到你隻speaker雞毛鴨血都好,你都嬲佢唔落....做老豆已經難,做個鍾意Hi Fi的老豆重難 ....!!
henrivan 發表於 2008-11-25 19:10:17 | 顯示全部樓層

300仔的奇怪高音!!

摘自:《视听技术》2003年12期 作者:黄 欣
在高音的设计方面,TSM-300采用了一只1英寸钛金属膜的压缩驱动头,使高频的延伸能达到35KHz,比起以往的小号角箱高频通常受限的现象有了不小的提高。与钛金属膜驱动头配合使用的是以“声过滤辅助系统调音”(Acoustical filter assisted system tuning)技术制造的高音号角,这种造型特殊的扩散管能吸收号角发声时的共振,避免声音模糊不清,因此能使喇叭再生清晰且丰富的高音。

Pls anyone can tell the story?  did TAD propduce one tweeter like this ever?

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| sharkman 發表於 2008-11-27 22:33:29 | 顯示全部樓層

Re: 300仔的奇怪高音!!

[quote:ec22e6d506="henry余"]摘自:《视听技术》2003年12期 作者:黄 欣
在高音的设计方面,TSM-300采用了一只1英寸钛金属膜的压缩驱动头,使高频的延伸能达到35KHz,比起以往的小号角箱高频通常受限的现象有了不小的提高。与钛金属膜驱动头配合使用的是以“声过滤辅助系统调音”(Acoustical filter assisted system tuning)技术制造的高音号角,这种造型特殊的扩散管能吸收号角发声时的共振,避免声音模糊不清,因此能使喇叭再生清晰且丰富的高音。

Pls anyone can tell the story?  did TAD propduce one tweeter like this ever?[/quote]

yes....your photo is the real TAD propduce !
TAN00333 發表於 2010-5-11 00:40:44 | 顯示全部樓層
原有一对TAD TSM300,前排出佐啦,
steve138 發表於 2010-5-11 13:08:13 | 顯示全部樓層
上 review33 吧,你買左,我提供改良的方法...... ^-^
accphoto 發表於 2008-7-31 13:12

accphoto您好

請問可否提供改良TAD TSM-300的方法給我嗎  ?

Steve
TAN00333 發表於 2010-5-12 13:06:32 | 顯示全部樓層
據陳瑛光話是將箱體換成鋼琴層板箱會靚聲許多。沒有試過。。。。