查看: 17983|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

DIY高級電源線

modi 發表於 2007-3-5 18:50:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
這是一對冷凍電源插頭,要千多圓,再加上線便近兩千圓了。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
DUALXEON 發表於 2007-3-5 20:08:58 | 只看該作者
Modi Sir

點解吾用條線直接飛起Fuse.還要改用多股的純銀線,

條銀線是Jensen?

有∕無條銀線D聲分別?

可否講你條電源條牌子.
 樓主| modi 發表於 2007-3-5 20:15:00 | 只看該作者
可能大家會問:你有沒有電牌啊?幫人做線!
這條線不是我的,是我的朋友,用JENSEN銀線做保險絲,當然唔正確啦。但是大家的機內是否有一條保險絲呢?所以用條JENSEN多股線做保險絲,不是我讚而是機主大讚,所以新線也一定要用。
DUALXEON 發表於 2007-3-5 21:24:49 | 只看該作者
Modi Sir

我地HiFiFever討論HiFi同你線好過. 法例留返其他討論區.

我們净想知.有銀線和無銀線聲音分別.你用乜牌子線做.
stephen2k 發表於 2007-3-5 23:34:01 | 只看該作者
說得非常正確, 近日非常想換線, Mo sir 是什麼好線呢

SSWONG 發表於 2007-3-6 16:54:23 | 只看該作者
[quote:c82afdc03e="DUALXEON"]Modi Sir

點解吾用條線直接飛起Fuse.還要改用多股的純銀線,

條銀線是Jensen?

有∕無條銀線D聲分別?

可否講你條電源條牌子.[/quote]

我想多股的純銀線会比一条純銀線好(低音较快和强劲)。
虽然有点危险但音色肯定比用fuse好!
 樓主| modi 發表於 2007-3-6 22:43:38 | 只看該作者
大家無需要心急,我將會問朋友借來給大家試聽,還會與名廠的NBS線作比較$3XXX,再有一條古河的冷凍線比較,日子未定,希望大家到時比意見啦!
 樓主| modi 發表於 2007-3-6 23:17:28 | 只看該作者
[quote:41ecf957eb="DUALXEON"]Modi Sir

我地HiFiFever討論HiFi同你線好過. 法例留返其他討論區.

我們净想知.有銀線和無銀線聲音分別.你用乜牌子線做.[/quote]

當然以安全是要用Fuse啦,但係用了自製銀Fuse....等我朋友同大家分享,因為線不是我的,他是用XLO紫線做電源線,每尺$168。
angus 發表於 2007-3-6 23:41:25 | 只看該作者
首先多謝modi sir幫我做線先,之前我比XX做線都要收我兩百圓,而且還不及mo sir,我今日用新線聽了整整一日,我愛死它了,所有音響的附件可以不要了,什麼釘腳、多餘,我有一條AQ的電源線一千左右,可以拋掉。兩千圓還要比iso的四千圓線還要強啊!另外希望開班教DIY電源線,我要自己做線,不用再麻煩mo sir,而且一定要用冷凍頭,因為xlo線是舊的插頭才是新的,但與之前分別很大啊!
DUALXEON 發表於 2007-3-7 01:47:43 | 只看該作者
Abmoster32 兄

請問你用在邊個位.
angus 發表於 2007-3-7 21:27:45 | 只看該作者
[quote:7d131d6c72="DUALXEON"]Abmoster32 兄

請問你用在邊個位.[/quote]

DUALXEON兄我是用在純甲擴音機的,我之前已用了這線,現有只是改用冷凍吧!古不到會有這麼大的得益啊!
DUALXEON 發表於 2007-3-7 22:45:00 | 只看該作者
明白.

我都有條原圧行線.不過是舊款.你個條上一代.

吾知你有無比較過第一代同第二代音色分別.

XL0線原圧是插頭入個邊線身網和水線連接,另一邊線身網飛起.
 樓主| modi 發表於 2007-3-17 11:01:38 | 只看該作者
我朋友原本有兩條XLO的紫線,每尺$168,現在他另一條也不要了,而是買了一條製作班的古河冷凍線,另一條DIY的冷凍銠白金接頭,原因是他比較過古河及XLO!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
DUALXEON 發表於 2007-3-17 22:08:37 | 只看該作者
一提起古河做電各位有無像我一樣便聯想到古河電源濾波. : 幾得.

吾知將軍渙地下有幾多個.
stephen2k 發表於 2007-3-17 22:32:52 | 只看該作者
唔會噤浪費啦, 拿去插電腦或電視好過
stephen2k 發表於 2007-3-17 22:33:40 | 只看該作者
我都有幾條冷凍, 都有興趣和古河比較比較
DUALXEON 發表於 2007-3-18 00:39:47 | 只看該作者
Stephen 大哥

我都想知吾知有無人有用古河瀘波聽歌

你到可能到時Admin特別安排古河瀘波大戰HiFiFever 隔離牛及黑魔力.精彩、豐富.

如果你去射我,我都去.我都想知NBS線點差.

[quote:c0e693531d="stephen2k"]我都有幾條冷凍, 都有興趣和古河比較比較[/quote]
stephen2k 發表於 2007-3-18 10:02:02 | 只看該作者
打擂台一定要去啦, 到時睇吓會唔會唔見錢先
DUALXEON 發表於 2007-3-18 10:06:28 | 只看該作者
大哥你吾好玩嘢,聽聞你用黑魔力插電腦或電視.

[quote:f79362ed32="stephen2k"]唔會噤浪費啦, 拿去插電腦或電視好過[/quote]
DUALXEON 發表於 2007-3-18 10:12:03 | 只看該作者
大哥冷凍是否平時放在雪槓聽時才拿出來,要條線又冷又凍才靚聲.

[quote:73aa9247dc="stephen2k"]我都有幾條冷凍, 都有興趣和古河比較比較[/quote]
stephen2k 發表於 2007-3-18 12:08:22 | 只看該作者
將電腦插入magic 可以防毒, 唔怪得你會電腦中毒
DUALXEON 發表於 2007-3-18 23:17:39 | 只看該作者
你又不是第一個人電視及電腦插入magic ,在此有相你自己揾.插入又點,叫做物盡其用.你估人人有得插magic,插magic是要有地位及身份還要付得起.你今年幾大?你怕醜吾想插magic? 想插古河?反正我過濾波無插位凈無得插.比我插.

你又插、拒又插、插插插.
stephen2k 發表於 2007-3-19 09:45:49 | 只看該作者
大哥, 隻magic 滿曬, 冇得插
 樓主| modi 發表於 2007-3-19 10:15:57 | 只看該作者
http://www.hififever.com/forum/viewtopic.php?t=1361

首先多謝大家到來試聽會,比較過多條電源線及插頭,大家也認同古河冷凍線加上冷凍頭是最好的。
DUALXEON 發表於 2007-3-19 18:01:42 | 只看該作者
大哥

你有無微服出席.

人地講好.你幾時問毒王拿條玩下.
stephen2k 發表於 2007-3-19 20:14:13 | 只看該作者
幾毒都唔夠條超時空線毒啦 8)
 樓主| modi 發表於 2007-3-19 20:59:29 | 只看該作者
[quote:0e32295b89="stephen2k"]幾毒都唔夠條超時空線毒啦 8)[/quote]

幾錢呢?
DUALXEON 發表於 2007-3-20 00:28:04 | 只看該作者
Stephen大哥

你微服出席. 你好嘢.比毒王用條超時空線毒過己經明白.

玩Hi-Fi有錢吾一定靚聲.但是無錢一定吾會靚聲.

你以後有大把位比毒王毒.你要有解藥$$$ : .

我地吾好再講,下次飲茶再說.將來我地有嘢講另開一個主題.免得有人插mouth.  

[quote:68472928cb="modi"][quote:68472928cb="stephen2k"]幾毒都唔夠條超時空線毒啦 8)[/quote]

幾錢呢?[/quote]
kana 發表於 2007-4-10 23:05:34 | 只看該作者
DIY=高級="DIY THE ONE"??

GO!NEVER GIVE UP!