打印 上一主題 下一主題

泰林全線結業

alfcat 發表於 2008-10-17 21:13:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
真想不到, 歷史這麼久的泰林電器在這個海潚中是首先結業的其中一間公司.

Who will be next?
samuelsum 發表於 2008-10-18 00:11:51 | 只看該作者
泰林的結業是相當可惜...我都响佢樹打個三個月 (大專時當做暑期工)

不過, 佢唔掂已經係好一段日子... 好的員工不少都過檔國美, 加上佢o地入貨量是各間大型連鎖店最少... 點同其他大行鬥平

最慘就只有員工, 供應商, 同埋訂o左貨既客
(員工個底超低, 去勞工處出返個底薪俾你有q用)

其實好多公司都唔掂,加上銀行而家唔會借短錢,有咩事第一個飛去call loan

只有狠狠地把這些經營不善的公司加速淘汰
autumnleaf 發表於 2008-10-18 01:53:11 | 只看該作者
泰林既定位幾特別, 連鎖形式電器店只有佢會有 hi-end 少少既音響 show 下,

Denon 既 AV amp, 以前重見過有放 accuphase, B&W 802, 昔日重有 LD 租

世紀海潚當前, 模糊既市場定位會兩頭唔到岸, product line 太唔 strategic ...

hi-end 比 professional 既 AV 店同代理既 showroom 自己做番哂,

digital camera D 貨太 generic, 比唔到驚喜 D 客, 唔似 "X成", "雷X"

lo-end 做唔到 cost leader 一樣唔掂, middle-of-the road 最慘 ...
 樓主| alfcat 發表於 2008-10-18 19:39:03 | 只看該作者
想當年孤身寡人時,也曾買一兩部機來聽吓歌. 那時中環泰林有個哥哥仔好好人. 唔買嘢,只係運吉,佢都無所謂, 試什麼都得. 我同事結果都幫佢買咗幾件好嘢 ....

其他 Sales, 你行埋去, 佢就行去第二度. 你話要買貴嘢, 佢哋先會行番埋來 .....

不過最離譜是以前的SONY代理 .... 問 D Sales 任何問題, 他們都是唔答的,話怕講錯你知 .... 真好嘢! 俾份 Catalog 我,叫我自己睇 .... 咁信得過我識字...

CAT
autumnleaf 發表於 2008-10-19 02:16:50 | 只看該作者
紅磡黃埔 "豐擇" 十幾年以前係蔡瀾個位置時都有 hi-end 音響房, 有放 Teac, Harbeth, mission ... 個時 "豐擇" 隔離重有間 "雅典" showroom, 以為黃埔 high-end 音響市場有得做, 點知一年後摺哂, 變左今日既蔡瀾美食坊 ....
 樓主| alfcat 發表於 2008-10-19 21:28:41 | 只看該作者
想想吓二十年前真係好多 Hi Fi 鋪. 一段時期重有旺角D老千鋪.

旺角音響中心, 亞二無線電, 秋葉園, 明發行 ..... 只記得少過10% ..... 今日 Size 細了很多 ...

CAT
autumnleaf 發表於 2008-10-19 22:07:50 | 只看該作者
倶往矣 ...
 樓主| alfcat 發表於 2008-10-20 22:47:37 | 只看該作者
不知不覺 .... 時光一去不復還 .... 想唔認老都唔得
abcthe 發表於 2009-1-22 21:14:33 | 只看該作者
結業時無走去執平野, 好可憎.