查看: 16486|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

陳潔麗 演唱會CD

joebb 發表於 2008-6-16 11:50:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我買咗陳潔麗演唱會CD, 這張LIVE CD 真係超好聽, 她唱LIVE的水準絕對是天后級數. 而且每首歌都演繹得好有感情.  =D> 我認為這CD是我聽過眾多演唱會CD中最靚聲的. 我連續聽咗好幾次, 真係越聽越喜歡. =D>

這2隻CD有幾部份好精彩, 包括 (1) 以小提琴伴奏, 其中一首歌是"一米八二五";
(2) 以鋼琴伴奏清唱, 有似水流年, 有了妳, 今生今世 和 最愛是誰; (3) 同2位和音合唱, 好聽到perfect.
 樓主| joebb 發表於 2008-6-16 12:16:31 | 只看該作者
漏咗講, 仲有一 part 都好好聽, (4) 就係2位吉他手伴奏 + 陳潔麗靚聲.
pinguit 發表於 2008-6-19 22:35:37 | 只看該作者

Thanks for your recommendation

I will buy it.
ewcl 發表於 2008-7-6 02:07:53 | 只看該作者

Re: Thanks for your recommendation

[quote:14f5a728f7="brandon_0rp6"]I will buy it. [/quote]

how much
 樓主| joebb 發表於 2008-7-16 13:44:43 | 只看該作者
CD $85
DVD $138
antonyng 發表於 2008-7-21 22:05:21 | 只看該作者
CD $80 in MK  
ewcl 發表於 2008-9-23 23:28:11 | 只看該作者
[quote:8ed0e17f39="adaeca"]CD $80 in MK  [/quote]

唔知買dvd 定 cd 好呢? :roll:
harrypoon 發表於 2008-10-2 12:02:35 | 只看該作者
買了這隻雙CD,幾好聽。但演唱會的現塲感十分低,我懷疑大部分歌曲如不是事後再錄,也是已經過很大幅度的事後處理。
 樓主| joebb 發表於 2008-10-28 16:21:01 | 只看該作者
[quote:f0006f6982="hpn"]買了這隻雙CD,幾好聽。但演唱會的現塲感十分低,我懷疑大部分歌曲如不是事後再錄,也是已經過很大幅度的事後處理。[/quote]

我認為這雙CD絕對不是 hpn兄所講的.
我相反覺得這演唱會CD現場感是十分高, 而且經事後處理的可能性極低. 其實我都有去睇這場演唱會, 陳潔麗唱得非常好之餘, 人聲跟這CD的效果是一樣. 我可以衷心講句, 這個演唱會是我睇過眾多演唱會中最好最高水準的一場. 正因為唱得好, 所以絕不須要甚麼後期處理.