查看: 13096|回復: 21

國內拖板重要事項

alfcat 發表於 2008-8-19 17:40:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
上星期五在Hi Fi Fever 上完線材班, 心怕自己做的線出問題, 番到屋企即刻Check 了一輪. 好彩無事. 火線同水線無接錯.

但今天忽然想起D國內拖板,究竟他們知唔知15A美式插是如何接的?

用了一板Baxa牌子的做實驗. 拆開來看, "似乎"好有問題. 我希望是我記錯 .... 請各位在此為小貓再做一次 Check.

Modi Sir, 我有無記錯? 睇吓我有無留心上堂先 ....

CAT

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
samuelsum 發表於 2008-8-19 21:44:09 | 顯示全部樓層
在其他地方見到依幅圖, 睇下有冇參考價值

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-19 23:52:06 | 顯示全部樓層
Sam Sam兄,

我就是怕我老花看錯. 這個拖板的英式"火"線是和美式的"水"線相連 ....

CAT
samuelsum 發表於 2008-8-20 00:22:49 | 顯示全部樓層
咁我又想問 - 個英式的neutral是不是去了美式的live呢?
accphoto 發表於 2008-8-20 00:24:15 | 顯示全部樓層
哈哈,好多人都唔知,電源反相會影響定位。
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-20 00:24:21 | 顯示全部樓層
係呀!
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-20 00:25:34 | 顯示全部樓層
看樣子他們把美式插頭當係英式一樣接法 ...
samuelsum 發表於 2008-8-20 00:59:30 | 顯示全部樓層
大陸萬能插拖板好多時都係跟一個相位... 但我永遠都只用英式, 唔會有咁既插頭响屋企出現

水線 / neutral都係對地的零伏 (modi sir, 有錯就指正)

如果跟單一相位, 個插和相連電器依一刻無事的話, 都安全o既...應該可以從新接線, 不如由頭到尾用靚線再連接一次

相位一定o岩之餘, 都會安心o的

少少題外話, 小弟因買了家居保, 所以唔可以有o的不合安規的電器
美頭雖然可以較低成本得到好聲, 但有事保險唔會保
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-20 09:54:01 | 顯示全部樓層
係和 ... 唔記得個保險問題
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-20 10:48:53 | 顯示全部樓層
Dear Accphoto,

哈, 同你同時間 Post 個 message, 唔怪之得今早先看到你個 message la.

CAT
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-20 21:51:40 | 顯示全部樓層
今天結果用了一整日, 把所有的電線換了, 再將相位調番正 ...發覺架機D聲唔同,係完全唔同 ....  :
andypoon 發表於 2008-8-20 22:47:55 | 顯示全部樓層
各位前輩,

小弟有好多疑問,何謂電源反相呢? 其實即使插蘇的火線和中線是正確地接駁,入到部機入面我都唔知隻火牛o既初級邊一條線駁去火線,邊一條線駁去中線為之正確呢? 同埋經過全波整流之後,無論怎樣駁波形不是都一樣的嗎? 那麼是否只影響有交流電源 (如交流燈絲供電) 的機呢? 謝謝各位前輩指教!

AP
modi 發表於 2008-8-21 09:14:22 | 顯示全部樓層
[quote:1c582b97c1="AP"]各位前輩,

小弟有好多疑問,何謂電源反相呢? 其實即使插蘇的火線和中線是正確地接駁,入到部機入面我都唔知隻火牛o既初級邊一條線駁去火線,邊一條線駁去中線為之正確呢? 同埋經過全波整流之後,無論怎樣駁波形不是都一樣的嗎? 那麼是否只影響有交流電源 (如交流燈絲供電) 的機呢? 謝謝各位前輩指教!

AP[/quote]

那是要看看機內的火牛是怎樣繞制,會在隔離牛班講解,而且會教大家用簡單的方法去作測試。
andypoon 發表於 2008-8-21 09:43:45 | 顯示全部樓層
modi sir,

講開隔離牛班,我想問吓由總掣拉獨立電源,同用隔離牛兩者的效果有哪些分別呢? 如要兩者擇其一,應選哪一樣呢? (當然兩樣都有係最好,但budget有限) 因小弟正裝修新居,但係電器師父睇完位話條獨立電都幾難攪,而且要成 30+ 呎 (x2條) 單晶銅線,我諗諗吓不如用呢筆錢砌一兩隻隔離牛好過。你認為如何? 另外如搵 hififever 買單晶銅線連拉線收費如何 (可PM告知)?

AP
modi 發表於 2008-8-21 21:28:38 | 顯示全部樓層
[quote:0b1faa8929="AP"]modi sir,

講開隔離牛班,我想問吓由總掣拉獨立電源,同用隔離牛兩者的效果有哪些分別呢? 如要兩者擇其一,應選哪一樣呢? (當然兩樣都有係最好,但budget有限) 因小弟正裝修新居,但係電器師父睇完位話條獨立電都幾難攪,而且要成 30+ 呎 (x2條) 單晶銅線,我諗諗吓不如用呢筆錢砌一兩隻隔離牛好過。你認為如何? 另外如搵 hififever 買單晶銅線連拉線收費如何 (可PM告知)?

AP[/quote]

已回答了唔知幫唔幫到你呢?
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-21 22:09:36 | 顯示全部樓層
AP 兄,

你意思是從自己屋內電箱拉條獨立電線出來? 請原諒我對電學只是一知半解 .... 就算拉條獨立電線出來, 你全家的電始終都是一個 Loop (回路?), 其他電器所產生的 NOISE 一樣會入了你 Hi Fi 電那裹 ....

如果我有錯的話, 請不要客氣指正. 話晒我都只是學師仔.

CAT
andypoon 發表於 2008-8-21 22:12:49 | 顯示全部樓層
modi sir,

已收到 message,謝謝!等我下星期同室內設計公司確定了拉喉的確實收費後再作決定吧。至於隔離牛班我想都要等下一期先可參加,因呢兩三個月都忙於裝修和搬屋。另外如果用兩隻隔離牛,它們可否疊在一起呢? 如果唔好咁會否有直身機箱呢? 咁樣可以慳位D。

AP
andypoon 發表於 2008-8-21 22:29:52 | 顯示全部樓層
[quote:27fd1d6902="alfcat"]AP 兄,

你意思是從自己屋內電箱拉條獨立電線出來? 請原諒我對電學只是一知半解 .... 就算拉條獨立電線出來, 你全家的電始終都是一個 Loop (回路?), 其他電器所產生的 NOISE 一樣會入了你 Hi Fi 電那裹 ....

如果我有錯的話, 請不要客氣指正. 話晒我都只是學師仔.

CAT[/quote]
CAT 兄,

係呀,係由電箱拉條獨立電線出來只供 HiFi 使用。至於是什麼理論,我都唔係好清楚。都係有位同事極力推薦我先會諗住試吓。如果要我嘗試解釋,我估是同D electrical surge travelling along the wires 在遇到一些介面時(阻抗轉變)會有些 reflection 之類,而獨立跳掣和電線可能對於隔離這些surge係有D作用吧! 不過這都是我估估吓,有請各位前輩指正,謝謝!

AP
 樓主| alfcat 發表於 2008-8-22 12:34:58 | 顯示全部樓層
AP 兄,

你的理論是可能的. 有可能我都會建議人拉一條獨立電給 Hi Fi 用. 其實 Modi Sir 在另一篇文章 "音響之源" 也提過以上問題.
獨立電加 Isolation Transformer 我相信對淨電有很大幫助.

http://www.hififever.com/forum/viewtopic.php?t=1191&highlight=%E7%8D%A8%E7%AB%8B%E9%9B%BB%E6%BA%90

我也說我識得一個人買了兩個單位, 一個用來住, 一個用來聽 Hi Fi.

CAT
kk_ho 發表於 2008-8-22 16:08:19 | 顯示全部樓層
AP,

I think $ can solve the issue.

Try to arrange a dedicated power wire for AV use la.

You can skip the design house to contact the electrical people (like modi) to do this.

I cannot help you la, because not at HK......

KK
accphoto 發表於 2008-8-22 18:11:25 | 顯示全部樓層
如果換條電源線都唔同聲,單獨拉條線你話會唔會好聲的。
andypoon 發表於 2008-8-22 23:58:35 | 顯示全部樓層
多謝各位前輩、modi sir 和 KK sir 的解答,我想我會盡量在有限 budget 下拉一條獨立線的,祝我好運 [-o<