查看: 9890|回復: 14

KK : 點解會咁架 (Clone ProAC 2.5 problem)

bigking 發表於 2007-3-3 23:35:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
如圖

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
kk_ho 發表於 2007-3-3 23:59:53 | 顯示全部樓層

Re: KK : 點解會咁架

叫左你吾好去其他DIY鋪買架啦, 貪平吾知俾D乜野過你
等我一陣啦

KK.Ho

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| bigking 發表於 2007-3-4 16:55:34 | 顯示全部樓層
我塊唔係咁架! :shock:

o的電感唔知幾多, 但係從size判斷, 同你個circuit o既 value 成比例

可唔可以全部幫我執執佢 :

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2007-3-4 17:52:12 | 顯示全部樓層
HIFIFEVER 優質服務, 雖然吾係係我哋工作坊砌, 為了DIY精神, 無所謂嗱

Capacitor:
UCC
Solen
Jensen

Resistor
RMG

Inductor:
Solen
Copper foil

Admin will quote the price to you, please check email.

Try to use it back your PCB.

KK.Ho
 樓主| bigking 發表於 2007-3-6 20:38:27 | 顯示全部樓層
啱啱再check 過個分音器, 本身個layout係放你個circuit, 但係我而家o個塊俾佢硬改, 例如鑽多兩個hole加電容, cut 斷一部份circuit,... :cry:

你個高音circuit 係串 5ohm, 而家俾佢改咗 6.8ohm, 攪到個高d聲又尖又窄, 尼龍結他變咗綱線結他 :evil:

低音o個邊串少個47ohm, 攬到個底音好誇, 無晒分析力 :x
 樓主| bigking 發表於 2007-3-8 18:57:28 | 顯示全部樓層
我見到另一個circuit, 主要係用幾個E6 series value o既 cap去砌夠個cap value. 咁做對音色有無影響? :shock:  

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2007-3-9 10:30:01 | 顯示全部樓層
Booda,

Adding the subject in your subject to make it clearly.
 樓主| bigking 發表於 2007-3-14 23:59:57 | 顯示全部樓層
幾時可以報番個價俾我, 等我今個禮拜攪掂佢 :
 樓主| bigking 發表於 2007-3-19 15:45:35 | 顯示全部樓層
KK, 唔該幫我執執下面d parts: :

0.25mh x2
0.83mh x2
1.50mh x2

10ohm (5W) x4
47ohm (5W) x4

0.1uf x2
0.68uf x2
3.3uf x4
4.7uf x4
 樓主| bigking 發表於 2007-4-10 00:19:53 | 顯示全部樓層
結果:

KK 教落, 攞個分音器出o黎, 試啱先放番入去. :

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| bigking 發表於 2007-4-10 00:21:14 | 顯示全部樓層
完成, 入箱

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2007-4-10 02:03:23 | 顯示全部樓層
Booda,

Take out the "wave cloth" , it will make poor sound compare with "white and yellow " one.

KK.HO
 樓主| bigking 發表於 2007-4-10 10:46:49 | 顯示全部樓層
I use the "wave cloth" to block the fibre from the white and yellow cushion which is used in the bottom half of the speaker.

呢隻吸音棉真係好大鑊, 唔袛痕, 基本上係針拮咁痛. 手臂, 腳面都中咗招, 出一粒粒紅晒 :evil:

而家隻箱入面有三種吸音棉. 黑色波浪, 白黃痕身同白色cheap o野.  

最後都係無買到1.8mh個coil, 因為太貴. 用番1.5mh算數.  8)

tweeter 用反相接, 不過d結他聲都係無乜, 唔知係唔係未煲夠有關? :?:

老婆都話d聲好過以前, 得閒換埋個喇叭線叉頭同埋個jumper就大功告成 :
DUALXEON 發表於 2007-4-16 05:06:31 | 顯示全部樓層
Booda

呢隻吸音棉吾知你是否還留在音箱內.是否完廠跟來.

[quote:2157f76047="Booda"]

呢隻吸音棉真係好大鑊, 唔袛痕, 基本上係針拮咁痛. 手臂, 腳面都中咗招, 出一粒粒紅晒 :evil:

[/quote]
 樓主| bigking 發表於 2007-4-25 00:35:56 | 顯示全部樓層
[quote:1efd29caa4="DUALXEON"]Booda

呢隻吸音棉吾知你是否還留在音箱內.是否完廠跟來.

[/quote]

呢隻吸音棉o係鴨記買. 仲有兩包未用完 :