查看: 23489|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

AV調校互動研究工作坊 - 參加者園地

該用戶已被刪除
Ahming 發表於 2006-1-18 02:19:17 | 只看該作者
我星期三應該會帶部DV來啊
不過不是拍攝,是用來放帶
因為想試試上次沒有試的人聲
片段本來是HI釘,有環繞聲的
不過現場沒有設備,所以轉錄落DV機
到時要用PLII,不知會是甚麼效果
(我也沒有D-VHS,帶是用S-VHS過的)
希望不會太差吧
o5ok2ok 發表於 2006-1-19 11:28:23 | 只看該作者
我係比較入門既人
有機會再一班人玩下都幾開心..
多謝hifi-FEVER 工作人員
抽唔到獎有少少失望之外其他都滿意了
francowan 發表於 2006-1-19 16:12:45 | 只看該作者
Have a nice time, Thanks        
francowan 發表於 2006-1-19 16:13:15 | 只看該作者
Have a nice time, Thanks        
Ahming 發表於 2006-1-19 17:32:21 | 只看該作者
彷然大悟
net4jam 發表於 2006-1-27 15:38:27 | 只看該作者
Dear Sir,

How is the notes for the lessions?

JamJam
Ahming 發表於 2006-2-4 21:48:54 | 只看該作者
或者...我應該講下上完兩堂之後,悟出的乜野
其實第二堂當日,我是帶了自已的軟件
經過商量之後,在完堂的時候可以讓我過下引
軟件的原種其實是來自D-VHS的hi釘影像同環繞聲音源
不過課堂上無D-VHS機(其實我自已都無)
而手頭上的版本是S-VHS,可惜課堂上都無
於是別出心材地將訊號過落自已部DV度(我部DV是NTSC機)
到play帶的時候完全衰晒,訊號好差
不過我是唔介意衰,其實之前已經有好多失敗的經驗......
最大問題是完全唔知衰在邊.....?
因為出面的人是根本唔會俾你掂部機
不過今次就唔同,可以容許我地落手落腳去攪機
所以今次終於知道衰在何處....
Ahming 發表於 2006-2-4 22:11:46 | 只看該作者
首先講下點解有碟唔用,而用錄自電視台(日本NHK的BS-hi)的訊源
其中一個原因是我在日本旅行時
見識到乜野是hi釘,當時的感覺非常之好
除了畫面靚之外,聲音都非常之好
但返到香港之後,就完全唔係果回事
無錯畫面依舊咁靚,但聲音就唔同晒
好奇怪用同一訊源
在番日本就好好聲,但在香港就普普通通
初初以為是的電的問題,不過後尾發現唔是主因
(但的確有影響,好似前排SONY個show,果部七十吋投影,我在東京的sony showroom睇不知幾靚,點知到香港得番七成功力,同一部機差咁遠,重唔是同電有關?)
返回正題
話說之後我都陸陸續續去過人地的試睇/試聽會
借的意用人地的靚機試
心諗咁HI-END的機無可能衰
點知都是衰到貼地
一直唔知死因,終於在當晚俾我搵到....
Ahming 發表於 2006-2-4 22:40:55 | 只看該作者
先講番當晚的情況
玩到最後一part
部amp的設定係咁:喇叭-large,接線:用銀線高入低出
二話不說,即時駁上我部DV機play帶,用的是普通RCA插
出來的聲音連普通mp3都不如
即時叫工作人員將喇叭設定改為small
聲音立即有所改善,比較接近於在日本本土聽到的果種聲音
可惜當日因為時間關系,試唔到我心目中理想的,用銅線低入高出
不過都已經比左我好大啟發
我唔知日本NHK的in-house後期製作室是點樣
我指的是鑑聽喇叭用的是大還是細的系統
不過好似從來無人介紹過話NHK用的是大型系統
加上一般電視台都是用的細喇叭,好少用上大型錄音室果種
所以我估NHK用的都是小型鑑聽喇叭
咁引伸到一個問題:
是不是製作時用的是小型鑑聽喇叭,重播時最好將系統設定番為small
而唔理閣下府上套喇叭是大定細?
例子之一是,當日堂上播十面埋伏時,我就覺得設定為small時,比起設定為large時好聲,而睇書介紹製作DVD間公司,用的就是非大型的鑑聽喇叭
Ahming 發表於 2006-2-4 23:26:36 | 只看該作者
不過我更加有理由相信,日本NHK是故意將的聲音調較到,在細喇叭上播比在大喇叭上播更加適合,咁講唔係要踩NHK,反而是讚緊佢。
皆因BS-hi其實是一條收費頻道(大家其實知唔知要俾錢睇?)
所以一定要照顧到觀眾的感受,而有關方面必然經過調查,了解安裝者之中,大部份家庭的口味,與及所使用的系統,然後加以配合。
其實日本根本就是大型的影音設備生產國,所以對於邊一類型的喇叭賣得最多,早就心中有數。
反之相對於日本的全民hi釘,香港始終還停留於貴族化玩意,裝得衛星接收,屋企套喇叭相信都唔會細得去邊,所以一直以來,香港普遍對日本hi釘的評價,集中於畫面,而又真是好似無乜人讚過話的聲靚喎。
再其次,香港大部份人都是睇荷李活的DVD,咁睇的介紹都知人地果studio,真是成間戲院咁大,的喇叭唔使講又是超大果隻
所以用番睇1區碟的設定睇日本野,衰是正常
故此日本仔重新做過的2區碟是對的
其實最初set up套野時,用的設定正正是small
播日版第五元素都相當好聲下
HO SIR都發現左設定為small的好處
所以我最後悟出的就是:
播日版野,無論是DVD定hi釘,套架生幾hi-end,對喇叭幾巨型,都應該將set up設定為small
先至可以修成正果!
Ahming 發表於 2006-2-4 23:33:23 | 只看該作者
最後都要多謝Ho sir同咁多位,可以俾我攪攪震
同sorry咁遲先至寫感想